De Turkse premier Recep Erdogan is de schaamte voorbij. Hij trekt zich niks aan van de binnenlandse en buitenlandse kritiek op de inperking van de meningsuiting. Twitter wordt nu in delen van Turkije geblokkeerd. ‘We hebben nu een gerechtelijk bevel. We zullen roeien Twitter uit. Het kan me niet schelen wat de internationale gemeenschap zegt. Iedereen zal de kracht van de Turkse Republiek zien‘, aldus Hurriyet Daily News. Het verbod wordt door critici van de premier direct gekoppeld aan de Fethullah Gülen-organisatie die de sociale media zou benutten om gefalsificeerde berichten over malversaties van Erdogan en z’n kring naar buiten te brengen om hem in diskrediet te brengen. Maar premier Erdogans onvrede zit dieper.
Sowieso staat de internetvrijheid in Turkije onder druk. Het einde van het open internet is er in zicht. Erdogan heeft het evenmin zitten op sociale media. In juni 2013 verklaarde hij: ‘Sociale media zijn vol gefabriceerd nieuws, ongefundeerde beweringen en beschuldigingen tegen mij’. Later die maand kwam een conflict tot uiting tussen de regering en Twitter dat nu nog speelt: ‘Op haar beurt beticht het ministerie van Transport Twitter er weer van geen juridische status in Turkije te hebben en geen legale onderneming te zijn. Twitter voert voor haar weigering aan dat Turkije geen juridische waarborgen voor gebruikers kent. Twitter weegt haar belang per land en per situatie af. Burgerrechten worden zo onderhandelbaar als handelswaar. Turkije is de laatste maanden een slagveld tussen Twitter en Erdogan geworden. Dat brengt internetbedrijven in een lastig parket. Facebook achtte het in juni 2013 na een verklaring van de Turkse regering over de goede samenwerking nodig om te ontkennen dat het met die regering samenwerkte. Waar moet dat eindigen?
Foto: Schermafbeelding van #ErdoganBlocksTwitter, 21 maart 2014.
Net als in het geval Ukraine vraag ik me ook hier af of VSEUNATO een uiterst slim gebruik maakt van de media voor z’n wereldheerschappij plannen.
LikeLike
@Pieterfries
Leg uit. Zou het niet andersom kunnen zijn? Dat Erdogan een zogenaamde buitenlandse vijand -Fethullah Gülen, VS- als argument opvoert om z’n eigen economische delicten en dat van z’n familie goed te praten. De politiek van Erdogan wordt steeds autoritairder en de kans bestaat dat de middenklasse hem de rug toekeert vanwege z’n machtswellust.
LikeLike
Ik zie het ook niet zitten op de sociale media maar om iedereen daar nu meteen van mee te laten profiteren..
LikeLike
Ik ben geen deskundige op het gebied van Turkije.
Wel weet ik redelijk veel van geschiedenis, speciaal die van de 20e eeuw.
Dan blijkt dat de VS zeer uitstekend media kan manipuleren.
De weerslag daarvan vindt je dan weer bij Twitter.
Zoals het voormalige Britse Lagerhuislid Galloway het uitdrukt ‘westerse politici en hun echo in de westerse media’.
Galloway is alleen te horen, net als Chomsky, bij Russia Today.
Net als Iraanse Press tv zal deze satellietzender binnenkort wel niet meer worden doorgegeven.
Verder valt me op dat fora waar men zich positief over Putin uitlaat gesloten worden.
UK torpedeerde het Brusselse plan voor EU toezicht op media.
Erdogan zal wel geen lieverdje zijn, de vraag is of hij erger is dan Obama en z’n vriendjes.
LikeLike
Dit is virtuele ‘genocide’.
LikeLike
@Piterfries
De vergelijking tussen appels, peren, meloenen en bananen is moeilijk. Wie is de meest ondemocratische wereldleider?
De wetmatigheid is dat ‘eigen’ dissidenten worden verketterd en ‘buitenlandse’ dissidenten worden gekoesterd. Dat gebeurt overal. Zo jaagt de regering-Obama op Julian Assange, Edward Snowden en talloze andere klokkenluiders. In Rusland (op RT) krijgen ze aandacht en publiciteit die ze in de VS niet krijgen. Een Chinese of Russische dissident (Ai Weiwei, Pussy Riot, Garry Kasparov of Alexei Navalny) krijgt weer ruimte in de Amerikaanse media, maar wordt in eigen land genegeerd of verketterd. Wie dat patroon herkent kan de werking van de politiek beter begrijpen. Het gaat erom de ander te verzwakken en jezelf te versterken door eenheid te suggereren. Of via de media op te leggen.
https://georgeknightlang.wordpress.com/2012/06/17/julian-assange-betaalt-de-prijs-van-de-westerse-dissident/
De voorbeelden die je noemt politicus George Galloway die uit de Britse Labour Party werd gegooid en taalwetenschapper en activist Noam Chomsky vind ik van een onvergelijkbaar kaliber. Galloway kan ik niet anders zien als een kort-door-de-bocht antisemiet die in verkeerd vaarwater is gekomen en voor RT of Al-Jazeera z’n kunstjes mag vertonen. Chomsky is naar mijn idee intellectueler en breder van visie. Hij zoekt ook meer de progressieve media dan de anti-Amerikaanse media op. Dus laten we oppassen met alle dissidenten over een kam te scheren.
Wat je zegt over de doorgifte van Press TV zou best kunnen kloppen. Kijk ook hoe het vorig jaar gelanceerde Al Jazeera America vergaat. Het breekt niet door ondanks het feit dat het al onnoemelijk veel water bij de wijn heeft gedaan om sowieso op de Amerikaanse mediamarkt te kunnen opereren. Zie de kritiek hierop:
https://georgeknightlang.wordpress.com/2014/03/19/waarom-wordt-amerikaanse-propaganda-geloofd/
Maar om nou alle interne problemen af te leiden zoals premier Erdogan doet door te verwijzen naar buitenlandse invloed is ook weer overdreven. Het gaat erom dat Erdogan steeds repressiever, intoleranter en harder optreedt tegen dissidente geluiden. Hiermee trekt hij zich niet alleen niets aan van het buitenland, maar evenmin van vele Turken. Of de Turkse grondwet.
Het is een bekende tactiek van leiders in het nauw om te verwijzen naar een buitenlandse vijand. Om zo saamhorigheid te bereiken. Maar ik denk dat Erdogan te ongeloofwaardig voor te veel Turken is geworden -mede door zijn nepotisme- om hierin nog door een meerderheid geloofd te worden.
De rol van president Abdullah Gül kan wel eens beslissend worden voor het doorschakelen naar een Turkije zonder de autoritaire kantjes zoals Erdogan die representeert. Abdullah Gül schijnt een aanhanger van Fethullah Gülen te zijn en wordt daarom in bepaalde facties van de AK-partij al verdacht gemaakt. Hij spreekt zich tegen de blokkade van Twitter uit. Kan een coalitie van gematigd AK en kemalisten Erdogan wippen?
http://nos.nl/artikel/626209-gul-twitterblokkade-onacceptabel.html
LikeLike
@Piterfries,
Je zit best warm. Het is wel degelijk een tweestrijd tussen de Gülen beweging (i.s.m. CIA) en de AKP. Ik volg de situatie op de voet en zal vanavond wat meer informatie hierover posten.
LikeLike
Excuses als het te lang wordt, het is een complexe zaak die niet kort te samenvatten is. Ik zal toch wat bronnen en namen laten vallen voor diegene die verdere onderzoek willen doen. Zie onderstaande als een beknopte weergave van een aantal hoofdpunten.
Het positieve van de ruzie tussen Erdogan en Gülen is dat ze allebei elkaars vuile was buiten hangen waardoor het voor een buitenstaander makkelijker wordt om sommige zaken te reconstrueren. Vanuit de VS worden afgeluisterde telefoongesprekken van Erdogan openbaard en nu worden ook telefoongesprekken van Gülen openbaard.
Begin 2001 begon de samenwerking tussen deze heren. Gülen heeft namelijk de AKP en daarmee Erdogan aan de macht gebracht. De Gülen beweging heeft zijn volgelingen en achterban achter Erdogan geschaard en gesteund in ruil voor sleutelposities binnen de overheid met als belangrijkste posities binnen de Turkse geheime dienst, de MIT. Gülen heeft sindsdien zijn grip versterkt binnen de Turkse overheid door meer en meer van zijn volgelingen te installeren binnen overheidsorganen.
Gülen bouwt zijn macht (paralelle staat) op via de honderden islamitische scholen en instellingen. Kinderen en jongeren worden door hun ouders gestuurd naar deze scholen en instellingen en groeien in feite op in handen van diezelfde scholen. De Gülen beweging is vanaf dat moment hun vader en moeder. Om een idee te krijgen van de omvang, elk jaar studeren zo’n 1,2 miljoen studenten af via deze scholen. Deze jongeren worden politie, journalist, politici, rechters, advocaten, militairen etc. etc. Je begrijpt dat op een gegeven moment de GUlen beweging ook diensten terugverwacht. Hence de situatie in Turkije.
Nurettin Veren was 25 jaar lang de rechterhand van Gülen. Hij was diegene wiens taak het was om al deze scholen op te bouwen totdat hij erachter kwam wat Gülens werkelijke motieven waren. Toen hij Gülen hierop aansprak koste dat bijna zijn leven. In een interview verteld hij de werkelijke motieven van de Gülen beweging en hoe Gülen dreigde de CIA op hem af te sturen (sorry Turks, man met snor):
Wanneer precies de breuk tussen Erdogan en Gülen onstond is moeilijk te zeggen. Vorig jaar kwam een document boven drijven met een handtekening van Erdogan die in het geheim een actieplan opzette met de nationale veiligheidsraad (MGK) om de invloed van de Gülenbeweging terug te dringen. Het document stamt af uit 2004. De vraag is of Gülen toen al hiervan op de hoogte was. De grootste klap kwam toen eind vorig jaar Erdogan besloot om de onderwijsinstituten van Gülen te sluiten.
http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2013/12/08/turkse-premier-erdogan-ondertekende-omstreden-actieplan
Dat was het begin van een openlijke ruzie met als hoogtepunt 17 december 2013 toen een aantal ministerszonen opgepakt werden voor fraude. Daarna werden afgeluisterde gesprekken van Erdogan en zijn zoon openbaard waarbij Erdogan zijn zoon instrueert om het geld uit huis te verwijderen. Saillant detail is dat deze gesprekken gevoerd werden met zogenaamde crypto GSM’s. De hand van de CIA (middels de NSA) is hier duidelijk te zien. Er zijn maar weinig partijen die in staat zijn om deze telefoons te kunnen afluisteren. Erdogan heeft inmiddels deze telefoons geband en de software hiervan wordt momenteel doorgelicht.
Even terug naar het onderwerp, afsluiten van Twitter. Een volgeling van Gülen heeft al te kennen gegeven dat er vlak voor de verkiezingen van 30 maart a.s. een aardverschuiving zou plaats vinden. Er zou m.b.t. Erdogan iets groots openbaard worden. Wat dat is laat zich raden maar dat Erdogan hier een stokje voor zal proberen te steken is te verwachten. Hij heeft dan ook kort geleden een wet gewijzigd waarmee hij zonder tussenkomst van een rechter websites uit de lucht kan halen. Twitter is de eerste slachtoffer, anderen kunnen snel volgen in de aanloop naar de verkiezingen.
Als laatste moeten we de Ergenekon en Balyoz zaken niet vergeten. Het is nu duidelijk dat de Gülen beweging de voortouw trok om de Turkse strijdkrachten te vervolgen. Ook hier zijn NSA taktieken gebruikt door bv. vervalste documenten te implanteren op de computers van generalen en officieren. Erdogan hield zich in deze zaken opmerkelijk stil en aan de zijlijn. Door de breuk nu heeft Erdogan een aantal weken geleden een orgaan, een zogenaamde speciaal bevoegde rechtbank opgeheven. Hierdoor kwamen veel van deze mensen die vastzaten onmiddelijk vrij. Ook de toenmalige top der Turkse strijdkrachten, Ilker Basbug.
Ik ken veel mensen van beide kampen. Een politiechef uit Ankara, gelinieerd aan de Gülen beweging, zei mij letterlijk dat de zwaarden zijn getrokken. Erdogan verplaatst en ontslaat volgelingen van de GÜlenbeweging om zo de grip terug in handen te krijgen. Gülen zal dankzij de NSA nog meer pikante opnames de wereld in slingeren. Verwacht wordt dat het compleet uit de hand gaat lopen. Vooral nu de vrijgekomen officieren en generalen van de Turkse strijdkrachten ook nog een appeltje te schillen hebben met de Gülenbeweging. Zij kondigen openlijk aan dat ze wat recht te zetten hebben. Eén ding is zeker, het gaat een smerige strijdt worden.
Dit zijn zomaar een paar hoofdpunten. Er speelt veel meer op de achtergrond die ik niet hier allemaal kan benoemen.
PS: Het klopt dat President Abdullah Gül gelinieerd is aan de Gülen beweging. Het gerucht gaat dat Erdogan ook iets over hem heeft waarmee hij hem zou chanteren. Uiteindelijk is het namelijk Abullah Gül die zijn handtekening moet zetten onder wetten zoals die van het afsluiten van websites.
LikeLike
Deze link is ook nog een interessante vanuit een andere invalshoek waarom de VS klaar is met Erdogan:
This is How USA-Installed Puppets Go from Democratic Presidents to Despots & Terrorists When Their Time Comes:
http://www.boilingfrogspost.com/2014/01/18/turkish-pm-erdogan-the-speedy-transformation-of-an-imperial-puppet/
LikeLike
Pingback: Blokkade van sociale media in Turkije lukt toch niet | George Knight
En als ik dan dit soort dingen leest:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3627815/2014/04/03/VS-wilden-Castro-met-Cubaanse-Twitter-omver-werpen.dhtml
Dan begrijp ik wel dat sommige overheden daar maatregelen tegen proberen te nemen.
LikeLike
Pingback: Terrorisme is geen reden om de meningsuiting in te perken | George Knight
Pingback: Koepel van Turkse moskeeën helpt Wilders met de eis dat hij van Twitter wordt verbannen | George Knight
Pingback: Apple en Google verwijderen Navalny’s app na druk Kremlin. Amerikaanse techbedrijven werken tegen de democratie in, maar worden door westerse landen niet aangepakt | George Knight