De ondraaglijke hypocrisie van Kasper König en Manifesta
Update 6 juni 2014: In een interview met Deutsche Welle zegt Kasper König: ‘I’ve stopped watching Russian television – I can’t stand the brainwashing anymore.’ Voorzover z’n visie op de Russische media en de ontbrekende vrijheid van meningsuiting. ‘It became clear to me that I was working in a country where there is no civil society’ geeft z’n visie op de Russische rechtsstaat. Al met al een lastige uitgangspositie om een tentoonstelling van hedendaagse kunst te maken. Of juist een uitdaging? Gaat de Manifesta door?
Wat is een ergere ondeugd: schijnheiligheid of lafheid? Of lopen ze in elkaar over? In een beschouwing in NRC prikte Bas Heijne afgelopen zaterdag de dubbelhartigheid van Kasper König en de organisatie van de Manifesta door. Naast het blaffen van de Nederlandse economische en politieke elite die uit eigenbelang in de schulp kruipt voor Russische dreigementen. Verslaafd aan eigen welvaart. Heijne’s conclusie is dat president Putin juist voor zulke huichelarij (grote woorden, geen daden) geen respect heeft. De Duitse König is curator van de Manifesta 10 die voor 28 juni tot 31 oktober 2014 gepland staat in de Hermitage in het Russische St. Petersburg. De kunstmanifestatie Manifesta vindt om de twee jaar plaats en is een Nederlands initiatief.
In een verklaring zegt König: ‘De situatie is geëscaleerd sinds ons werk begon, maar ik denk niet dat dit steun betekent voor de huidige politieke en militaire acties van Rusland. (..) Ik heb niet de ambitie om gewoon commentaar te geven en, wat nog belangrijker is , ik hoop dat ik veel meer dan alleen commentaar op de huidige politieke omstandigheden kan geven’. Is König een geniale dommerik of een dom genie? Door te suggereren dat-ie meer dan commentaar geeft, hoeft-ie geen commentaar te geven en ontloopt-ie dat.
Het ergste komt nog: ‘Het is voor mij belangrijk dat mijn contract artistieke vrijheid garandeert, maar binnen de Russische wet. Toch hopen we aanzienlijke kunstwerken te tonen die geen toevlucht nemen tot goedkope provocaties. Het milieu en de mogelijkheden voor deze tentoonstelling zijn zeer rijk en het zou een vergissing zijn onze mogelijkheden te reduceren tot het niveau van alleen het maken van een bepaalde politieke verklaring‘. Stel je voor, goedkope provocaties. Niks voor een curator van stand. Niks voor een Nederlands-Russische organisatie die spreekt over de nasleep van de Koude Oorlog en daarom niet kan schakelen naar de nieuwe werkelijkheid van vandaag: een nieuwe verkoeling tussen Oost en West. Opnieuw ontloopt König liever zijn verantwoordelijkheid. Stel je voor dat-ie met Manifesta 10 een politieke verklaring afgaf. In Rusland.
Artistieke vrijheid binnen de Russische wet? Op welke planeet heeft König afgelopen jaren geleefd door te stellen dat z’n contract een garantie van artistieke vrijheid geeft? Aan hemzelf? Is König zo wereldvreemd dat-ie niet weet wat er in augustus 2013 met Konstantin Artunin en Alexander Donskoy in datzelfde St. Petersburg gebeurde? De politie viel zonder rechterlijk bevel het anarchistische ‘Museum van de Macht‘ binnen, haalde werken weg die kritisch voor de machthebbers waren en sloot het museum op last van de autoriteiten. Da’s de vrijheid van de Russische wet waarbinnen König opereert. Zijn huichelarij en die van de Manifesta-organisatie zijn tenenkrommend. Net als de Nederlandse elite praat het recht wat krom is. Achterhaald door de actualiteit die een streep zet door contracten, afspraken en mooie woorden die vals klinken. Weg met de collaborateurs.
Foto: President Putin en beeldende kunst.
Written by George Knight
19 maart 2014 bij 18:12
Geplaatst in Cultuur, Maatschappij, Media, Politiek, Recht
Tagged with Alexander Donskoy, Alexei Navalny, Artistieke vrijheid, Bas Heijne, Boycot, Burgerrechten, Censuur, Dictatuur, Discriminatie, Dmitri Medvedev, Grondrechten, Hedendaagse kunst, Hermitage, Journalistiek, Kasper König, Kirill, Konstantin Altunin, Kremlin, Krim, Manifesta, Manifesta 10, Media, Mensenrechten, Museum of Authority, Museum van de Macht, Nevski 20, NRC, Oekraïne, Poetin, Politieke kunst, Politiestaat, Pussy Riot, Putin, Rechtsstaat, Religie, Rusland, Russisch-orthodox, St. Petersburg, Staatsmacht, Terrorisme, Vadimir Poetin, Verenigd Rusland, Vitaly Milonov, Vladimir Putin, Vrijheid van informatie, Vrijheid van meningsuiting
6 Reacties
Subscribe to comments with RSS.
Geef een reactie Reactie annuleren
Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.
Zoals ik al schreef: totaal wereldvreemd, boycotten die kermis!
chmkoome
20 maart 2014 at 19:14
@chmkoome
Mee eens. Goed idee. Of wacht eens, kunnen we koning Willem-Alexander er niet heen sturen? Manifesta heeft zeker toch wel tribunes om lekker op te juichen en uit de koninklijke bol te gaan? Samen met Putin als het kan.
George Knight
20 maart 2014 at 20:06
[…] plank te leggen. Onder Putin wordt het Stalisme in ere hersteld. De volgende lakmoesproef is de Manifesta in St. Petersburg die uitdaagt en ter discussie stelt. Hoofdcurator Kasper König houdt de optie […]
Culturele vrijheid Rusland verslechtert in snel tempo | George Knight
14 juni 2014 at 16:50
[…] in Rusland -vooral vanwege de homorechten- de Olympische Spelen van Sochi of de kunstmanifestatie Manifesta in St. Petersburg te boycotten. Maar geen enkel protest hielp. Ondanks maatschappelijk protest […]
Van ‘t Schip wil boycot WK2018 in Rusland vanwege MH17 | George Knight
20 juli 2014 at 19:25
Zie na 8′ 25” de visie van Sjeng Scheijen:
George Knight
6 oktober 2014 at 21:56
[…] Kasper König in maart 2014 met hoop op beter nog argumenten om de Manifesta 10 in St. Petersburg te verdedigen ondanks het […]
Deelname Defne Ayas (Witte de With) aan Biënnale Moskou ongewenst | George Knight
2 augustus 2015 at 17:07