Roel van Duijn, Oekraïne en de slappe knieën van het Westen

‘Is het dan niemand opgevallen dat Poetins strategie dezelfde is als die van Hitler in de jaren dertig? Overal waar hij buiten de bestaande grenzen van zijn rijk “volksgenoten“ [ziet] toetert hij dat deze in gevaar verkeren en dat hij hen moet beschermen. Zo is het is Zuid-Ossetië en Abchazië gegaan, zo gaat het nu in Oekraïne. Zó zou hij het in de Baltische staten willen.‘ Aldus de voormalige Kabouter, Provo en politicus van GroenLinks, alsook pleiter voor geweldloze acties Roel van Duijn in een ingezonden brief in Het Parool en NRC.

Roel van Duijn meent dat er maar een manier is om president Putin te stoppen: ‘Dat is het geven van harde militaire garanties voor alle landen buiten de huidige Russische grenzen.‘ Want het Westen kan wel pleiten voor de-escalatie, maar een escalerende Putin maakt dat pleidooi zinloos. Zoals velen voor hem verwijst Van Duijn naar de overeenkomst tussen Hitler 1938 en Putin 2014. In 1938 gaf de Britse premier Neville Chamberlain ‘Herr Chancellor’ Hitler in 1938 volop de ruimte om het Sudetenland in te lijven. Onder het voorwendsel om de Volksduitsers te beschermen, zoals nu president Putin in de grensgebieden van de Russische Federatie etnische Russen te hulp dreigt te schiet om ze te beschermen. Met militaire overmacht.

Willem de Schaker vindt de opstelling van z’n schaakgenoot Van Duijn verrassend: ‘De PROVO-Kabouter die zijn leven lang gepleit heeft voor geweldloos verzet tegen misstanden in de samenleving, de pleiter (terecht) voor steeds weer geweldloze acties (..) komt tot de conclusie dat er omstandigheden kunnen zijn waarbij kennelijk militaire weerstand, (..) moet worden geboden’. Waarop Van Duijn reageerde: ‘dus blijkbaar moeten we nu realistisch zijn en OOK militaire middelen aanvaarden, verdorie. Met MIJN nadruk op verdorie!

Waar ligt de grens van ingrijpen? Er komt een moment dat vrede geen vrede meer is, maar oorlog. Het is als het verhaal van de hoed van Gerard Reve. Elke dag wordt met een schaar een stukje van de rand geknipt. De drager merkt het niet, maar na enige tijd mist de hoed een rand. Waarschijnlijk beantwoorden de Westerse landen het militaire geweld van Rusland niet met militair geweld. Mogelijk kiezen ze ervoor om Rusland en z’n directe bondgenoten als Wit-Rusland, Kazachstan en Armenië economisch en diplomatiek te isoleren.

Vooral de Russische propaganda draait op volle toeren. Als onderdeel van de strijd. Opnieuw een gelijkenis met Hitler. Het verdeelt de westerse publieke opinie die in het Russische frame stapt. Uit onnadenkendheid of gebrek aan historisch besef. Alle Oekraïners zouden fascisten of neo-nazi’s zijn die optrekken in knokploegen om etnische Russen af te slachten. De uitslag van de parlementsverkiezingen 2012 maakt deze claim niet waarschijnlijk. De rechts-nationalistische partij Svoboda moet evenmin iets van het liberale Europa hebben en volgens Wikipedia berucht om ‘haar xenofobe, homofobe, racistische en vooral antisemitische standpunten’ haalde slechts 10,45% van de stemmen. Opmerkelijk dat een antimilitarist oproept tot militair ingrijpen.

Bundesarchiv_Bild_183-H13160,_Beim_Einmarsch_deutscher_Truppen_in_Eger

Foto 1: ‘Horen, zien en zwijgen‘, Twee maiko en een geisha, omstreeks 1890-1900. Eerder geplaatst in George Knight Kort.

Foto 2: Opmars van Duitse troepen in Eger (Tsjechië: Cheb) , Sudetenland, 1938. Een interpretatie is dat de huilende vrouw rechts haar ellende verbergt, maar zich gedwongen voelt om de triomferende Hitler te begroeten.

47 gedachten over “Roel van Duijn, Oekraïne en de slappe knieën van het Westen

 1. De neo-nazi’s en fascisten zijn slechts bijzaak in een groter spel.

  http://www.faz.net/aktuell/politik/krim-krise-russisch-putin-ist-verrueckt-12848243.html?printPagedArticle=true
  Een pleidooi voor hard optreden tegen Putin. Credentials auteur aldaar en op internet na te lezen.

  In dezelfde Sonntagszeitung op pagina 2 een commentaar van Martin Schulz onder de Header 1914-2014. Helaas nog niet vrijgegeven. Herkenbaar is de boekenwurm Schulz, die de waarden en normen van de EU op een rijtje zet en terecht prijst en verdedigd, maar geen woord wijdt aan de missie, de strategie en tactiek van de EU.
  De harde werkelijkheid van de Realpolitik wordt, dat niet alleen de Krim, maar ook delen van Oost-Ukraine door Putin worden ge-annexeerd omdat daar zich (wapen)industrie bevindt, die voor Putin’s machtsdenken van onmisbare strategische waarde is. Én omdat voor de Russen de Krim ook over het vaste land bereikbaar moet worden, hetgeen nu niet het geval is.
  Hiermee wordt ondanks de Val van de Berlijnse Muur een nieuwe Muur opgetrokken. Een Europese droom valt in duigen, waar volgens Schröder en vele anderen, de EU mede schuldig is. Een persoonlijke nederlaag voor honderden politici.
  Hoe complex de geopolitiek in deze regio (Balkan, Eurasia, Baltic) is, elkaar zit, en twee tegenpolen op elkaar botsen, hieronder een aanrader. Met vele kaarten, en achtergrondinformatie over de ‘Mechanismen’ die de EU inzet. Ook tegen Putin, die de voorkeur geeft aan corrupte, totalitaire regeringsleiders en corrupte oligarchen om zich heen te verzamelen.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Future_enlargement_of_the_European_Union

  Like

 2. Tja, propaganda …

  The objection to propaganda is not only its appeal to unreason, but still more the unfair advantage which it gives to the rich and powerful.”

  Bertrand Russell,

  Like

 3. But that is not in any sense from a desire for public good, and if Putin can himself get away with military force he does. His conflicts of interest with the west have deluded a surprising number of people here into believing that Putin in some ways represents an ideological alternative. He does not. He represents a capitalism still more raw, an oligarchy still more corrupt, a wealth gap still greater and growing still quicker, a debate still more circumscribed. It speaks to the extreme political failure of the western political system, and the degree of the alienation of which I spoke, that so many strive to see something beautiful in the ugly features of Putinism.
  http://www.craigmurray.org.uk/archives/2014/03/the-wrong-referendum-the-wrong-saviour/

  Like

 4. Eindelijk op de Nederlandse tv iemand die wel kan helicopteren en uiteraard is het een buitenlander: John Mearsheimer in Nieuwsuur. Nog niet op internet, maar goed vergelijkbaar met de redenering van Gregor Gysi die Mearsheimer voorging:

  In Nieuwsuur stelde Twan Huys dat er in Nederland maar weinigen zullen zijn die Mearsheimer geloven en Hubert Smeets stelde dat de NATO weinig te verwijten valt. Beide opmerkingen zijn dubieus. Hoe ik over de mediacratie denk heb ik onder een opiniestuk van Ephimenco, ‘Positief over Poetin’ in Trouw geschreven:

  = Tja, ik denk toch dat het ‘de smalle marges van de mediacratie’ zijn. Heb ik ergens gelezen dat een John McCain leden van Svoboda aan de macht probeert te helpen zoals de Amerikanen Hashim Thaçi in Kosovo aan de macht brachten? Heb ik ergens gelezen hoeveel PNAC-puinhopen er inmiddels over de wereld zijn? Dat Putin geen Joegoslavië-scenario in zijn achtertuin wilde? Dat ‘participatie’ ook ‘staatsdisciplinering’ kan heten. Dat de crisis intact wordt gehouden om …. Welke krant? Welke omroep? =

  In Nederland was J.L.Heldring in 1998 zo’n beetje de enige die normale analyses schreef over Kosovo. Veel verslaggevers moesten achteraf bekennen dat men door de Amerikanen aan alle kanten werd belazerd. Over de gruwelijke manier hoe Joegoslavië uit elkaar viel, ken ik veel details. Bij mij is geen sprake van ‘so many strive to see something beautiful in the ugly features of Putinism,’ zoals Craig Murray verondersteld. Amerikanen weten niet wat fascisme is, weten heel weinig van de historische omwentelingen in Europa sinds 1800, doen ons in hun megalomanie ons verleden deels herhalen en hebben in hun Disney-verstand geen flauw idee van de zeer gevaarlijke opvattingen van groeperingen in Oost Europa. Men heeft daar geen ‘intern scenario’ voor. Hitler? Dat dacht ik niet. Eerder: R2P. Niet netjes wat Putin doet, maar noodzaak. Craig Murrey vond twee jaar geleden dat de Palestijnen naar het ICC moesten hollen, nadat UNESCO hun hadden toegelaten als lidstaat. Juridisch juist, maar toen veel te driest en inmiddels niet meer. Ook nu inzake de Krim zijn er meer aspecten dan Murray wil weten.

  Like

 5. @Arjan
  Het kan best dat iedereen iets te verwijten valt. De wereld zit vol grijstinten. Maar dat poetst de annexatie van de Krim door Putin nog niet schoon. Ik ben het er volledig mee oneens dat wat Putin doet noodzaak is. Of het moet slaan op z’n eigen machtspositie. Er zijn gewoonweg geen bewijzen voor. Met de traag en zwak opererende EU had best een compromis gesloten kunnen worden over een onafhankelijk Oekraïne. Maar Putin wil dat land niet als autonoom zien. Putin verzwakt de positie van Rusland.

  Mensenrechtenactivist, Assange-aanhanger en Brits oud-ambassadeur in Oezbekistan Craig Murray is absoluut geen aanhanger van Navo, Cameron of Obama. Integendeel hij bestrijdt hun politiek waar-ie kan. Daarom kan zijn kritiek over Putin en het huidige Rusland niet versimpeld worden tot pro-Westers denken. Net als Roel van Duijn komt-ie vanuit een progressieve opvatting tot zijn oordeel. En da’s vernietigender voor Putin dan voor het Westen. In mijn ogen houdt Murray de juiste ethische lijn vast.

  Like

 6. @George
  Er is, behalve de vergelijking met Hitler, niet zoveel mis met wat Graig Murray stelt. Maar daar waar deze begint met … There is no reasonable claim that Putin, enz. … gebruik ik mijn boerenverstand, wat ervaringen in het buitenland in het verleden en veel getuigenissen in voormalig Joegoslavië destijds. Ook redelijke mensen kunnen, geleid door extremisten, hun verstand verliezen en op hol slaan bij verhitte toestanden. Obama maakte een ernstige fout door te vragen de oproer-eenheden terug te trekken in Kiev, terwijl hij wist hoeveel getrainde fascistische groepen er uit hun holen waren gekropen (misschien moet je iets van een dergelijk geweld hebben gezien, dat leer je niet uit boeken) en na de slachtpartij door sluipschutters kon het geweld vele vormen aannemen.

  Over ethiek gesproken: als je kind dreigt te verzuipen, dan trek je je niets aan van het bordje ‘Verboden te zwemmen,’ ook al ben je verder een grote boef.

  Like

 7. @Arjan
  Nogmaals, de partij Svoboda die gezien wordt de rechts-nationalistische krachten zoals Rechtse Sektor te vertegenwoordigen haalde bij de laatste parlementsverkiezingen 10,45%. Dus vormt een minderheid. Ook in West-Oekraïne. De voorstelling dat het merendeel van de Oekraïners fascisten of neo-nazi’s is vormt een misleiding.

  Je voorbeeld over het kind en zwemmen voorziet naar mijn idee het omverwerpen van het ancien regime van extra motivatie. Want je kunt niet stellen dat Putin buiten alle regels mag handelen, als je tegelijk stelt dat de bevolking van Oekraïne zich aan alle regels diende te houden. Van een corrupt bewind dat het land uitverkocht en hoofdzakelijk aan zichzelf dacht.

  Een ethicus kijkt naar het juiste handelen in zo’n gecompliceerde situatie. Mensen als Murray en Van Duijn komen dan door redeneren en vergelijken van de verschillende soorten van het kwaad tot een slotsom die tegenstrijdig is met hun grondhouding.

  We denken hier blijkbaar totaal verschillend over. Enfin, we hebben onze standpunten uiteengezet.

  Like

 8. @George
  We hebben helemaal geen standpunten uiteengezet! ‘In de wereld zijn’ is iets anders dan ‘de wereld aanschouwen.’ André Klukhuhn heeft al eens gezegd dat het grootste probleem is dat men niet tegelijkertijd ‘in de wereld’ kan en ‘buiten de wereld.’ Du moment dat men over wat dan ook een visie poneert, is men slechts ‘in de wereld’ wat meestal ‘de eigen wereld’ wordt. Filosoof Mihai Martoiu Ticu stelt daarover: ”Je overtuigt mensen niet!” Het is NIET zo dat ik ‘Het hoort zo’ van jouw kant, van die van Craig Murray waarvoor ik ook respect heb en van Roel van Duijn die kennelijk a la Y.Leibowitz nu pas begrijpt in zoverre dat pacifisme uiteindelijk betekent dat er niets is dat waard is om voor te sterven probeer te weerleggen, maar het is WEL zo dat ik denk dat een dergelijk positief ingraven gevaarlijk is. Zo’n John Mearsheimer begrijpt dat. Je kunt moeilijk voor brave jongen gaan spelen in een wereld waar zeker de VS met het Internationale Recht al decennia zijn reet afveegt om dit vervolgens tegen Putin te gebruiken. Dat R2P bij Putin naast opportunisme i.g.v. Oekraïne wel degelijk 1e prioriteit is, kun je mijnerzijds als intuïtief beschouwen. Ik had in dit geval niet anders gehandeld. C’est tout.

  Like

 9. @Arjan
  Hoe dan ook, ik heb naar mijn idee mijn standpunt uiteengezet. Mijn politieke stellingname in deze kwestie duidelijk gemaakt. En veel tegenwind geoogst. Wat af en toe gebeurt. Het blijven omcirkelen is een luxe die ik me niet wil veroorloven. Of we in filosofische zin nou wel of niet ons punt gemaakt hebben zie ik als secundair.

  Ik zeg helemaal niet ‘Zo hoort het’. Ben je gek, hoe verzin je het. Ik zeg alleen hoe ik erover denk en hoe ik het zie. Als ik daarmee mensen overtuig is dat mooi meegenomen. Je kritiek op Murray of Van Duijn kun je ook omkeren. Iemand die nooit beweegt of eigen grenzen doorbreekt en gebaande paden blijft volgen, kan verweten worden strikt en niet flexibel te zijn. Niet in te kunnen -of nog belangrijker: willen- inspelen op nieuwe omstandigheden.

  Like

 10. @George
  We praten nog steeds langs elkaar heen. Ik verdedig Putin niet, maar wel deze daad an sich. Dat is voor mij een trendbreuk en bepaald geen geijkt paadje. Er komt een tijger uit het bos en deze übeltäter maakt fascisten bang en verstoort afspraken op de lijn Washington-Berlijn. Unerhört! Gek!, volgens een artikel in FAZ. ‘Leeft buiten de realiteit,’ volgens Merkel. ‘International Law, International Law!’ wordt er uit de VS gekrijst. Doei, hang daar B.Netanyahu maar aan op! Hoe dit verder loopt ….

  Buitengewoon interessante partij vandaag tussen de fijnzinnige strateeg Levon Aronian en de briljante tacticus Peter Svidler tijdens het kandidatentoernooi in Khanty-Mansiyik! Aronian won tactisch van Svidler in diens eigen Grünfeld-Indisch! Witte vrijpionnen op d5 en e5 via een stukoffer. Een Armeense tijger, die Aronian! Er gaat dezer dagen geen dag voorbij zonder een wonder …

  Like

 11. @Arjan
  Ja, ik heb ook het idee dat we langs elkaar heen praten. Ik geloof voor nu in de wederopstanding van de Indische tijger Vishy Anand.

  Like

 12. Keep on dreaming, van wensdromen terug naar Realpolitik. M’n file in Word en Excel sinds 11 november 2013 wordt steeds leuker. Waarom wordt Rutte niet naar de Tweede Kamer geroepen om formeel een regeringsverklaring over Ukraine af te leggen?

  17.03.14. De EU komt met sancties, persbericht de wereld in. RWE diep in rode cijfers. 30 miljard afgeschreven op energiecentrales. 3 miljard verlies. Verkoopt haar exploratiedochter RWE Dea met exploratie en exploitatiebelangen in de EU aan Luxemburgse Letter-One, waar Russische miljardair Fridman achter steekt. Vlak voor mogelijke sancties betaalt RWE Letter-One nog de provisiekosten voor de overname.

  Waar heeft Fridman het geld vandaan gehaald voor de overname van de concessies, die van strategisch belang zijn voor de EU? Een keer raden.
  http://www.welt.de/wirtschaft/article125869571/RWE-findet-Kaeufer-fuer-Energietochter-RWE-Dea.html

  Like

 13. @King Billy
  De sancties zijn tandeloos en raken werkelijk geen enkel belangrijk iemand. Europese verdeeldheid en onmacht.

  Rutte schijnt niet van haakse bochten te houden. Dus van onverwachte gebeurtenissen. Z’n kracht ligt in het juichen bij het schaatsen. Fijn immers, met bochten die altijd hetzelfde zijn.

  Like

 14. Zwitsers.referendum over vreemdelingen vergeten? Dreigen met sancties, van wensdromen terug naar Realpolitik.
  Persbericht 17.03: http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_Data/docs/pressdata/EN/foraff/141614.pdf
  EUBAM LIBYA
  “The Council authorised the opening of negotiations for an agreement on the participation of the
  Swiss Confederation in the EU integrated border management assistance mission in Libya”. Rozijnenpikkerij door de EU?

  Nog iets, Schulz en Juncker beiden voor eurobonds. Achter de schermen wordt gewerkt aan een Europees ‘Zilvervloot’ programma voor burgers om in politieke eurobonds te investeren, terwijl spaarrekeningen van burgers bij banken worden gegarandeerd tot maximaal 100.000 euro, maar de dreiging dat desondanks een ‘solidariteitsheffing’ kan worden geheven, niet wordt weggenomen.

  Like

 15. Wie is begonnen met het vuurtje te stoken in de Oekraïne? Dat is wel de verborgen hand geweest van de EU en de ‘secret funding’ vanuit de USA. Nota bene de neofascistische beweging wordt hierbij gesteund om de invloed van het Westen op de Oekraïne te vergroten. Rusland reageert slechts defensief. Het hypocriete Westen heeft zelf bloed aan hun handen. Bovendien dwingt de USA dat Europa meer aan een Europese defensie gaat doen. De vergelijking van Roel van Duijn (hij is niet de enige) van Poetin met Hitler is pure bangmakerij en weer Koude Oorlog retoriek zoals die weer in allerlei Westerse media de ronde doet. Wie financierde Hitler? Dat waren wel toevallig Amerikaanse banken, westerse multinationals. Dit als reactie op de Bolsjewistische revolutie in Rusland na de eerste wereldoorlog. En die strijd tegen het communisme begon dus in Duitsland.

  http://www.boilingfrogspost.com/2014/03/01/pando-expose-glenn-greenwalds-boss-billionaire-omidyar-co-funded-ukraine-revolution-groups-with-us-government/

  Like

 16. @Edje
  Dat nieuws over Pando en First Look is oud nieuws en weerlegd. En Glenn Greenwald heeft al helemaal niets te maken met wat Omidyar uitvreet. Een treffend voorbeeld van schuld door associatie. Het internet onwaardig.

  Rusland reageert slechts defensief.
  Vredestroepen zeker? Op welke planeet heb je de laatste jaren geleefd?

  Like

 17. Door wie is het dan weerlegd? Deze voormalige klokkenluidster van de FBI heeft een behoorlijke kennis van zaken dus ik wil wel eens weten wat de weerlegging is. Ik begrijp dat mijn standpunten niet populair zijn men kan helaas alleen maar kijken door een pro-westerse bril.

  Like

 18. @Edje
  Ik zou niet weten waarom kritische standpunten niet populair zijn. Ik had hier eerder ook zonder probleem iemand met stevige kritiek op Pierre Omidyar aan het woord gelaten. Omidyar is niet heilig:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2013/12/07/aanval-op-omidyar-vanwege-blokkade-wikileaks-door-paypal/

  Maar wat Marcy Wheeler doet heeft eerder met roddel dan goede onderzoeksjournalistiek te maken. Zoals ik zei: schuld door associatie. Zie voor een weerlegging van het Pando-artikel de reactie van Glenn Greenwald:
  https://firstlook.org/theintercept/2014/03/01/journalistic-independence/

  Like

 19. De verkiezingen van 2012 maar ook die van daarvoor laten zien dat het land verdeeld is in haar wens de blik naar het oosten of het westen te richten. Eigenlijk is dit zo sinds het begin van de onafhankelijkheid. Als je Svoboda wegdenkt, lijkt de blik wat meer naar Rusland. Daarom hebben Europesen ‘Svoboda’ blijkbaar nodig. Terwijl je natuurlijk op je klompen ziet dat de Europees-georienteerden het met de Slavisch-georienteerden moeten gaan uitzoeken, omdat anders het land uit elkaar valt. De analyse van Roel van Duijn is niet geschikt voor de Oekraïne.

  Like

 20. @Milly
  Precies, daarom pleit ik ook voor ‘Finlandisering’. Een plek tussen Oost en West met een bijzondere positie voor Rusland.

  Het is denk ik een misverstand om te veronderstellen dat Svoboda of de Rechtse Sektor hun blik naar Europa richten. Een consequentie van je woorden. Ze richten hun blik naar binnen. Ik denk dan ook dat de EU liever zaken doet met de officiële oppositiepartijen dan met dat naar alle kanten xenofobe rechts-nationalisten.

  Ik volg je idee dan ook om twee redenen niet dat naast Svoboda de blik zich naar Rusland wendt. Het gaat opnieuw voorbij aan een westers georiënteerde oppositie. Hoe diep hun leiders ook in de zakken van de VS, Duitsland of andere westerse landen zitten. Daarnaast neem ik aan dat er in Oekraïne voldoende democraten zoals jij en ik zijn die voor zichzelf denken, de bescherming van de rechtsstaat willen en het politieke gekonkel van alle partijen en landen zat zijn.

  De analyse van Roel van Duijn als profylactisch handelen zonder optreden vind ik meer dan verstandig.

  Like

 21. Wat ik bedoel en dacht te schrijven, is dat als je de naar de verkiezingsuitslagen kijkt van de grotere partijen behalve Svoboda, dan is er een iets grotere meerderheid voor de Slavisch-georienteerde grenslander (5% meer of zo). En dat daarom de ‘Europesen’ (voorheen-oppositie) Svoboda nodig had om een meerderheid te hebben (maar Svoboda is niet Europees). Dus eigenlijk is al jaren net geen meerderheid Europees georiënteerd maar ook een iets grotere net geen meerderheid Slavisch georiënteerd. Als je begrijpt wat ik bedoel.

  Like

 22. @Milly
  Ok, ik volg je redenering. Een patstelling zonder duidelijk meerderheden. Maar wel gesteld dat de verkiezingen eerlijk zijn verlopen. Wat ik zeer betwijfel.

  Like

 23. Een militante Timochenko, bewierookt door de EPP in Dublin, in een interview met een journalist van Bild Zeitung vanuit Berlijn, waar ze rugoperaties ondergaat, gooit olie op het vuur:

  ==Tatsächlich geht es heute nicht mehr um die Ukraine, die Krise weitet sich global aus. Entscheidend ist, dass Putin versucht, das Sicherheitssystem der Welt, wie es nach dem Zweiten Weltkrieg errichtet wurde, zu entwurzeln und die Weltordnung in Chaos zu verwandeln. Die Neuzeichnung von Weltkarten durch Kriege, Massenmord und Blut wird zu seinem ‘Mein Kampf’.==

  19.03.14
  http://www.bild.de/politik/ausland/julia-timoschenko/ukrainische-ex-regierungschefin-ueber-die-putin-rede-35126050.bild.html

  Like

 24. @King Billy
  Julia Timoshenko is een ramp. Aan haar heeft de Oekraïense democratie niks. Vreselijk.

  @Reggie
  RT is een spreekbuis van het Kremlin. Regelrechte propaganda dus. Daarmee is dit bericht nog niet onwaar, maar laten we kritisch zijn op deze bron.

  Ik heb de berichtgeving van RT over Oekraïne gevolgd en moet zeggen dat het me zwaar tegenvalt. Liz Wahl en Abby Martin uitgezonderd. RT laat in mijn ogen de laatste weken volledig het idee vallen dat het objectieve journalistiek biedt. Dat RT anti-Westers en pro-Kremlin was is geen geheim, maar dat hoeft goede journalistiek nog niet uit te sluiten. Vaak heb ik het idee dat de vaak jonge journalistes die een standup doen in Sebastopol of een conflictgebied in de regio nauwelijks weten waarover ze praten.

  Anders gezegd, het krediet dat RT bij mij had opgebouwd door de berichtgeving over Assange, Manning en Snowden heeft het door de berichtgeving over Oekraïne volledig verspeeld.

  Like

 25. @George, kom op. Dit zijn toch geen acteurs in het filmpje..de bron doet daar niets aan af.

  Like

 26. @Reggie
  Sorry, maar ik vind dit stemmingmakerij en simpele propaganda door het Kremlin. Alsof het buitenland Nederland afmeet aan het gedrag van Geert Wilders. Dan zeggen jij en ik ook: ‘dat zijn wij niet.’ Hier is het niet anders. Het filmpje maakt trouwens duidelijk dat Klitsko dat idiote mannetje in het parlement opzijzet. Kortom, overal zijn idioten met idiote voorstellen. In Rusland ook. Dus? RT mag dit doen, maar ik zou liever zien dat ze naar beide zijden objectief waren. Bijvoorbeeld eens ingaan op de annexatie van de Krim vanuit de invalshoek dat die in strijd is met het internationale volkenrecht.

  Like

 27. @King Billy
  Wat betekent dat dan volgens jou, “The legal acts were adopted by written procedures”? Wat mij opvalt is de passage ‘Our goal is to stop Russian action against Ukraine, to restore Ukraine’s sovereignty‘. Is dat hetzelfde of niet? Waarom staat er geen ‘and‘ tussen de twee zinsdelen? Alsof de Krim al is opgegeven. Ook formeel.

  Like

 28. DE EU erkent de Russische annexatie van de Krim niet, welk derhalve deel uitmaakt van Oekraine.

  Bij fase 1 van het sanctiestappenplan waren waarschijnlijk wel mondeling ronde tafel principiele beslissingen genomen, maar was de procedurele uitvoering van deze beslissingen waarschijnlijk nog niet schriftelijk vastgelegd. Komt nogal wat bij kijken voor het ambtenaren en diplomatieke corps in 28 landen. Zeker in het geval ‘Oekraine’, dat zich breder uitstrekt dan sancties heffen tegen bijvoorbeeld Uganda wegens schending van homorechten.
  Het ‘betere haastwerk’ na de razendsnelle annexatie van de Krim zonder blauwdruk voor het mechanisme om deze beslissingen te effectueren. Vergelijkbaar met de politieke chaos in Brussel omtrent Cyprus, waar plotseling in alle haast allerlei beslissingen genomen moesten worden op basis van een samenhangend concept dat ter plekke nog moest worden uitgevonden.

  Vergeet één ding niet, wellicht terzijde(?), ook het European Court of Justice maakt nieuwe wetten, niet bekrachtigd door het Europees Parlement maar door de verschillende Europese Councils, die later worden gebruikt om over juridische kwesties te kunnen oordelen. Herzog, voormalig Bondspresident van Duitsland, heeft en had ernstige bezwaren tegen deze gang van zaken, welke niettemin in overeenstemming zijn met het de Verdragen van Lissabon en Maastricht.

  Waren t.a.v. Ukraine deze blauwdrukken in eerste instantie er wel zwart-op-wit wél geweest, was dat ene zinnetje ““The legal acts were adopted by written procedures”, overbodig geweest. Kennenelijk zijn daar over de ‘legal acts en ‘the procedures’ discussies geweest omdat er loopholes zijn in de EU wetgeving. De EU is namelijk geen staat.

  Like

 29. Kwam vlak na bovenstaande in de mailbox:

  21.03 Eindconconclusies Europese Raad
  .

  Klik om toegang te krijgen tot 141771.pdf

  Een organisatie die geen staat is over Ukraine:
  „De Europese Raad vraagt de Raad snel een akkoord te bereiken……“, etc.

  Over ‘procedures‘:
  “De Europese Raad verwelkomt de instelling van een contactpunt voor de coördinatie van de
  inspanningen die de structurele overgang in Oekraïne moeten ondersteunen en waarbij de
  internationale gemeenschap en internationale financiële instellingen worden betrokken.
  over macro-financiële bijstand, en onderstreept…. “,etc.

  Normaal zou zijn:
  “Het (Europees) parlement vraagt de (Europese) regering”………

  Sterker nog, het Europees Parlement is deelnemer in de gesprekken van de Europese Raad. En niet alleen over Oekraine. Evenzo deelnemer in gesprekken van de Europese Raad over de Banken Unie, Banken Toezicht, het Afwikkelingsmechanisme en tal van andere zaken. Een vermenging van functies en verantwoordelijkheden, die mogelijk zijn omdat de EU geen staat is.

  En dan hebben we nog een Europees Parlementsvoorzitter die tegelijkertijd is gekandideerd voor Voorzitter van de Europese Commissie, en bijzit bij vergaderingen van de Europese Raad, de Chef van de Europese Commissie, welke allen tesamen vergaderen en beslissingen nemen.

  In Nederlandse verhoudingen. Van Miltenburg, kandidate voor het premierschap, is aanwezig bij en mag meepraten over beslissingen van de Nederlandse regering en is aanwezig als zaken van de Nederlandse Regering worden geco-ordineerd onder het Voorzitterschap van de Nederlandse Koning.

  Like

 30. Pingback: Obama leidt aan ‘Munichitis’. Gevaarlijke ziekte in de diplomatie | George Knight

 31. Pingback: Obama lijdt aan ‘Munichitis’. Gevaarlijke ziekte in de diplomatie | George Knight

 32. Het is de NAVO die (in wisselende samenstelling) opdringt. In strijd met toezeggingen die werden gedaan aan Gorbatchov, destijds, lijft de NAVO het ene na het andere land in, en begeeft het zich VER buiten de grenzen van haar gebied. En ook VER buiten haar opdracht om zich te concentreren op defensieve taken. Daarbij gebruikt de NAVO (of afzonderlijke leden) openlijke leugens (WMD) en ‘False Flag’ operaties (Turkije) om zich meester te maken van olierijke gebieden en landen waar olie- of gasleidingen doorheen lopen. Of de Chinezen de voet dwars te kunnen zetten in Afrika (de ‘Kony’-smoes, en de chaos die ze in CAR schiepen door Al Qaida ruim baan te geven in Libië). En overal brengen ze niks dan misère. ‘Failed States’ in Irak (maar wel met de hoogste olieproductie in 35 jaar!), Libië, Afghanistan (maar wel met record opium-oogsten!). En nu ‘austerity’ in Oekraïne.

  Like

 33. @Jake
  Tja, de regionale grootmacht Rusland en wereldmacht VS handelen geopolitiek en verdedigen hun belangen. Niks bijzonders, het is geen Greenpeace of Amnesty.

  In de onrechtmatige annexatie van de Krim door Rusland speelt echter een extra aspect: volkenrecht en het eenzijdig aanpassen van grenzen. Daar legt Roel van Duijn zijn grens. En ik met hem. Voor je het weet vliegen de claims over en weer. Zie hier zeven claims die Rusland kan verwachten. Maar er zijn er veel meer, ook wereldwijd:
  http://www.globalpost.com/dispatch/news/regions/europe/russia/140325/7-parts-russia-other-countries-could-call-theirs

  Like

 34. @George. Je verdraait de volgorde, zoals ik ook al elders stel. De VS pikte Oekraïne in. Rusland WAS al op de Krim. Conform een contract dat nog tot 2042 liep. De coup in Kiev maakte dat Rusland zich genoodzaakt zag luid en duidelijk te kennen te geven dat Rusland niet het Engeland van Chamberlain is, en de Russen in Oekraïne wél te hulp zou komen als die in de verdrukking dreigden te komen.
  De enige nog resterende GEKOZEN volksvertegenwoordigers in Oekraïne, die in het lokale parlement op de Krim, besloten vervolgens tot een referendum, voor het te laat was. En de rest is historie.

  De junta in Kiev besloot direct na haar installatie om de Russisch-taligen in Oekraïne de duimschroeven aan te draaien, door ze hun taal te ontzeggen, en nog enkele behoorlijk onfrisse maatregelen. De ‘PR-adviseurs’ van de NAVO zetten er een streep door, zodat de ‘interim-president’ zijn handtekening onthield aan die maatregelen. Dat was iets voor later…….

  Like

 35. @Jake
  Rusland huurde militaire bases op de Krim. Dat was aan strikte voorwaarden verbonden. Zoals je ook moeilijk kunt zeggen dat de VS al op Cuba zijn vanwege Guantanamo of in Japan wegens Okinawa. Het gebruik van die bases staat los van de soevereiniteit van het verhurende land. De huurder kan daar geen rechten aan ontlenen over de soevereiniteit.

  Omdat de overgangsregering in Kiev niet onrechtmatig is, zijn alle beweringen van het tegendeel die Rusland daaruit laat volgen onrechtmatig. Nogmaals, de redenering van Rusland om etnische Russen in Oekraïne te hulp te komen is een gevaarlijk precedent. Als er al enige logica inzit dan moet dat met overleg tussen alle partijen opgelost worden. Zoals Schotland nu doet dat naar autonomie streeft. Nu zijn de Krim-Tataren ook bezig met de organisatie van hun referendum dat tegen het door de Russen georganiseerde referendum ingaat. Waar houdt die claim op autonomie en andere grenzen op?

  Het is onbewijsbaar dat de voorstellen om de taalwetten te veranderen straks ingevoerd gaan worden. Het is eerder omgekeerd, het Oekraïens wordt op de Krim en Oost-Oekraïne achtergesteld.

  Like

 36. @George. Rusland stelt dat het zich keurig aan die overeenkomst heeft gehouden. En niemand heeft ooit kunnen bewijzen dat dat niet het geval was. Het werd alleen in de ‘westerse’ pers volop gesuggereerd, omdat er lieden opdoken in gevechtstenue, met voertuigen zonder nummerplaten. Persoonlijk denk ik wel dat Rusland voor een belangrijk deel de regie in handen had, en materieel ter beschikking heeft gesteld.

  Maar nogmaals: Die ‘overgangsregering’ is er gekomen door intimidatie en bedreiging van volksvertegenwoordigers die er geen vrede mee hadden. Geen gebrek aan gefilmd bewijs van dergelijke praktijken. Dus een junta.

  En Hitler bezette aanvankelijk ook alleen Sudetenland, en ‘overlegde’ in Berlijn met de premier van Tsjechië over het vervolg. Lees het boek ‘HhhH’ van Laurent Binet voor het hele verhaal. En concludeer dan met mij, dat je gewild zou hebben dat de Engelsen en de Fransen hadden gedaan wat de Russen nu bereid zijn te doen: ‘Tot hier en niet verder!’ zeggen op het moment dat een anti-democratische, tot de tanden gewapende supermacht middels machinaties een democratisch gekozen regering aan het wankelen brengt.

  In zijn speech voor de Duma beloofde Poetin overigens met klem de culturele ‘eigenheid’ van minderheden binnen de Russische Federatie te zullen beschermen. En verweet hij de NAVO juist dat die daar geen oog voor had, overal waar ze landen binnenvielen. En dat die expansie van de NAVO dan ook niet goed af zou lopen. Dat is dus iets waar we Poetin op aan kunnen spreken. Maar de eerste signalen zijn, wat dat betreft, hoopgevend voor de inwoners van de Krim. De pensioenen werden opgetrokken naar het Russische niveau, waar ze in Oekraïne door de Junta werden gehalveerd, onder druk van het door de VS gedomineerde IMF. En de rechten van Tataren werden nog eens herbevestigd. Tevens werden er verschillende economische programma’s opgetuigd die overduidelijk tot doel hebben van de Krim een ‘Kaufhaus des Ostens’ te maken, naar analogie van het Berlijnse ‘Kaufhaus des Westens’, dat in de Sovjet-tijd als etalage diende, maar waar we nu het geld niet meer voor hebben. Omdat het allemaal opgaat aan wapens.

  Like

 37. @Jake
  Ja, Jake, droom maar lekker verder. Het waren marsmannetjes die via Rusland de Krim waren binnenkomen. En als je de VS niet op z’n woord wil geloven -OK- dan zou ik dat met Rusland evenmin doen. Putin zegt het een en doet het ander. Laten we zijn bakerpraatjes maar niet geloven. Kom op, Jake, het lijkt wel of je de partijkrant van Rusland navertelt. Wees kritisch en probeer het gebrek aan logica in al die verhalen van Russen, Amerikanen en Europeanen te ontdekken. En wie dacht je dat de miljarden aan steun voor de Krim moeten ophoesten? Precies, de andere pensionados in Rusland.

  Waar haal je het in hemelsnaam vandaan dat de overgangsregering er door intimidatie van volksvertegenwoordigers is gekomen? Juist de hardcore aanhangers van Janoekovitsj liepen over naar het nieuwe bewind. Vergeet niet dat ook Russisch sprekenden inwoners van Oekraïne zich Oekraïners kunnen voelen, en niet willen dat hun land een bijwagen van Rusland is.

  Door het inpikken van Sudetenland was de militaire verdediging van Tsjecho-Slowakije niet langer mogelijk. Daarvoor was Sudetenland onmisbaar. Dus het inpikken van Sudetenland had veel grotere gevolgen dan het inpikken door de Russen van de Krim. Uiteraard hadden de supermachten van de jaren ’30 Hitler eerder de pas af moeten snijden. Niet toen het al te laat was. Het is nu eenmaal zo dat ook vrede een prijs heeft. En leert de geschiedenis niet juist dat Hitler in 1939, 1940 en 1941 ondanks alle concessies toch weer andere landen binnenviel? Was dat in 1938 zoveel slechter gegaan toen Duitsland nog niet volledig bewapend was?

  Like

 38. @George. Ik wil niet steeds naar mijn eigen blog verwijzen, maar het WEMELT op YouTube echt van de filmpjes waar op te zien is hoe ‘thugs’ gekozen politici intimideren. Zoek anders maar op RT. En nar mijn bescheiden mening is het probleem misschien toch eerder dat jij je tamelijk eenzijdig laat voorlichten. Ik ben goed op de hoogte van de bronnen die jij gebruikt. Maar het heeft er veel van weg dat ik jou het ene na het andere ‘nieuwtje’ vertel. Of lijkt dat maar zo?

  Like

 39. @Jake
  Ik weet het Jake. Ik heb veel van die onfrisse filmpjes gezien. Ik wijs ze net zo af als jij. Maar ik verbind er andere conclusies aan. Zoals ik je hebt geprobeerd uit te leggen.

  Nou, om eerlijk te zijn, je hebt me vandaag niets nieuws vertelt. Ik zou niet weten wat. Hoewel ik graag had gewild dat dat wel zo was. Laat ik een voorbeeld geven. Over Liz Wahl en Thruthdig ga je mee in de eerste de beste complottheorie dat het een rechts complot zou zijn. Maar de werkelijkheid is toch weer net anders. Minder complot en meer samenloop van omstandigheden. Toeval gebeurt soms. En zo gaat het steeds, we moeten net iets verder kijken om de kans te verkleinen om niet te makkelijk op het verkeerde been te worden gezet. Wat onvermijdelijk ons allen af en toe gebeurt. De agenda van RT over Oekraïne volgen en daar wat variaties in aanbrengen is naar mijn idee echt te simpel.

  Wat je je voorstelt bij mijn mediaconsumptie, mijn beoordelingsvermogen en m’n conclusies moet je zelf maar weten. Wel slim, terwijl we elkaar nooit tegenkwamen.

  Like

 40. @George. Het was niet mijn bedoeling je te kwetsen. Maar je geeft zo fel af op berichtgeving uit ‘het andere kamp’, verwart emotie met feiten, verwijst naar een commentaar waarin het verbod op adoptie van Russische kinderen door Amerikaanse pleegouders in verband wordt gebracht met die ‘Magnitsky-act’. En heb ik ergens Liz Wahl genoemd? Verwijs je naar mijn blog?

  Like

 41. Pffff ….

  @Jake

  Mij is gebleken dat, naarmate je ouder wordt,
  je niet steeds meer, maar steeds minder grip op het leven krijgt.
  Je wordt wijzer, je begrijpt van alles en …
  met het begrip stroomt de twijfel binnen.
  Je kunt aanhanger zijn van een voetbalclub, maar niet van morele principes.
  Vroeger voelde ik een onversneden minachting
  voor mensen wier mening mij tegen stond.
  Nu kan ik het niet met iemand eens zijn en ik kan hem daarom afwijzen,
  maar ik heb hou dan ook oog voor zijn kant van de zaak.

  Kazno Ishigiro (uit een interview in 1994)

  Je reacties/website met interesse/instemming gelezen … A.F. Bij P&W wordt wat afgekletst over Rusland – de directe buitenlandse investeringen over de laatste 10 jaar in Rusland bedragen ca. 600 miljard en dat in een tijd van crisis; wat nieuwe technologieën betreft bestaat er toenemende kruisbestuiving tussen Rusland en Nederland en is de jaarlijkse handel gegroeid naar 30 miljard; ken ik een paar eloquente Russen die vinden dat het volk ‘eigenlijk’ niet zonder tsaar kan – ondoenlijk om hier daarover in gezellig klein-klein-kleuterland (althans, dat maakt msm ervan) te debatteren – wordt in Rusland hevig geïnvesteerd in MKB, dat in Nederland wordt afgeknepen, probeert het IMF Oekraïne een nieuw soort ‘Catastroïka’ aan te doen, om niet te zeggen een soort Versailles-Duitsland waarbij sommigen Svoboda ‘helemaal niet zo erg’ vinden en staan de bevindingen van ‘Sovietologist’ Robert van Voren haaks op dag in-dag uit getuigenissen van anderen:

  Euro Maidan 2014: The Ruptured Rebellion of Incoherent Revolution
  http://truth-out.org/speakout/item/22515-euro-maidan-2014-the-ruptured-rebellion-of-incoherent-revolution

  Het relaas van Robert van Voren komt bij mij over als dat van een Rob de Wijk in Trouw die niets begrijpt van het economische fascisme dat PNAC uitstraalt.

  Like

 42. @George. Het verhaal van Liz Wahl valt enigszins buiten het kader van de hier lopende discussie, denk ik. Erg belangrijk was dat ‘selfie’ ook niet, eigenlijk. De ‘link’ met die toch wel vrij enge Amerikaanse ‘think-tank’ is in die zin interessant, dat Kirchick, haar ‘mentor’ binnen dit raamwerk, eerder op RT een soortgelijke stunt uithaalde. Wat hun optredens met kracht onderstrepen, is dat beide Amerikanen de dialoog schuwen, hun eigen morele gelijk boven elke kritiek verheven achten, en openlijk inzetten op effectbejag om hun opponenten de wind uit de zeilen te nemen. In landen met ‘consumptie-gedreven’ nieuws, waar het draait om de ‘kijkcijfers’, werkt dat. Daarom is mijn conclusie dat hun optredens gericht waren op de geconditioneerde ‘couch-potato’, en niet op mensen die oplossingsgericht denken, en liever naar wegen zoeken om conflicten te vermijden, dan in manieren om ze op de spits te drijven.

  @ Arjan. Dank voor je commentaar en waardevolle aanvulling.

  Like

 43. @Jake
  Dat verhaal van Liz Wahl haalde ik aan om aan te tonen hoe je naar de informatie kunt kijken. Om die te wegen. Op zich is het inderdaad niet erg belangrijk. Hoewel het wel duidt op de afgenomen kwaliteit van Amerikaanse en Russische media. Je hoeft dat voor mij niet aan te tonen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.