Rusland beperkt toegang tot internet. Hoe zeker is Putin?

rus

Op verzoek van de procureur-generaal van de Russische Federatie werden vandaag in Rusland providers opgeroepen om de toegang tot kritische sites te blokkeren. Want ‘Deze sites bevatten aanzetten tot illegale activiteiten en deelname aan openbare evenementen die in strijd zijn met de gevestigde orde.‘ Het gaat om de sites grani.ru, kasparov.ruej.ru en navalny.livejournal.com omdat Alexei Navalny ‘de bepalingen van het voorarrest in zijn strafzaak zou overtreden’. Het Rusland van Putin perkt de vrijheid van meningsuiting verder in om kritische geluiden uit Rusland over de Russische militaire interventie in Oekraïne tot zwijgen te brengen. Het betekent dat er intern kritische geluiden klinken tegen de oorlogspolitiek van president Putin en hij zich niet sterk genoeg acht om pluriformiteit toe te laten. Maar ook dat de meningsuiting doodleuk wordt beperkt.

Belga geeft een context: ‘Rusland had onlangs verschillende wetten goedgekeurd die de autoriteiten eigenlijk ook alle zeggenschap over het internet geven. De nu via Russische servers niet meer toegankelijke websites worden beschouwd als belangrijke platforms voor onafhankelijke journalisten en vrije meningsuiting‘.

Foto: Schermafbeelding van site van de Russische overheid met maatregelen om kritische sites te blokkeren, 13 maart 2013.

6 gedachten over “Rusland beperkt toegang tot internet. Hoe zeker is Putin?

 1. Ik vraag me af wat hij denkt. De slimste hackers ter wereld komen uit Rusland en omgeving. Anno 2014 is het niet meer zo makkelijk informatie tegen te houden, als het ooit al mogelijk is geweest. In 1945 wist ook iedereen dat de bevrijders er aan kwamen, ondanks de censuur.

  Like

 2. Ik denk niet dat hij zich erg zeker voelt. Ik denk echter wel dat hij echt denkt dat west-Oekraine en het westen hem een streek levert, en dat niet Rusland de chaos in Oekraïne veroorzaakt heeft. Misschien zelfs wel dat het een groot complot is. Dat zijn wel gevoelens die ik van m’n bezoeken van lang geleden tot en met dit jaar aan Oekraïne en Rusland goed herken.

  Like

 3. Kasparov en Navalny zijn niet de enigen. Was afgelopen september in St. Petersburg. Onder andere op bezoek bij ******** (naam bekend), die de andere kant van de Petersburgse glitter and glamour liet zien. Wonend in een volkscommunewoning in Sovjetskaya op nog geen 100 mtr van Newsky Prospekt. Sinds twee weken is mail en mobile phone communicatie niet meer mogelijk. Navragen via andere kanalen stuiten op dezelfde problemen.

  Like

 4. Heel zeker, lijkt me. Putin heeft door dat, als hij de annexatie van de Ukriane door VSEU laat doorgaan, dat dat het begin van het einde van de Russische Federatie zal zijn, en dat hij eindigt als Saddam en Ghadaffi.

  Like

 5. ” Het Rusland van Putin perkt de vrijheid van meningsuiting verder in om kritische geluiden uit Rusland over de Russische militaire interventie in Oekraïne tot zwijgen te brengen.”

  Dat kan meespelen. Maar eerder denk ik dat Putin beducht is voor de invloed uit het westen.
  Putin weet natuurlijk ook wel dat de door het westen gesponsorde oproer in Oekraine ook in Rusland voet aan de grond probeert te krijgen. De sociale media is een geeigend middel, kijk maar naar de zogenaamde Arabische Lente, om een massa mensen te beinvloeden en in beweging te krijgen. Vanuit Putin’s perspectief is het blokkeren van bepaalde sites te verklaren. En van uit mijn perspectief in zoverre ik dat kan beoordelen heeft deze sponsoring door het westen van al die opstanden en revoluties in die landen enkel geleid tot nog meer misére voor de mensen.

  Rusland is een door en door corrupt land. De oligarchen maken de dienst uit. De gewone mensen delen amper of niet in de winsten van deze vrije markt economie. Hetzelfde geldt voor Oekraine. Ik meen dat de toenadering tot de VS en de EU, wat de inzet was van de opstand, niets zal veranderen aan de situatie van de gewone mensen, omdat de VS en de EU vrije markteconomieën zijn waar oligarchen de dienst uit maken tot aan de politiek toe. De ijzeren wet van de oligarchie stelt dat alle organisatievormen (democratieen)onvermijdelijk oligarchisch worden. (Robert Michaels)

  Like

 6. Pingback: When Lights are Low. Over Putin, Greenwald, internet en recht | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.