PvdA beantwoordt domheid Wilders met eigen domheid. En emotie

wild

Hoe dom kun je zijn als politici? PvdA-bestuurder Fouad Sidali en minister Lodewijk Asscher bewijzen in reactie op een uitspraak van Geert Wilders over Marokkanen hun domheid. Ze beantwoorden Wilders’ domheid met hun eigen domheid. Niets voor niets wordt de huidige generatie politici niet als zeer talentvol gezien.

Lid van het hoofdbestuur van de PvdA Sidali vergeleek gisteren Wilders met Hitler in een tweet:‘Hitler is onder ons. In de gedaante van Geert Wilders. Hitler vond ook dat er minder Joden moesten zijn. Opdat we nooit zullen vergeten.’ Sidali nam deze uitspraak onder druk terug: ‘De vergelijking die ik maakte is ongepast en had ik niet mogen maken.’ Hij gaf als verklaring dat het kwam door de emoties die Wilders’ uitspraak bij hem opriep. Minister Lodewijk Asscher geeft een stemadvies aan de Hagenaars dat morgen in de regionale bladen van Wegener verschijnt. Hij vindt wat Wilders zei ‘schandalig’. Het is ongebruikelijk dat kabinetsleden een stemadvies tegen een andere partij afgeven. Diederik Samsom doet ook een duit in het zaakje met een tweet:

sam

Er resteert geen rooskleurig beeld van de Nederlandse politiek. Leiders van een belangrijke partij als de PvdA laten zich ogenschijnlijk overmannen door emoties door een uitspraak van Wilders. De partij laat zich ‘framen’ door Wilders’ agenda over islam, integratie en immigratie. Van de ene kant is het onbegrijpelijk dat de PvdA zulk grof geschut inzet tegen de PVV die slechts in Den Haag en Almere meedoet aan de verkiezingen. Op 19 maart zijn de echte concurrenten van de PvdA D66, lokale partijen en VVD. Begrijpelijk is dat de PvdA elke aanleiding aangrijpt om de aandacht af te leiden van de eigen politiek die weinig steun geniet. Het gaat met de PvdA niet goed in peilingen, niet goed in het programma en niet goed met de partijleider die rancuneus en oncontroleerbaar overkomt. De PvdA van Samsom kan geen koers vinden tussen VVD en SP en oogt kleur- en stuurloos. Oorlogskleuren die het opschildert in antwoord op Geert Wilders verhullen de eigen fletsheid niet.

Foto 1: Tweet van Geert Wilders, 14 maart 2014.

Foto 2: Tweet van Diederik Samsom, 14 maart 2014

16 gedachtes over “PvdA beantwoordt domheid Wilders met eigen domheid. En emotie

 1. Ahum, wetenschapper Samson had zich tenminste als eerste kunnen realiseren dat het vandaag 3/14 is. Pi-dag. Oeverloze discussies, die tot niets leiden.

  Like

 2. Dat men met de historische kennis van het “Jude raus!” bij Wilders “(nederlandse) Marokkanen ophoepelen” aan Hitler denkt, dat eruit flapt en later weer intrekt…So what? Dat je dan het macho jongetje, dat alsmaar blijft rekenen op bijval van de fans in zijn klasje, eindelijk, zoals vice-premier Asscher dat doet, eens goed de wacht aanzegt, verbaast de macho Wilders, die alsmaar zijn gang kon gaan, natuurlijk ten hoogste, maar is meer dan terecht. Trouwens laat ik bij de fans in ons klasje nou toch denken aan het groeiend aantal fans voor Hitler in het Duitse klasje van de dertiger jaren van de vorige eeuw. Bij deze trek ik dat natuurlijk terug…So what!

  Like

 3. @King Billy
  Tja, wetenschap en politiek, een ongelukkig huwelijk.

  @Joost
  Wat mij opvalt is dat bij de leidende PvdA’ers de emoties zo hoog opspelen als Wilders weer eens aan het provoceren is. En ze dat nog toegeven ook. Heeft de PvdA dan nog steeds niet geleerd om passend op Wilders te reageren? Dat verbaast me. Ik vind het werkelijk onbegrijpelijk dat partijleider Samsom zich laat verlagen tot het niveau en de woordenschat van Wilders door te spreken over ‘miezerig mannetje’. Daar kan ik geen geloofwaardig en evenwichtig partijleider meer in herkennen. PvdA, smoor die Wilders nou eens gewoon in de eigen verdiensten. Maar waar blijven die eigen verdiensten? Ofwel, waarom laat de PvdA zich zo afleiden door Wilders en zijn onzindiscussies?

  Like

 4. De PVV stelde vandaag aan premier Mark Rutte kamervragen over het stemadvies van minister Lodewijk Asscher om in Den Haag niet op de PVV te stemmen:
  http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail.jsp?id=2014Z04801&did=2014D09494

  2014Z04801

  Vragen van de leden Wilders en Bosma (beiden PVV) aan de minister-president over het stemadvies van vice-premier Asscher (ingezonden 14 maart 2014)

  1
  Bent u het eens met het stemadvies van vice-premier Asscher waarbij hij de inwoners van Den Haag oproept om niet op de PVV te stemmen? 1)

  2
  Kunt u aangeven of de heer Asscher hier namens het hele kabinet heeft gesproken?

  3
  Vindt u het niet ongepast dat de heer Asscher in campagnetijd een dergelijk stemadvies geeft waarbij hij oproept niet op de PVV te stemmen? Zo nee, waarom niet?

  4
  Kunt u deze schriftelijke vragen beantwoorden voor dinsdag 18 maart om 10 uur?

  1) http://www.gelderlander.nl/algemeen/binnenland/kabinet-stem-niet-op-de-pvv-1.4266367?ref=vp-teaser_with_list_left-right

  Like

 5. @George, dat is inderdaad het probleem van de partijen. Wat zijn de eigen verdiensten. De partijen hebben zich laten verleiden tot een ruk naar rechts, zogenaamd om de kiezer te behagen en partijwinst te boeken, maar zijn al hun idealen waar de partijen ooit voor stonden uit het oog verloren. Zo’n partij als de PvdA staat al jaren niet meer in zijn kracht. Dan krijgt frustratie de overhand. Voor mij heeft de politiek afgedaan. Dit incident bevestigt dit alleen maar. 19 Maart blijf ik lekker thuis.

  Like

 6. @Jan K.
  Dank.

  @Jan
  Ik twijfel er nog over of ik ga stemmen. Ik zou het werkelijk niet weten. Net nog een praatje gemaakt met iemand van de Utrechtse partij ‘Student & Starter’ die stond te canvassen en hoopte op drie zetels. Hij adviseerde me dan maar blanco te stemmen. Maar wat gebeurt er met een blanco stem? Die wordt ingenomen door de rest. Dus dat schiet ook niet echt op. Kunnen blanco stemmen die een blanco zetel opleveren niet gewoon leeg blijven? Als protestactie van vier jaar.

  Like

 7. De loyaliteit van Geert Wilders ligt vooral bij een groep neoconservatieven in de VS die hem (financieel) steunen en waarvan zelfs joodse organisaties als het ADL niets moeten hebben gezien de ‘incitements’ tegen de moslimgemeenschap aldaar. Die joodse organisaties wordt door de groep slap optreden verweten als het om moslims gaat. Nu is het altijd gevaarlijk om zaken uit het interbellum te vergelijken met de situatie nu – om maar iets te noemen: Churchill was een fan van Mussolini omdat deze Italië niet rijp achtte voor democratie – maar iemand als Ze’ev Jabotinsky, eveneens een fan van Mussolini, promootte het idee van “transfer” van Hitler onder de zionisten.

  Bij Geert Wilders ziet men t.a.v. Marokkanen een patroon. In Gouda moest het leger worden ingezet bij iets waar Marokkanen zeer waarschijnlijk niets mee te maken hadden; na dertig jaar vandalisme en geweld rond de voetbalvelden in Europa waarbij veel doden zijn gevallen, was er bij een triest incident in Almere bij het voetballen volgens Wilders geen sprake van een voetbalprobleem, maar sprake van een Marokkanenprobleem en na allerlei andere opmerkingen laat Wilders duidelijk weten dat genoemde bevolkingsgroep hier ten lande ongewenst is. Dit is m.i. zonder meer het aanzetten tot collectieve haat.

  Er zijn genoeg termen aanwezig om in het spreken en schrijven van Geert Wilders ‘de Marokkaan’ terug te herkennen in ‘Ewige Jude’ uit het interbellum. De vergelijking van Fouad Sidali is m.i. terecht en helaas wordt hem de mond gesnoerd.

  Like

 8. @King Billy

  = Ahum, wetenschapper Samson had zich tenminste als eerste kunnen realiseren dat het vandaag 3/14 is. Pi-dag. =

  Humor, maar niet te vergelijken met de humor van ex-topambtenaar Ministerie van Financiën Bernhard ter Haar:

  = Toch mogen we ook constateren dat in alle lidstaten, al dan niet met steun van de collega-lidstaten en het IMF (en de bijbehorende disciplinerende programma’s), een politieke koers is gevonden die een budgettair falen heeft voorkomen. Weliswaar met veel opwinden, maar de kiezers in alle lidstaten hebben toch hun overheid dat pad laten inslaan. De democratie in Europa is nog niet verloren als het gaat om het borgen van budgettaire duurzaamheid! =

  Uit: ‘Het crisisdiner – de kredietcrisis gefileerd’ p.37

  Like

 9. politieke koers-budgettair falen-overheid-kiezers-democratie-budegettaire duurzaamheid. Hoe knoopt men dialectisch aan elkaar wat politici en technocraten in elkaar vlechten om met behulp van oprekken van verdragen burgers voor het blok te zetten.

  Wat de betiteling van Wilders betreft, nog twee passende, verguizende namen te vergeven: Graaf Dracula en Keizer Nero. Of reserveren voor Putin, die ook met Hitler -en Stalin- wordt vergeleken en terug naar Realpolitik?

  Like

 10. @George,

  “Wanneer u een blanco stem uitbrengt, heeft dat alleen een symbolische betekenis. Uw stem heeft dan, net als wanneer u niet stemt, geen invloed op de zetelverdeling. Het is een misvatting dat een niet-uitgebrachte stem naar de grootste partij gaat. Een blanco stem telt wel bij het bepalen van de opkomst van de verkiezing.”

  Dus: blanco stemmen heeft hetzelfde effect als thuisblijven, met dat verschil dat blanco-stemmen het opkomstpercentage laat stijgen. Waarmee bij de politiek de indruk wordt gewekt dat ze goed bezig zijn.

  Voor de Amsterdammers onder ons: http://www.nrcnext.nl/blog/2010/02/19/lijst-blanco-voor-wie-het-beter-weet/

  succes!

  Like

 11. @Jan
  Ja, blanco stemmen heeft alleen symbolische betekenis. En inderdaad is thuisblijven als protest een duidelijker signaal. Ik pieker me suf.

  Like

 12. George, ik heb heel bewust een bordje uit mijn lange familieverleden in de gang hangen: “Tob nooit!” Als kleine jongen probeerde ik dat al heel lang geleden moeizaam met losse letters te spellen…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.