Als het even kan: ook minder Marokkanen. Of betere politiek?

Haager Schlufl-Konferenz

PVV-leider Geert Wilders zei gisteren in Den Haag dat-ie gaat voor ‘een stad met minder lasten. En als het even kan: ook minder Marokkanen.‘  Zoals verwacht oogstte Wilders tegenwind. PvdA-voorzitter Spekman ‘moest braken‘ van deze uitspraak van Wilders. ‘Een hele groep wegzetten waarin ook veel mensen zitten die hun stinkende best doen, dan kan niet‘, aldus Hans Spekman. Let op het rijm tussen ‘braken‘ en ‘stinkende best‘. SP-leider Emiel Roemer hield bij Pauw & Witteman zijn kritiek zakelijker: ‘Eerst sloot hij een godsdienst uit, nu een hele bevolkingsgroep’. Wilders speelde de vermoorde onschuld, hij haalde z’n schouders op over de kritiek die hem vooral diende. Missie geslaagd in het aanspreken van de doelgroep. Ter mobilisatie voor de Europese verkiezingen in mei. De PVV gaat op 19 maart slechts in twee gemeenten op: Den Haag en Almere.

Het is campagne. Politieke leiders trekken aan het dode paard van de kiezerswil. Een meerderheid denkt niet te gaan stemmen op 19 maart voor de gemeenteraad. De politiek vervreemdt zich van de kiezers omdat het zich niks aantrekt van de kiezers, maar kijkt vreemd op als de kiezers het uiteindelijk af laten weten. Ook ik en mensen in m’n omgeving hebben geen idee waarop ze moeten stemmen. Niet uit onwil of onkunde, maar door het vervreemdende politieke bedrijf. Alsof een liefhebber van geïmproviseerde muziek met het pistool tegen de borst moet kiezen tussen Lady Gaga, Katy Perry, Nicki Minaj, Beyoncé, Justin Bieber of Rihanna.

De uitspraak van Wilders kan natuurlijk niet. Maar kan goed omdat Wilders er een politiek doel mee bereikt. Dat dat kan zegt niet zozeer iets over Wilders, maar alles over de politiek. Die is in geloofwaardigheid en als branche die beloften nakomt bij een meerderheid tot onder het nulpunt gezakt. Dat geeft te denken en moet de politiek zich aantrekken. Hoe kan dat vertrouwen weer hersteld worden? Niet door rode rozen, niet door loze beloften, niet door mooie woorden, niet door een scheldpartij tegen Marokkanen die de rechtsstaat in de vuilnisbak kiepert, niet door uitdelen van geschenkjes om de kiezer te behagen of niet door ministers die als regenten bassen dat zij het regelen. Wel door de burger serieus te nemen en te betrekken bij de politiek. Dan wordt Wilders vanzelf overbodig. Maar waarom krijgen gevestigde politieke partijen dat nou niet voor elkaar?

Foto: Binnenhof, 1930.

2 gedachten over “Als het even kan: ook minder Marokkanen. Of betere politiek?

 1. Grote delen van de kiezers stemmen op politici en bestuurders, die het gezicht van een partij zijn, die alle drie opereren in een politiek systeem en een samenleving voorschotelen welke niet overeenstemt met de realiteit. Politici, partijen, bestuurders en het politiek systeem hebben hun gezicht, hun moreel overwicht, hun integriteit en hun geloofwaardigheid verloren en daarmee het vertrouwen van deze stemmers.

  Zoals in Frankrijk met het Front Nationale, is een stem op de PVV en Wilders een proteststem tegen het politieke systeem, waarbinnen politici, bestuurders en partijen het meeste profiteren van de voordelen van een democratie Het vertrouwen is weggespoeld met de golf van crises, met de gevolgen van demografische verschuivingen, het snelle tempo van globalisering, het onhandig opereren van de EU met haar politieke euro, waar politici, bestuurders en partijprogramma’s geen passende dijk tegen konden opwerpen.

  Terzijde, een niet onbelangrijk aspect m.b.t. de PVV, waar het merendeel van de kiezers niet doorheen kijken, maar de democratische samenleving nog verder ondermijnt. In tegenstelling tot andere partijen, die met partijconventies een zekere mate van ‘democratie’ suggereren, is de organisatie van de PVV ‘top-down’ gestructureerd. Als Wilders over ‘democratie’, of wat dan ook praat, bedoelt hij onderwerping aan Wilders’ wil en wet. Analoge structuren zijn te vinden in politieke, vaak ook religieus getinte partijen binnen (semi-)totalitaire systemen in het verleden en in het hedendaagse ‘nu’. Namen Noemen van politieke leiders met hun vazallen, die op deze manier opereren?

  Bovendien staat wetgeving in Nederland toe dat een politieke partij zoals de PVV juridisch is gestructureerd -met slechts twee ledend, waarvan één tegelijkertijd voorzitter, partijleider en fractievoorzitter is. zonder lpubliekelijk toegankelijke ledenraad en partijconventies- aan verkiezingen mag deelnemen. Veel onttrekt zich daardoor aan publieke controle a.g.v de afwezigheid van pers en media.

  In Duitsland, met enige ervaring uit het verleden, wordt een partij op basis van zo’n juridische constructie niet tot verkiezingen toegelaten.

  Like

 2. Populisme heeft helaas ALLES te maken heeft met democratie. Kiezers vormen zich vaak geen rationeel beeld, en politici haken daarop in door hele en halve onwaarheden te vertellen, variërend van “ambities” tot illusies tot regelrechte leugens. Extreme populisten als Wilders praten niet alleen kiezers te kwader trouw naar de mond, maar verkopen ze eerst nog niet bestaande problemen.
  En ik vrees dat hij het geleerd heeft van Bolkestein. Die vindt dat alles mag (en moet) wat meer kiezers kan trekken.
  Geruchten willen dat Bolkestein met zijn extreme opportunisme zelfs bij Shell uit de toon viel, en dat zijn baas hem toen bij een beoordelingsgesprek de suggestie heeft gedaan om het eens in de politiek te proberen.

  En het bleef nog lang onrustig in het land…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.