Hoe kunnen we de toestand in Oekraïne begrijpen?

Democracy Now! duikt in de achtergronden van het huidige conflict in Oekraïne. Door toedoen van wie zijn de 88 doden op het Kievse Onafhankelijkheidsplein Maidan Nezalezhnosti gevallen? Met de meeste slachtoffers onder de opvallend goed georganiseerde oppositie die eigenlijk geen linkervleugel heeft, maar ook onder de veiligheidstroepen. Was dat ‘een derde macht’ zoals Anton Shekhovstov meent? En is die derde macht dan Rusland of het Westen? De zogenaamde YanukovychLeaks die in het buitenhuis van de gevluchte Oekraïense president gevonden werden wijzen erop dat Janoekovitsj scherpschutters wilde inzetten om de pro-EU demonstranten van de Maidan te schieten. De complexiteit en breedheid van het conflict wordt benadrukt door verwarring en onenigheid over de interpretatie van de feiten, voorspellingen en adviezen. Oekraïne is kruitvat en geheimschrift tegelijk. Hoe kunnen wij begrijpen als de deskundigen al zo van mening verschillen?

800px-Kiev_Radyanskaya_pl_approx1930

Foto: The Radyanska (Soviet) Square in Kiev Ukraine at about 1930. Currently, Maidan Nezalezhnosti. The black monument to Karl Marx is seen in the center. Kiev City Duma building is decorated with a star in replacement of original Archangel Michael. The Nobility Assembly Building is yet not replaced by modern “Building of Trade Unions”. Kiev Tram is also seen.

12 gedachten over “Hoe kunnen we de toestand in Oekraïne begrijpen?

 1. Een online newssite met een andere invalshoek:

  http://www.philosophersmail.com/WHAT.php

  http://www.philosophersmail.com/040314-utopia-ukraine.php

  “News outlets love to make us, their audiencies, agitated, frightened and bothered a lot of the time, that’s how they make their money – and yet all of us have an even greater responsibility to ourselves to try to remain resilient and calm. They pretend that they are getting us wound up about the Ukraine for our own sakes; we should never forget that they’re doing it for their bottom line.”

  Politici hebben daar ook een handje van.

  Like

 2. Ik heb vanavond een lekkere Oost-Oekraïense Borsjt, welke ik op typisch West-Oekraïense wijze had afgemaakt, gegeten. Aangezien ik nergens Nemiroff kon kopen, is de afdronk toch een Stolichnaya geworden, en om deze Russificatie te compenseren, heb ik er een moderne Europese salade bij gegeten.

  Begrip begint met kennis, inleving en respect.

  Als de feiten en de media-aandacht zo gemanipuleerd kunnen worden als nu, dan wordt het alsnog heel erg moeilijk. Je kan dan toch beginnen met respect en inleving.
  Je zal dan moeten wachten met je oordeelsvorming tot je wel een duidelijk feitencomplex hebt.

  Soms is dat cruciaal. Of de scherpschutters van Janoekovitsj kwamen dan wel van Russische kant waren dan wel vanuit Europa cq de Navo kwamen, maakt een giga-verschil.

  Like

 3. @Milly
  Of de scherpschutters van Janoekovitsj kwamen dan wel van Russische kant waren dan wel vanuit Europa cq de Navo kwamen, maakt een giga-verschil.’

  Exact. Nu is er veel mist.

  Like

 4. @George
  Ik schreef een tijdje terug in je blog over EU-beleid voor de Oekraïne: “Ik zou er geen fles Wodka om durven te verwedden, dat niet koning WA’s bezoek aan Sochi een vergissing was, maar dat de afwezigheid van andere hoogwaardigheidsbekleders uit grote EU landen en de VS een vooropgezet plan was.
  Dit zullen we vast over een jaar of zo wel of niet via Wikileaks te weten komen. Wie weet blijkt dan misschien dat Nederland zich voor een heel ander karretje heeft laten spannen…”

  @allen
  Inmiddels lijken er betrouwbare geuite zorgen al binnen te komen via de ..leaks (dewereldmorgen.be):

  Op 25 februari bracht de Estlandse minister Urmas Paet een bezoek aan Kiev. Dat was kort na de bloedige confrontaties tussen de betogers en de politie in de Oekraïense hoofdstad. Nadien had hij daarover een telefoongesprek met Cahterine Ashton, de Hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de EU.

  Het telefoongesprek werd opgenomen en gelekt. Volgens de door het Kremlin gefinancieerde zender Russia Today gebeurde dat door leden van de Oekraïense veiligheidsdienst (SBU) die loyaal zijn gebleven aan de verdreven President Yanukovich. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Estland heeft inmiddels de echtheid van het gesprek bevestigd.

  Tijdens dat telefoongesprek vertelde Paet aan Ashton dat zowel de politie als de demonstranten werden beschoten door dezelfde mensen. Hij kreeg daarover bewijsmateriaal van een arts die slachtoffers had behandeld van de sluipschutters.

  “We begrijpen nu veel beter dat het niet Yanukovich was die sluipschutters heeft ingezet, maar iemand van de nieuwe coalitie”, zei Paet tijdens het gesprek. Krachten binnen de oppositie huurden volgens hem blijkbaar sluipschutters in om demonstranten te doden en dan de schuld in de schoenen te schuiven van de regering. Bij de gevechten op het Maidan plein zijn 94 mensen omgekomen en ruim 900 mensen raakten gewond.

  Mocht dit zo zijn, dan werd er op gegokt, dat Putin tijdens de Spelen niet zou ingrijpen, hetgeen klopte. Daarom moest het allemaal ineens ook zo snel. Mocht dit waar zijn, stort mijn vertrouwen in heel veel dingen totaal in. Als je naar de filmpjes van de beschietingen kijkt, lijkt er inderdaad iets niet te kloppen. Omdat ik de propaganda inzake al dan niet uit te voeren onderzoeken niet ga geloven, ga ik proberen m’n eigen mening op basis van de vele beelden te vormen. Het idee is misselijkmakend.

  Like

 5. @Milly
  Je zit op dood spoor. Dat bericht over het gesprek van Urmas Paet en Ashton zingt al dagen rond op internet. Velen geloven de halve waarheden van een bron die door anderen opgeklopt worden tot een volle waarheid. Ik verwees ernaar via een uitzending van Democracy Now! waar iedereen er weer z’n eigen waarheid aan koppelde. In de hectiek van het moment ontsporen de verhalen.

  Vooralsnog zijn er meer onduidelijkheden dan je nu stelt. Zo ontkent de arts Olga Bogomolets die veel slachtoffers van de scherpschutters behandelde tegen Paet iets gezegd te hebben over de eenduidigheid van de moorden en de schutters. Wat Paet beweert. Dat bewijsmateriaal ontbreekt dus waarschijnlijk. Er kan daarom getwijfeld worden aan de geloofwaardigheid van Paet of Bogolomets. Nader onderzoek is vereist.
  http://www.standaard.be/cnt/dmf20140306_01011970

  Maar zelfs als Paet gelijk heeft weet hij nog niet met zekerheid van welke kant de kogel kwam. Dat kan van de oppositie, Janoekovitsj of Rusland zijn. In de persverklaring waarnaar je verwijst ontkent Paes’ ministerie gezegd te hebben dat hij naar de oppositie verwezen had: ‘We reject the claim that Paet was giving an assessment of the opposition’s involvement in the violence.‘ Ik kan in deze episode van misleiding niet anders dan Russische propaganda zien met de opzet om verwarring te zaaien. Berkoet zat met de vinger aan de trekker.
  http://www.vm.ee/?q=en/node/19353

  Kijk hier eens naar, dat lijkt een interessanter spoor:
  http://www.ftm.nl/column/janoekovitsj-dat-zijn-wij-zelf/

  Like

 6. Dood spoor??? Ik had nog niet gehoord dat de authenticiteit van het gesprek bevestigd was en dat de arts niet ontkend heeft (niet bevestigd is logisch, als je in leven wilt blijven). Verder wordt het aan feitelijkheden gekoppeld (demonstranten en agenten) die mij ook al waren opgevallen. In de filmpjes zit nog iets raars. Veel demonstranten reageren niet zoals je zou reageren in een doodsbedreigende situatie. Het gaat om de feiten. De rest lijkt mening maar is vooral aangestuurde propaganda.

  Like

 7. @Milly
  Minister Paes ontkent gezegd te hebben dat de oppositie betrokken was bij de schietpartij. De arts ontkent dat de beschietingen en doodsoorzaken tot een patroon zijn te herleiden dat naar een soort dader verwijst. Dwaalspoor dus.

  Like

 8. De SZ zet voorzichtig op een rijtje wat de Oekraiense bevolking te wachten staat. Een schier onmogelijke opgave voor bevolking, de geldschieters en politici. Naast geld, zijn geduld, hoop, vertrouwen en adhesie van de Europese kiezers sleutelvoorwaarden om dit leeggeroofde land weer op poten te zetten. Alle ingredienten voor “na de revolutie is vóór de revolutie” latent aanwezig.
  Griekenland was/is kinderspel.

  http://www.sueddeutsche.de/politik/kiew-vor-dem-staatsbankrott-was-die-freiheit-der-ukraine-kostet-1.1909943

  Like

 9. Het anti corruptie rapport van de EU schat de kosten van corruptie in de EU op 120 miljard euro. Met hoop en vertrouwen gaat dit allemaal goed komen beste mensen, zeker ook voor de Oekraine.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.