Grijpende handen op Krim. Femen wijst Putins oorlog af

gEngdjDaHA

Lachen en huilen vergaan bij het parlement in Simferopol. Het cliché over een oude bok die nog wel een groen blaadje lust wordt bewaarheid. Grijpende handen op borsthoogte om toe tasten. Is het politieke correctheid of lust? Zinnebeeld van imperialisme. Ach, politiek is sex. Niet alleen uit zicht in de fietsenhokken, postkamers en gangen van de macht, maar ook in de schijnwerpers. Kwestie van uitmonstering. Sommige mannen kicken op uniformen en sommige vrouwen kicken op mannen in uniformen. Anderen houden het gewoon bij bloot. 

De oude man snelt toe. Zie hem zich haasten alsof-ie de laatste bus naar z’n dorp moet halen. De Krim. De dood en het Franse meisje. Sex en de dood. Oorlog. Heerlijk, de normaliteit is even met vakantie gestuurd en het beest kan ongestraft toeslaan. Maar de oude bok tast hoger. Niet de borsten, maar de keel. Hij valt de activiste van Femen in de rug aan. Is ze in voor wurgseks? De jongen rechts blikt vol verbazing en waardering voor de doortastendheid van het heerschap. We observeren het verwrongen gezicht van de rechteloosheid.

3BdcP2iGNb

Foto: Actie van twee activistes van Femen ‘Stop Putins War‘ op de Krim, 6 maart 2014.

4 gedachten over “Grijpende handen op Krim. Femen wijst Putins oorlog af

 1. Zelfde onderwerp, zelfde foto’s als Kiev Connections.
  Zelfde reactie :

  Ik zag hetzelfde gebeuren met een meisje dat al haar kleren aan had. Topless voegt op dit moment niets toe. De bevolking van de Krim laat voor het oog van de internationale pers zien dat ze helemaal niet klaar zijn voor democratie. Ik hou het op onervarenheid.

  Like

 2. @knutselsmurf
  Onervarenheid? Dat kan ook. De oude man ziet er niet uit als een ervaringsdeskundige. Van wat dan ook. Zeker niet van democratie. Hoewel beelden soms bedriegen. Nee, de Krim is niet klaar voor democratie. Wel voor wapengekletter.

  Like

 3. Ik ben fan van Femen. Een dappere actie midden in een pro-Russische demonstratie. Daarom is het vrij zeker dat de oude man een Rus was. Een tel later zaten de handen al niet meer om de nek van de demonstrante. Hij wilde haar niet kelen, maar was erg boos. Een ook boze Russisch sprekende vrouw roept in de microfoon die daar (voor Femen?) staat, zoiets als “Zie nu waartoe het westen ons provoceert”. Ook zij heeft een soort van gelijk, want de Femen’isten schreeuwen de hele tijd in het Engels “Stop Putin’s War”. Het accent kan ik niet thuisbrengen, maar het zijn geen Engelse of Amerikaanse native speakers.
  Femen maakt gebruik van ingestudeerde stijlmiddelen: zoals de Oekraïense bloemenkrans die tevens een martelaarsgevoel bij je achterlaat; de schreeuwende mond waardoor ze pijn lijken te hebben; de armen of een arm omhoog staat voor vreedzaam protest maar ook de tekst is dan goed leesbaar. Er is ook een onzichtbaar stijlmiddel: ze maken gebruik van ‘eigen’ fotografen. Daar zijn ze met hun borst-teksten op gericht, maar waardoor dus logischer wordt dat ze van achteren of opzij worden aangevallen.
  De twee femen’isten werden daarna door Kozakken-milities (wat doen die daar?) hardhandig maar toch vrij netjes (misschien nieuwe training gehad sinds Pussy Riot in Sochi) naar de Oekraïense politie gebracht en afgevoerd. Ondertussen leek een agent een soort jasje om een van de meiden te hebben gedaan.
  Ik denk dat Femen de actie als zeer succesvol ziet. Ik vind het zelf wel jammer dat Femen steeds vaker de ‘gewone man’ uitdaagt, zoals in Keulen en hier.

  Like

 4. @Milly
  De Femenistes waren Frans. Ze spraken dus Franglais. Niet toevallig dat het geen Oekraiense activistes waren. Francaises zullen ze minder hard aanpakken.

  Ja, mee eens. Dapper, andere koek dan demonstreren in Parijs, Brussel of Parijs. Inderdaad is hun publiciteit goed verzorgd en proberen ze die in eigen hand te houden. Dat zijn overduidelijk andere handen dan de grijpende handen van de oude man.

  Interessant wat je zegt over het uitdagen van ‘de gewone man’. Vermoedelijk zijn ze gedwongen om dat te doen omdat de verrassing van hun actie eraf is en ze niet meer in de nabijheid van de macht kunnen komen. Uiteindelijk gaat het naast de inhoudelijke agenda (religie, positie vrouw, burgerrechten) om de publiciteit voor en de marketing van FEMEN.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.