Waar is het buitenlands beleid van EU en VS over Rusland en Krim?

eu

Iedere politieke commentator vult het rijtje aan: Boedapest 1956, Praag 1968, Zuid-Ossetië 2008 en Krim 2014. Te opzichtig om het niet te zien. Iedereen ziet het behalve de EU en president Obama. Deze laatste omschreef gisteren in een persconferentie de Russische agressie slapjes als ‘uncontested arrival‘ (onbetwiste aankomst). Niet als een invasie vanwege de schending van het internationaal recht omdat Russische troepen een deel van Oekraïne bezetten. De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU komen pas maandag bijeen.

Waarom kan dat niet vanavond? Europa dreigt aan de Oostflank in brand te vliegen, maar Brussel zwijgt. Het geeft geen signaal aan Rusland af. Dat hoeft niet agressief of oorlogszuchtig te zijn, als het maar krachtig en eensgezind is. Het is werkelijk onvoorstelbaar dat de VS en de EU geen draaiboek in de kast hebben liggen dat nu in werking wordt gezet. Dreig president Putin uit de G7 (de G8) te zetten, begraaf de OVSE of laat koning Willem-Alexander verklaren dat zijn aanwezigheid in Sochi een vergissing was. Maak buitenlands beleid.

rf

Foto 1: Tweet van EU External Action, 1 maart 2014.

Foto 2: Russische troepen.

Advertentie

23 gedachten over “Waar is het buitenlands beleid van EU en VS over Rusland en Krim?

 1. “… een deel van Oekraïne bezetten.”
  Is dat nou niet een beetje formalistisch gesteld? De Krim is een autonome republiek, behalve die ene havenplaats, die van oudsher door de Russen als vloothaven in gebruik is. Van de aankomst van zo’n troepenmacht wordt natuurlijk niemand vrolijk, maar er is (nog) geen grondgebied geschonden o.i.d.

  Like

 2. Obama zit The Hague Invasion Act, bijvoorbeeld, in de weg. Bovendien is de Krim een autonome republiek met een eigen parlement.
  Misschien ook nog politieke parallellen met Europa (juli) 1914 toen het Oostenrijkse-Hongaarse dubbele keizerrijk het nationalistische koninkrijk Servie voor een ultimatum stelde?
  Ook forceerde de EU uitgerekend in Vilnius, een voormalige Baltische USSR staat, na vier jaar onderhandelen min of meer ultimatum: vóór de EU, Rusland laten vallen.Tactisch zout strooien in een nog half open wonde.
  ‘Smoking guns’ everywhere, echt niet alleen Putin en de corrupte regeringsbende in Kiev. Terecht dat Putin’s politiek en mensenrechtenbeleid wordt afgekeurd, maar de EU draagt mede schuld aan de onstane situatie. Zo ongenuanceerd zwart/wit als het veelal wordt voorgesteld, is het niet.

  De foto van het landingsschip is overigens gemaakt in een van de Baltische EU-lidstaten, waar Rusland met instemming van het land en met NATO fysieke observatie een enclave langs de kust als oefenterrein gebruikt. De FAZ toonde bijna identieke foto’s, maar met badgasten in ligstoelen erbij, die niet op of omkeken van zo’n oefening.

  Like

 3. Het buitenlands beleid van VS EU is toch glashelder, wereldmacht.
  Brusselse bonzen roepen voortdurend dat de EU heilstaat moet kunnen opboksen tegen Rusland en China.
  Daarom moeten de lonen en uitkeringen naar beneden.
  Ik hoop dat zo vlak voor de EU verkiezingen velen duidelijk wordt nu dat psychopaten als Verhofstadt en Van Baalen zich geen ene bal voor ons interesseren, alleen voor hun machtsaspiraties.

  Like

 4. @Joke
  Da’s aantoonbaar onjuist. Rusland schendt de territoriale integriteit van de Krim, Oekraiens grondgebied sinds 1954. Is internationaal recht niet altijd een vormkwestie?

  @Jan
  Selectief wat Van Houcke doet. Linksige Koude Oorlog-retoriek. Zo kun je alles in een kwaad daglicht stellen. Ik heb ook geen hoge pet op van de Oekrainse democratie, integendeel, maar dat praat de acties van Rusland nog niet goed. Opvallend is dat Van Houcke de ‘framing’ overneemt dat de Oekraiense opposanten fascisten zijn. Dat komt rechtstreeks uit de Russische propagandistische koker. Dat verklaart toch niks? Op Maidan was een doorsnede van de bevolking aanwezig. Niet alleen de Rechtse Sektor en kornuiten.

  Like

 5. Nou George, ik heb gisterenavond rondgebracht op Youtube met het kijken naar video’s van die zogenaamde Okrainse revolutie. Als dat doorsnede bevolking was die zo tekeer ging tegen de politie dan wil ik niet weten wat hun radicalen zijn. Politie gebruikte natuurlijk ook geweld maar dat zou in Nederland niet anders zijn als protesteerder zouden gooien met molotovcocktails, bakstenen en zelfs schieten met wapens. Of wat dacht je van bulldozers om de politiekordon te doorbreken. Sorry maar dat is niet iets wat een doorsnede bevolking zou doen.

  Like

 6. Hongarije 1956 en Tsjecho-Slowakije 1968 zijn echt niet te vergelijken met laatste militaire handelingen van Rusland, en doet geen recht aan de verschrikkelijke situatie in midden Europa toen noch aan de complexe situatie in de Oekraïne nu. De EU komt morgen bijeen en zullen vast wel dingen roepen die jou goed in de oren klinken, net zoals de EU al sinds 1989 kans op kans laat schieten om Oost-Europa wezenlijk dichter bij West-Europa te brengen, en gewoon weer ouderwets a la de 19de eeuw haar eigen geo-politiek bedrijft.

  Brussel zwijgt niet maar spreekt altijd te laat en heeft deze brand eerder aangestoken dan dat ze de brand blust.

  Als je de voorspelbaar te mislukken afhandeling van zowel de Eerste (-> kiem 2e WO) als van de Tweede Wereldoorlog (IJzeren gordijn) even buiten beschouwing laat, blundert de EU in 1989 door alleen de midden Europese landen ‘binnen’ te halen en daarmee Gorbatsjov eigenlijk te laten vallen ten gunste van eigen west Europese belangen. Het IJzeren Gordijn schuift slechts op.
  Op rij: na 1991, na 2004 en vorig jaar wordt de Oekraïne door de EU aan haar lot overgelaten, om daar nu het te laat is, spijt van te krijgen en mede oorzaak te zijn te zijn aan een onwensbare toekomst voor mijn moederland.
  Oekraïne heeft voor 1991 maar een paar jaar bestaan, net na de 1eWO en had grenzen die indirect toen door Duitsland en Lenin waren bepaald. Door de Habsburgse (west) respectievelijk Russische (oost en zuid) overheersing daaraan voorafgaand, kunnen we wat het ontwikkelde volksgevoel eigenlijk beter over West-Oekraïne en Oost-Oekraïne spreken. De Russische overheersing toen (voor WO1) van het land is zekere zin te betwisten, want men kan evenveel gemak stellen dat Kiev de bakermat is van de Oekraïne, Wit-Rusland EN Rusland.
  Het Oekraïense volk daarentegen was net zoals het Russische volk al eeuwen door hun leiders overheerst. Desalniettemin was er aan het begin van de Oekraïense staat in 1991 een duidelijk nationaal gevoel in oost EN west op een paar kleine gebieden na.
  De Krim is zo’n uitzondering en is in mijn beleving eigenlijk Russisch omdat er vooral Russen wonen (nadat de Tartaren met harde hand waren verwijderd). Pas in februari 1954 werd De Krim als een soort Valentijns-kado door Nikita Chroesjtsjov (die zelf uit een Oekraïense familie kwam !!) aan de Oekraïne geschonken. De eenmansbeslissing toen kan mogelijk best onwettig verklaard worden, maar dat komt het westen vast niet goed uit. De wereld (en het Noordpool-gebied, maar dat is een heel ander verhaal) is een stuk veiliger als De Krim weer bij Rusland hoort. Ik denk dat een referendum nu tot aansluiting bij Rusland kan leiden.
  In de Oekraïne boven De Krim is het heel anders dan veel mensen denken: daar wonen niet alleen Oekraïners die West-Oekraïens spreken, maar ook wonen daar Oekraïners die Russisch (een Oost-Oekraïens dialect of tongval) spreken, en ten slotte wonen er Russen. En nog veel meer.
  De Russisch georiënteerde Oekraïners zijn aantoonbaar compromisbereider dan de Europees georiënteerd West-Oekraïners. Dat bleek in de wetteloze beginjaren na de onafhankelijkheid, vlak na de Anjerrevolutie en ook nu weer. Europa maakt de grote fout niet in te willen zien, dat een meerderheid van de Oekraïners wat anders wil dan de nieuwe machtshebbers, omdat de vorige leiders maffioos waren. Maar dat is een deel van de nieuwe machthebbers ook (of erger). De vorige regering was echter wel met een meerderheid gekozen; de nieuwe niet.
  Exemplarisch is dat de nieuwe machtshebbers op de dag na de revolutie al aan kondigden het Russisch als tweede taal af te willen schaffen, een enorme minachting voor de meerderheid van hun eigen bevolking. Die meerderheid kalft wel af omdat miljoenen en miljoenen Oekraïners zijn weggetrokken uit het straatarme Oekraïne. Maar Europa wil ze niet !
  Ik pleit voor een federatie van Oost- en West-Oekraïne, die of naar elkaar groeien of hun eigen weg gaan, maar graag met flink wat tijd om af te koelen. De Krim (want toch in bijna alle opzichten Russisch) weer terug aan Rusland toe te wijzen zou een probaat echtscheidingskado zijn om de financiële crisis van de Oekraïne EN door Rusland EN door Europa te laten helpen oplossen. De financiële waarde van de Krim is namelijk ongeveer gelijk aan de diepte van de Oekraïense crisis.

  Ik zou er geen fles Wodka om durven te verwedden, dat niet koning WA’s bezoek aan Sochi een vergissing was, maar dat de afwezigheid van andere hoogwaardigheidsbekleders uit grote EU landen en de VS een vooropgezet plan was.
  Dit zullen we vast over een jaar of zo wel of niet via Wikileaks te weten komen. Wie weet blijkt dan misschien dat Nederland zich voor een heel ander karretje heeft laten spannen, en blijken de Russen zonder Kasparov toch weer veel minder goed schaak te spelen dan we eerst dachten.

  Like

 7. @George, ik kan niets met ‘linksige koude oorlog rethoriek’. Je vraag luidt: “Waar is het buitenlands beleid van EU en VS over Rusland en Krim?”. Om tot beantwoording te komen is het raadzaam om beide propagandakanalen te onderzoeken op wat ze te melden hebben. Wat de Westerse media niet meldt vind je in de Russische media.

  http://rt.com/politics/leading-party-soros-prepares/

  Lybie Egypte Syrie en tal van andere landen uit die regio zijn overspoeld door extremisten en achtergelaten als puinhopen. Destabillisatie. Gefinancieerd door wie? Het lijkt er voor mij in ieder geval op dat hier hetzelfde principe geldt.

  Like

 8. @George: “Da’s aantoonbaar onjuist. Rusland schendt de territoriale integriteit van de Krim, Oekraiens grondgebied sinds 1954.”
  Welnee joh, da’s propaganda. In het echt is het een autonome republiek met eigen parlement, kijk maar: http://nl.wikipedia.org/wiki/Krimrepubliek. Alleen de marinestad Sebastopol is Oekraïens, maar die wordt al sinds mensenheugenis door de Russen voor hun vloot en daar wordt keurig netjes huur voor betaald.

  Like

 9. @George, dit schrijft de door mij gerespecteerde Willy van Damme : -Deze week toonde een Franse Tv-zender beelden van een door die betogers vol hakenkruisen en het cijfer 88, wat herinnert aan Hitler, beklad Kievs stadhuis. Ze hadden het ‘bevrijd’.

  Maar bijna steeds doet men hier in de media, bij politici en ‘experten’ zoveel mogelijk alsof er niets aan de hand is. Het is allemaal Russische propaganda stellen deze ‘experten’ zowat overal. Experten in het liegen dan.-

  Verder lezen: http://willyvandamme.wordpress.com/2014/02/27/topzionist-steunt-jodenhaters/

  Like

 10. Iedereen heeft hier een smoking gun in handen. Amerika, de EU en de Russen. Oekraine is geen onverdeeld land, De Krim, Oost en West zijn reeds eeuwen langs etnische, economische, religieuze, politieke en staatkundige scheidslijnen verdeeld. Nationalistische neo-fascisten met hun schuttersverenigingen, die Joden, Duitsers, de Janukovski- en Timochenko klieken, Russen en iedere vorm van inmenging haten, zien hun kans en springen in het politieke vacuum. De EU zette de gehele Oekraine voor het blok: vóór de EU, tegen Putin’s Rusland of nix.
  De adviseuse van Obama zei “Fuck the EU”, De Amerikanen streven naar een wereldhegemonie (TTIP, TPTP, NSA), Brussel als Europees stadhouder van Washington past in dit beeld, een zwaar gefrustreerde Poetin, die de ondergang van de USSR persoonlijk aantrekt en wil wreken, lust de Amerikanen en de expansiedrift van de EU rauw, De EU en de Amerikanen steunden retorisch neo-fascisten en andere demonstranten, ook met adviezen. Eerlijke Demonstranten en neo-fascisten vinden het prachtig. Schulz, onze eigen Timmermans, Van Balen, Guy Verhofstadt etc. etc.

  Terug naar de politieke rol van de EU in Europa, haar buitenlandse beleid en imago. Afscheidingsbewegingen in Engeland, Spanje Oostenrijk, Italie, mede gevoed door ontevredenheid met de EU, de onafhankelijkheid van Oost-Timor werd gesteund, een tweestaten beleid in Palestina, Griekse deel van Cyprus is lid van de EU en Eurozone, met de Turken aan de Zwarte Zee wil het niet vlotten, Europese NATO operaties en EU steun brengen geen stabiliteit na de Noord-Afrikaanse Lente’s, Baltische lidstaten losgeweekt van Putin’s Rusland, de NATO moest de kwestie ‘Joegoslavie’ met geweld oplossen, Nationalistisch Servie met broeihaard Bosnie nog lang geen lid van de EU. Plus een eurocrisis die nog lang niet is opgelost en europese verkiezingen die wel eens in een ander daglicht komen te staan.

  De EU moet leren slikken over de rug van de Oekrainense bevolking, die deels kiest voor Putin’s Rusland: De Krim en wellicht Oost-Oekraine kiezen niet voor de EU. West-Oekraine dat zich spiegelt aan de successen, de toegenomen levensstandaard van Polen, die vrij kunnen reizen en werken binnen de EU, is waarschijnlijk het enige haalbare. Zo niet, dan zijn de rampen niet te overzien, want Putin is op volle ramkoers met Amerika.

  Hier een analyse van Putin’s drijfveren door de politieke correspondent van de FAZ in Moskou.

  http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/europa/russlands-motive-aus-der-ecke-zum-angriff-12828081.html

  Cynisch en discriminerend grapje dat in Duitsland circuleert: De enige winnaar tot nu toe is Merkel omdat Steinmeier sinds kort Minister van Buitenlandse Zaken is.

  Like

 11. @allen
  Bijna alle reactie verbazen me omdat ze naar mijn idee de Russische propaganda volgen. Zoals de Russische propagandazender RT de visie van het Kremlim geeft. En de Oekraiense nationalisten in een kwaad daglicht stelt.

  Het gaat er volgens mij om dat de Krim Oekraiens territorium is en de Russen een verdrag met Oekraine afgesloten hebben over het gebruik van militaire bases. Daarin passen geen militaire troepen die een parlement bezetten of de straat opgaan. Wie dat probeert goed te praten kan ik niet volgen.

  Niemand ontkent dat de Oekrainse oppositie (de nieuwe regering) zwak en verdeeld is. Eronder zitten opportunisten, zetbazen van Berlijn of New York, nationalistische groeperingen en revanchisten. Maar ook democraten, technocraten en zorgzame burgers die gaan voor burgerrechten en een einde aan de endemische corruptie.

  Mij staat een artikel in de New York Times van begin februari bij van twee Joods-Oekraiense zakenlieden in Oost-Oekraine die op de videomuur in hun winkelcentrum een verslag van de protesten op de Maidan ‘doorprikten’. Daarmee kozen ze partij. Vervolgens werden ze geboycot door de lokale overheid. De electriciteit viel de volgende dag om technische redenen uit. Ze werden gebeld door oligarchen uit alle delen van het land die hun steun betuigden. Maar zich niet openbaar uitspraken. Bang voor de rechteloosheid in Oekraine.

  Conclusie? In landen als Rusland en Oekraine kun je moeilijk zakendoen en geen open samenleving opbouwen. Het recht is het recht van de overheid.

  Dat sommige opposanten na decennia van willekeur en rechteloosheid niet het Nederlandse model kiezen van polderen en overleg is vanzelfsprekend. Wat Nederland of West-Europa past, past niet voor een democratie-in-wording-die-nog-een-lange-weg-te-gaan-heeft. De Russische en Oekraiense oppositie vechten met andere middelen. Omdat de politiestaat die tegenover die oppositie staat ook andere middelen inzet dan in Nederland gebruikelijk.

  Het gaat om het einddoel. Waar wil de oppositie uitkomen? Bij welk model. Dat er nu nationalisten met een vreemd luchtje deel van de oppositie uitmaken is verklaarbaar als reactie op de almacht van de staat en de rechteloosheid. Dat vraagt tijd. Mijn idee is dat wie Putin/Janoekovitsj en de Russisch/Oekrainse oppositie langs een meetlat legt niet onze meetlat uit de kast moet halen. Want dan valt iedereen door de mand. Mijn stelling was dat de traditionele Russische/Oekraiense machthebbers de democratie meer in de weg zitten dan de oppositie die vecht om tot het politieke proces toegalten te worden.

  @Jan
  Uiteraard zijn er volstrekt verkeerde groeperingen onder de Oekraiense oppositie. Merkwaardig gebonden aan de Kievse kerk met traditionele waarden die niks met de universele waarden van de rechtsstaat te maken hebben. Maar ik heb niet het idee dat dat ontkend wordt zoals Willy Van Damme stelt. Levy vind ik niet de maat der dingen. Wel kan de rol van die Rechtse Sektor en andere nationalistische groepen gerelativeerd worden. Deels hoort het denk ik bij de fase van democratisering, deels hoort het bij de regio. In de verslagen van Konstatin Paustovsky over de contrarevolutioanaire strijd na 1917 komen dat soort groeperingen al voor. Van belang is om hun rol voor de toekomst terug te dringen. Maar dat vraagt tijd en slim manoeuvreren van de echte democraten in de oppositie. Ze weten dat die stoottroepen nodig waren om het zittende bewind te verdrijven. Maar als blok aan het been moeten die enge nationalisten ook weer achtergelaten worden.

  Like

 12. Kritische noten over het beleid van de EU mogen gesteld worden. Dit impliceert niet dat pro-Russische propaganda in dit grijze gebied sturend is. Putin mag nu een ‘Smoking cannon’ in handen hebben, maar de EU en de VS ‘smoking guns’.
  Verwachtingen te hoog gesteld? West-Oekraine spiegelt zich aan de successen van Polen. Niet armoede, maar verwachtingen die niet vervuld worden tegen de achtergrond van een corrupte, ook nog democratisch gekozen bewind, veroorzaken revoluties.
  Werden de consequenties van clausules in de verdragen met Oekraine over samenwerking met de NATO, voor Putin een dolk in het reeds blauwe oog, welke uitgerekend in Vilnius afgesloten moesten worden, terwijl gewelddadige demonstraties in Kiev tegen dit corrupte bewind plaatsvonden, onderschat?
  Zo niet, hadden escalaties tijdig voorkomen kunnen worden?

  Deze uitzending geeft een fraai overzicht van de voor geo-politieke verhoudingen de razendsnel slinkende invloedsfeer van Rusland sinds de Val van de Berlijnse Muur.

  Maar er is ook een positief feit. Ondanks de uitbreiding van de EU, is West-Europa vanaf de beeindiging van de Koude Oorlog, nimmer afgesloten geweest van Russich gas en olie. Het bleef slechts bij de angst daarvoor.

  http://mediathek.daserste.de/sendungen_a-z/1082266_brennpunkt/19999108_kalter-krieg-um-die-ukraine

  Like

 13. @George, je praat over democratie en democratische waarden en verdedigd tegelijkertijd de manier waarop een gekozen president ten val is gebracht. Hoe die twee dingen met elkaar rijmen is mij een raadsel. Verbaasd ben ik al lang niet meer aangezien ik deze hypocriete argument/houding steeds weer en meer en meer terug zie komen in het westen.

  Like

 14. Graag discussie verder op nieuwe draad.

  @Reggie
  Ik zie de tegenspraak. De oppositie is niet heilig. Maar nogmaals, soms heiligen bepaalde doelen de middelen. Hoe ongelukkig en krom dat ook allemaal oogt. Daarin geef ik je graag gelijk. Maar er is meer. Hoe dan ook bieden Putin en Janoekovistsj geen oplossing voor Oekraine. Een land dat autonoom van Rusland moet kunnen besluiten.

  Like

 15. “Een land dat autonoom van Rusland moet kunnen besluiten.” mag wat mij betreft “Een land dat autonoom van Rusland, VS en EU moet kunnen besluiten.” en wil het daarmee afsluiten.

  Like

 16. Moscow (AFP) – Russian Foreign Minister Sergei Lavrov on Saturday called for an OSCE investigation into who was behind the deaths of dozens of people in Kiev last month in attacks by snipers, saying the truth could no longer be “covered up”.
  Lavrov’s comments came after Estonia’s top diplomat told EU foreign policy chief Catherine Ashton in a phone call leaked this weak that the then-Ukrainian opposition to president Viktor Yanukovych may have been involved in the attacks.

  @George. De wikileaks-achtige berichten komen dus nu al binnen. Of zou dit ook weer propaganda zijn? Het is moeilijk informatie op waarheid te beoordelen.

  Like

 17. Pingback: In Oekraïne kwam in 2014 de geschiedenis terug naar Europa | George Knight

 18. Pingback: Oekraïne: collectief gesukkel, gedraai en geknoei. Identificatie? | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.