Oud VVD’er Ankersmit adviseert: Stem vooral geen VVD of PvdA

m1mxbchadh9n_wd640

Wilt U toch op een landelijke partij stemmen, oké, stem op welke partij u maar wilt, zolang het maar niet de VVD of de PvdA is.‘ Het gaat over een stemadvies voor de komende gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. Spreekt hier de woordvoerder van een lokale partij? Zoals nummer 1 van lijst 1 (Burger Partij AmersfoortHans van Wegen in Amersfoort. Of is het nummer 2 van lijst 3 (FNP) Sicco Rypma in Súdwest-Fryslân of nummer 1 van lijst 1 Pieter Meekels van GOB in Sittard-Geleen? De kritiek komt echter niet van een lokale partij. 

Het advies is van oud-hoogleraar intellectuele en theoretische geschiedenis Frank Ankersmit die in NRC zijn opinie geeft onder de titel ‘Stem vooral geen VVD of PvdA‘. Pikant is dat Ankersmit in 2005 meeschreef aan het Liberaal Manifest ‘Om de Vrijheid‘ van de VVD. Samen met onder meer Geert Dales en Arthur Docters van Leeuwen. In 2009 zegde Ankersmit z’n lidmaatschap van de VVD op omdat naar zijn idee deze partij geen geloofwaardig antwoord op de kredietcrisis had. Intussen heeft de huidige VVD dat manifest allang rechts ingehaald. Het manifest vatte toen liberale beginselen samen. Het pleitte onder meer voor bestuurlijke helderheid en tegen onterechte afwenteling: ‘Verantwoordelijkheden horen op de juiste plaats, dat geldt voor staatsorganen en burgers. De VVD is voor bestuurlijke helderheid en tegen onterechte afwenteling.’

Bestuurlijke onhelderheid en onterechte afwenteling van rijk naar gemeenten van zorg- en arbeidswetten is de reden voor het advies van Ankersmit om niet op de VVD als initiatiefnemer hiervan te stemmen. En evenmin op meeloper PvdA die dit plan in de onderhandelingen uitruilde: ‘In het kader van de door de VVD verlangde decentralisatie wordt dan de uitvoering van de wet Werk en Inkomen, de AWBZ, de Jeugdzorg (zoals de Wajongregeling) en de Ouderenzorg overgeheveld van de rijksoverheid naar de gemeentes.’ En: ‘Het enige wat gedecentraliseerd wordt, zijn de hoofdpijndossiers die de uitvoering van de Wet Werk en Zekerheid, de AWBZ en de jeugd- en ouderenzorg met zich meebrengt. Dat krijgen de gemeentes op hun bordje.‘ Dat oogt ijselijk.

VVD hevelt samen met bentgenoot PvdA taken over en houdt tegelijk de hand op de knip. VVD en PvdA gooien de problemen bij de gemeenten over de schutting die met enorme uitvoerings- en budgetproblemen gaan worden opgezadeld om arbeid en zorg op peil te houden. Wat in veel gevallen niet zal lukken. Ankersmit: ‘Als burger hebben we nu dus de zeldzame kans om de beslissende spaak in het wiel van een puur slecht plan te steken. Die kans laten we ons toch niet ontgaan?‘ Goed dat ook een oud-VVD’er uitlegt dat het een slecht idee is om op VVD of PvdA te stemmen. Johan Cruijff zou zeggen: ‘Je gaat het pas zien als je het door hebt‘.

Foto: Mark Rutte en Hans van Baalen op VVD-najaarscongres 2013.

Advertentie

5 gedachten over “Oud VVD’er Ankersmit adviseert: Stem vooral geen VVD of PvdA

 1. Ik maak er geen geheim van dat mijn stem altijd uitgaat naar een lokale partij, uit gewoonte.
  Tot nu toe dan, want ik besef dat je die raadsleden wel wat aandoet. Is er mot in de raad dan zijn meestal de lokale partijen er het meest bij betrokken. Neem nou de gemeenteraad in Wassenaar, ik weet niet of je de zaak een beetje hebt gevolgd maar de landelijke ging daar de lokale seksueel intimideren. En zo vraag ik me oprecht af, wil ik daar indirect aan meewerken of niet?

  Like

 2. Goede raadsleden zijn nog moeilijk te vinden en kijk maar eens hoeveel er al zijn afgehaakt.
  Ze moeten nogal wat in hun mars hebben om zich niet door de beroepsbestuurders in het ootje te laten nemen.

  Like

 3. @Virginie
  In vele manden zitten rotte appels. In Wassenaar waren de spanningen tussen de VVD en dissidente VVD’ers hoog opgelopen. Een bijzondere zaak.

  @Koos
  Exact. Daarom moet de werving en selectie van raadsleden op een andere manier plaatsvinden. In elk geval niet meer altijd door de filter van de gevestigde politieke partijen. Probeer daarom de hoogopgeleide, betrokken en goede geïnformeerde burgers die geen lid van een partij zijn toch bij de politiek te betrekken. Op hun eigen voorwaarden. Maar omdat geen enkele gevestigde politieke partij daar belang bij heeft -en het als verlies van macht ervaart- worden dat soort slimme initiatieven niet ontwikkeld. Het is jammer dat al het politiek-bestuurlijk denken begint en eindigt bij de politieke partijen.

  Like

 4. Omdat de landelijke VVD en PvdA iets over de schutting zouden gooien, moet je volgens Ankersmit niet op die partijen stemmen bij lokale verkiezingen. Merkwaardig standpunt. Ankersmit stelt het landelijk beleid van deze twee partijen dus gelijk aan hetgeen de lokale afdelingen van VVD en PvdA doen. Hiermee gedraagt Ankersmit zich als de SP die de gemeenteraadsverkiezingen aangrijpen om iets over het landelijk beleid te uiten.

  Like

 5. @Rob van Leeuwen
  Ankersmit stelt het landelijke beleid van VVD en PvdA niet gelijk aan dat van de lokale VVD en PvdA. Als dat idee al ontstaat dan komt dat trouwens eerder omdat de landelijke kopstukken van de landelijke partijen zich hevig bemoeien met de gemeenteraadsverkiezingen. Zie onder meer Samsom, Rutte en Zijlstra. En inderdaad ook Slob, Buma, Pechtold of Roemer. Zie de debatten op televisie waar de lokale partijen ontbreken. Hoe eerlijk is dat? Onbegrijpelijk en onzinnig ook dat landelijke media de lokale politiek in een landelijk schema willen passen.

  Ankersmit stelt alleen dat kiezers die het niet eens zijn met het beleid van de landelijke VVD (met medewerking van de PvdA) inzake zorg en arbeid hun afkeuring kunnen laten blijken door op 19 maart lokaal of niet-VVD/PvdA te stemmen. Die verkiezingen zijn voor de kiezers immers de eerste mogelijkheid om dat de landelijke VVD en PvdA kenbaar te maken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.