Glurende GCHQ onderschept miljoenen webcam beelden van Yahoo

Guardian-journalist James Ball legt uit aan Amy Goodman van Democracy Now! Samen met Spencer Ackerman ‘brak’ Ball voor The Guardian nieuws dat op de Snowden-documenten gebaseerd is. Optic Nerve, zo heet het programma van de Britse geheime dienst GCHQ dat met assistentie van de NSA beelden opslaat van webcam chats van Yahoo-gebruikers. Onduidelijk is of het nog operationeel is. In 2008 ging het in een periode van zes maanden om meer dan 1,8 miljoen Yahoo-gebruikers. Het programma diende ook om te experimenteren met ‘automatische gezichtsherkenning’ en verdachten van terrorisme te volgen. De spionage bleef niet beperkt tot Britten en Amerikanen, zodat ook Nederlanders bespioneerd kunnen zijn door deze geheime diensten.

Pikant is dat zo’n 3 tot 11% procent van de chats te maken heeft met ongewenste naaktheid (undesirable nudity). Wat trouwens de vraag oproept wat gewenste naaktheid in de optiek van deze geheime diensten zou kunnen zijn. Die beelden heeft de GCHQ dus ook opgeslagen, maar er zijn geen aanwijzingen dat hieruit acties gevolgd zijn. Yahoo zegt niks van Optic Nerve te weten en er afstand van te nemen. Maar de vraag is welke uitruil (trade-off) computerbedrijven als Google, Microsoft, Apple, Facebook, Twitter of Yahoo moeten maken met de Amerikaanse overheid om sowieso ‘onder de wet’ te mogen opereren.

Niet voor de eerste keer sinds de Snowden-documenten sinds juni 2013 tot kritische publicaties leidden roept het handelen van Britse en Amerikaanse geheime diensten de vraag op wat de massale spionage van onschuldige burgers te maken heeft met de bestrijding van terrorisme. Des te meer omdat vermoed wordt dat de diensten steeds meer hooibergen verzamelen zonder de naalden erin nog te kunnen vinden. Zodat de criminelen en terroristen eerder uit zicht dan in zicht raken. Ondersteunend bewijs voor dit vermoeden is dat de geheime diensten niet kunnen aantonen door de massale spionage van burgers ook maar enige aanslag of complot te hebben voorkomen. De echte vraag in dit ‘NSA-dossier’ is hoe het mogelijk is dat het politieke en juridische toezicht op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten de praktijken van Optic Nerve toelaat. 

peepingtom17

Foto: Still uit Peeping Tom (1960) van Michael Powell.

5 gedachten over “Glurende GCHQ onderschept miljoenen webcam beelden van Yahoo

 1. Pikant wordt het als ze ‘undesirable nudity’ van minderjarige in hun bezit hebben, wat ze vast zullen hebben aangezien ze er niet op kunnen filteren. Dit heeft niets met terrorisme bestrijden te maken maar meer denk ik om mensen chantabel te maken.

  Like

 2. Feit is dat we er niets tegen kunnen doen. 2008 is inmiddels 6 jaar geleden. Publiekelijk wordt niet geweten wat en hoe er nu, in 2014, informatie over burgers wordt verzameld. We lopen dus achter de feiten aan te hobbelen.

  Wat we nu allemaal wél weten is dat wij burgers massaal bespioneerd en gecontroleerd worden. Hoe, waarom, door wie en op welke wijze dit plaats vindt weten we niet precies.

  Het politieke en juridische toezicht op ‘de diensten’ laat dit toe omdat de macht van ‘de diensten’ groter is. Dit lijkt mij de enig juiste conclusie. En als dit zo is dan is er sprake van een ‘staat in een staat’ of een ‘deep state’.

  En als er sprake is van een ‘staat in een staat’ die machtiger is dan de staat, dan zijn het niet staten die de dienst uit maken, dus niet de VS of Rusland, maar ‘de staat in de staat’ bepaalt.

  Dus als ‘de staat in de staat’ de dienst uit maakt en alle macht heeft, dan kan het niet anders of deze onzichtbare hand moet over bijzonder veel geld beschikken.

  Als dat zo is dan wordt deze onzichtbare hand weer zichtbaar als gekeken wordt waar dat vele geld zich bevindt.

  En om dat laatste te voorkomen; dat er gekeken gaat worden waar al dat vele geld zich bevindt heeft ‘de staat in de staat’ via Snowden ons bericht dat we in de gaten gehouden worden.

  Dit systeem werkt optimaal.

  Like

 3. @Jan
  Dat de macht van de veiligheidsindustrie immens is staat als een paal boven water. Met het accent in de VS met vertakkingen naar andere landen. Er gaan jaarlijks honderden miljarden dollars in om. Het is een in zichzelf gesloten systeem dat goed voor de continuïteit en de eigen mensen zorgt. En daarnaast steun koopt in politiek, media en wetenschap. Dat maakt het bestrijden ervan lastig. De veiligheidsindustrie heeft zich genesteld in de kern van ons politieke systeem en maakt zich onzichtbaar waar het kan.
  https://www.asisonline.org/News/Press-Room/Press-Releases/2013/Pages/Groundbreaking-Study-Finds-U.S.-Security-Industry-to-be-$350-Billion-Market.aspx

  Maar ik ben het oneens met je slotsom in de eerste zin dat we er niks tegen kunnen doen. Uit zelfrespect, zelfbehoud van de open samenleving en instandhouding van enig zicht op perspectief bestaat onze burgerplicht eruit het hoofd niet in de schoot te leggen. En er wel iets tegen te doen. Nieuwe helden als Edward Snowden of Glenn Greenwald zijn in 2013 doorgebroken. Zij focussen onze zorgen en motiveren onze hoop.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.