George Knight

Debat tussen links en rechts

Utrechts bewonerspanel peilt stemgedrag. Wat zijn de feiten?

with 2 comments

utr

Update: Het Utrechtse college heeft de vragenlijst over stemgedrag ingetrokken.

Hét onderzoeksbureau van de gemeente Utrecht kondigde het op 13 februari al aan: onderzoek naar het stemgedrag van het bewonerspanel. Dat leidde vandaag tot een relletje. Vanochtend gingen de vragen online. Het stadsbestuur dat aangestuurd wordt door GroenLinks, D66 en PvdA vraagt in een vragenlijst de panelleden naar hun politieke voorkeur. Dus dat Bewonerspanel. Een deel van de oppositie spreekt er schande van. VVD, ChristenUnie en CDA hebben raadsvragen gesteld. Ze vinden het onaanvaardbaar dat het stadsbestuur bewoners naar hun politiek voorkeur vraagt. D66 en GroenLinks delen de kritiek, de PvdA vergoelijkt het. Fractieleider Ruben Post vindt de kritiek overdreven, de vragen niet sturend, maar objectief.

Wie heeft er gelijk? VVD, CU, CDA, D66 en GroenLinks of het stadsbestuur, Onderzoek Utrecht en de PvdA? De journalistiek biedt geen aanknopingspunten. Want de vragen van het Bewonerspanel zijn niet online gezet. Noch door de media, noch door het Utrechtse stadsbestuur, noch door de Utrechtse politieke partijen. Het blijft dus gissen. De politiek en de media geven volop meningen, maar ze laten de feiten achterwege.

622fdb0c09_480

Foto 1: Tweet van Onderzoek Utrecht, 13 februari 2014.

Foto 2: Screenshot van een vraag van het Bewonerspanel op RTV Utrecht, 25 februari 2014.

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Vragen mag toch?

  Like

  Koos van Woudenberg

  25 februari 2014 at 16:43

 2. @Koos
  Vragen mag zeker. Goeie zaak. Voorzover ik het kan beoordelen ben ik het eens met de kritiek op de vraagstelling van het Bewonerspanel. Da’s ongepast, ongewenst en ongelukkig.

  Maar voordat ik een definitief oordeel vel zou ik toch graag zelf de feiten onder ogen willen hebben. Hoe het komt dat de vragen van het Bewonerspanel alleen in ‘vertaalde’ vorm in de publiciteit komen is voor mij gissen. Komt het doordat de vragen rechtelijk beschermd zijn, komt het door de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen waarin politieke partijen op elkaar inhakken of komt het door de media die in hun journalistiek niet meer de feiten geven of daar naar verwijzen via een digitale link?

  Mijn punt is dat burgers of inwoners van Utrecht -wat ik toevallig ben- niet hun eigen oordeel kunnen maken. Misschien heeft Ruben Post van de PvdA wel gelijk, hoewel ik dat onwaarschijnlijk acht. Maar z’n gelijk kan ik nu niet uitsluiten.

  Like

  George Knight

  25 februari 2014 at 17:04


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: