Oekraïne: wat komt er na de euforie van de verdreven leider?

!_1393066625

Nadat de dictator verdreven is komen beelden van de paleizen. Aarzelend betreden de durfals de domeinen. Ze verkennen oprijlanen, ondergrondse bunkers, filmzalen en ontvangstruimtes. Vol chroom en marmer. Want zo ziet de wansmaak van de macht eruit. Deze geschiedenis herhaalt zich steeds weer en is onderdeel van ons collectieve geheugen. Zo bekend van Nicolae Ceaușescu, Saddam Hoessein of Muammar al-Gaddafi. En nu ook van de gevluchte Oekraïense leider Viktor Janoekovitsj. De euforie van de overwinning heerst. De gehate leider met bloed aan de handen is verjaagd, vermoord of tandeloos gemaakt. En zie de luxe waarin-ie woonde. Ten koste van het volk. Maar hoe gaat het verder? In Roemenië, Irak en Libië brak de echte chaos pas na de oorlog uit.  Er is geen garantie dat dat in Oekraine anders gaat. Voor even is er de gelukzalige blijdschap van het verjaagde bewind. Maar de kas is leeg. Wat dan, wat dan? Na zo’n kantelmoment in de geschiedenis.

530872e037c55

Foto 1: Jacht Janoekovitsj in Mezhyhirya.

Foto 2: Journalisten bezoeken buitenverblijf Mezhyhirya.

Advertentie

7 gedachten over “Oekraïne: wat komt er na de euforie van de verdreven leider?

 1. Je bedoelt “wat komt er na de verdrijving van een te veroordelen schender van mensenrechten?” Ondanks alle niet te voorspellen toekomst, klinkt dat in ieder geval al hoopvoller.

  Like

 2. @Joost
  Ik bedoel dat het verdrijven van de dictator niet noodzakelijkerwijze leidt tot verbetering van de situatie. De geschiedenis leert dat we daar niet op voorhand vanuit kunnen gaan. Soms lukt het, soms niet. De verdrijving nu van Viktor Janoekovitsj zou nog wel eens averechts uit kunnen pakken.

  Van de oppositie heb ik geen hoge pet op. Die worden gestuurd door de VS, Duitsland of de duivel. Ik zie niet in waar leiders van het kaliber -en geestelijke kracht- Mandela, Havel of Walesa vandaan moeten komen. Die zouden het verschil kunnen maken. Als die er niet komen wacht het vacuüm van de macht.

  Like

 3. @George: Ik heb weinig hoop. Zoals je eigenlijk al min of meer aangaf is:
  ‘gedrag uit het verleden de beste indicatie voor het te verwachte gedrag in de toekomst’.

  Zoals je schrijft, de kas is leeg en we weten allemaal waar de geldschieter in dat gebied huist. De ‘schatbewaarder’ is een aanwijsbaar hardvochtig Geo-politicus en een extreem begiftigt manipulator. Ik ben dan ook bang dat de straf zwaar zal worden en we in het Westen er weinig – zo we dat zouden willen – aan kunnen doen. We ‘spelen’ trouwens rustig verder en roepen ‘Ach en Wee’ terwijl we kijken waar er nog meer sport op de buis te zien is. (We…., dat ben ik voor nog geen seconde, terwijl ik in hart en nieren een sportman ben..) Sorry voor de generalisatie.

  Het gebied heeft daarnaast een afschuwelijke geschiedenis mbt vervolging van minderheden. En de bevolking heeft die minderheden ook altijd in slechte tijden – vaak met goedkeuring van “bovenaf” – weten te vinden.

  Als ik een Joodse huisvader met kinderen in Kief zou zijn, dan zou het denk ik nu een goede tijd zijn om voor onbepaalde tijd met vakantie naar Israël te gaan.

  Maar misschien zijn de tijden verbeterd. De toekomst zal het leren.

  Like

 4. Oekraïne komt voorlopig niet tot rust. Economie is catastrofaal, waardoor Putin met gemak de druk op Oekraïne kan verhogen, Oekraïnse banken hebben 11 miljard schuld aan Moskou, de staat twee miljard Het land is vele maten te groot voor de EU, dat haar handen economisch vol heeft met zichzelf. De kans dat het land politiek elkaar blijft met een versplinterde oppostie en de oude politieke krachten en zich vreedzaam kan ontwikkelen is gering. En dan nòg, want Moskou blijft een beslissende rol spelen in de toekomst. Daar zal West-Europa, waaronder de EU, moeten mee leren omgaan. Alle prachtige intententies en pretenties ten spijt. De ambitiieuze, energie afhankelijke EU heeft aan haar oostgrens een serieus en langdurig probleem erbij.

  Like

 5. Pingback: In Oekraïne kwam in 2014 de geschiedenis terug naar Europa | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.