Oranjes zwijgen over Zorreguieta. Dwaze zoon Matte Mourik filmt

zo

Update 21 november 2014: Of Jorge Zorreguieta wel of niet overleden is is niet waar het om gaat. Wel dat de Zorreguieta’s Nederland opzadelen met een verkeerde mentaliteit. Koningshuis en gevestigde media wringen zich al jaren in vele bochten om die verkeerde mentaliteit goed te praten of professioneel uit de publiciteit te houden. Maar er zijn uitzonderingen die de mentaliteit van Zorreguieta principieel blijven afkeuren. 

Hebt u het uit 2011 daterende burgerinitiatief en de aangifte tegen Jorge Zorreguieta al getekend? Het gaat over zijn rol bij de gedwongen verdwijningen tijdens de Argentijnse dictatuur (1976-1983). Maxima’s vader blijft volhouden van niets geweten te hebben. Maar deskundigen als professor Michiel Baud, jurist Theo van Boven of journalist Arnold Karskens achten dit ongeloofwaardig. Zie hier een beeldverslag.

Er is een wet om Jorge Zorreguieta ter verantwoording te roepen. Maar in Nederland blijft het stil. Zoals het ook in de kwestie Demmink door maatschappelijke druk tien jaar moest duren voordat er een diepgaand onderzoek kwam. De Nederlandse justitie zwijgt. Vanavond vertoont de IKON de documentaire ‘De Dwaze Zoon‘. Over filmmaker Matte Mourik die de aanklacht van z’n vader, de inmiddels gestorven diplomaat en dichter Maarten Mourik tegen Zorreguieta heeft overgenomen. Treedt Matte in de voetsporen van z’n vader?

In de VPRO Gids wordt Matte Mourik om commentaar gevraagd. Dat de Oranjes zwijgen vindt hij smakeloos, terwijl ze de mond vol hebben van mensenrechten en onrecht. Zoals prinses Beatrix een betere wereld in haar kerstboodschappen schetste. Niets menselijks is de Oranjes vreemd, die betere wereld moet wel bij de ander beginnen. Niet in eigen kring. Matte Mourik: ‘Als koningin Beatrix nou ooit wat had gezegd, of Maxima of Willem-Alexander. Maar zij zwijgen.’ Zo is de kwestie-Zorreguieta een kwestie-Oranje geworden. Hoogste tijd voor een diepgaand onderzoek naar de vader van de koningin. Durft de Nederlandse justitie dat aan?

Foto: Schermafbeelding van ‘Teken het burgerinitiatief tegen Jorge Zorreguieta‘, 17 februari 2014.

Zie hier stukken over Jorge Zorreguieta op dit blog.

Advertentie

17 gedachten over “Oranjes zwijgen over Zorreguieta. Dwaze zoon Matte Mourik filmt

 1. Ik was in Argentina voor mijn studie Spaans toen de “Dwaze Moeders” gingen demonstreren op de Plaza de Mayo en was dus binnen één dag op de hoogte. Waarom die onzinnige discussie en leugens of papa van Maxima er wel van wist! Als Nederlander rest mij slechts schaamte en diepe walging!

  Like

 2. Wat een gedoe. Ik neem toch aan dat het O.M. in Argentinie geen aktie onderneemt op basis van deze
  verdachtmakingen. Of hebben ze daar onvoldoende kennis van zaken?
  Laat ons eigen O.M. zich bezighouden met een betere score opgeloste misdrijven in eigen land.
  Maxima is een mooi mens, een verrijking voor ons koningshuis.

  Like

 3. @Reine
  Ik neem niet aan dat je de documentaire ‘De Dwaze Zoon’ gezien hebt. Het gaat niet om verdachtmakingen, maar om bewijzen die een relatie leggen tussen de uitvoerders van de verdwijningen en de ambtelijke diensten -zoals het ministerie van Landbouw- die daarop reageren. Zodat geconcludeerd kan worden dat de ambtelijke diensten op de hoogte waren van de verdwijningen. Inclusief ministers uit de Argentijnse regering.

  Ook professor Michiel Baud die op verzoek van de regering-Kok onderzoek deed naar de rol van Jorge Zorreguieta concludeert dat het ongeloofwaardig is dat Jorge Zorreguieta niets van de verdwijningen wist. Maar Zorreguieta ontkent nog steeds iets geweten te hebben. En wat zei z’n dochter Maxima in haar wijsheid in reactie op de conclusie van het rapport van Michiel Baud? Dat wat Baud zegt ‘ook maar een mening is’. Alsof ze praat over een toevallige passant die zonder kennis van zaken maar wat uit z’n nek kletst.

  Het lijkt me passend om voortaan op alles wat Maxima en Willem-Alexander zeggen op dezelfde manier te reageren. ‘Oh, da’s ook maar een mening’. Het trieste is dat Maxima de waarheid niet onder ogen wil zien en de BV Oranje haar daar een handje bij helpt. Met inzet van alle publicitaire, politieke en juridische middelen. Het beschamende feit is dat Nederland nu een koningin heeft zonder zelfinzicht die bang is voor introspectie. Ik schaam me voor die onoprechtheid.

  Like

 4. Het was een indringende documentaire waar we goed over na moeten denken. Met schaamte realiseer ik mij dat met het toenemen van de jaren de woede aan actualiteit heeft ingeboet. Indrukwekkende impact van de shots uit Beatrix’ kersttoespraken maar ook dat prachtige beeld van Maxima tijdens de ondertekening van de troonswisseling waarbij haar ogenspel boekdelen spreekt.

  Like

 5. De meeste mensen kennen kun ouders als liefhebbende mensen. Degene die de ouders op het hakblok legt moet respect opbrengen voor de kinderen die de bijl niet willen hanteren.

  Like

 6. @Johanna
  Mee eens. We moeten hier over nadenken.

  @Reine
  Het gaat er niet om dat Maxima haar vader zou moeten verklikken. Het is ook niet Maxima die van oorlogsmisdaden wordt beschuldigd, maar het is haar vader. Het gaat erom dat Nederland een koningin heeft die de waarheid niet onder ogen wil zien. Niet tot inzicht komt en die waarheid niet toelaat. En het gaat erom dat Nederland een koningshuis heeft dat alle middelen inzet om een proces tegen Jorge Zorreguieta te blokkeren. Laat toch het recht z’n loop hebben.

  Waarom wil de Nederlandse overheid wel meewerken aan een proces tegen Julio Poch en niet tegen Zorreguieta? Terwijl de eerste misschien onschuldig is en de laatste aantoonbaar niet.

  Anders gezegd, als Jorge Zorreguieta in Nederland aangepakt wordt zoals anderen in soortgelijke omstandigheden aangepakt zouden worden dan worden Maxima, Willem-Alexander, Beatrix en het koningshuis daar niet slechter van, maar juist geloofwaardiger. Omdat al die mooie woorden over (on)recht en mensenrechten dan voor het eerst geen abstracte begrippen meer zijn die dienen in de marketing van het koningshuis, maar echt thuis komen. Dat maakt indruk. Mooie woorden zijn gratis en leiden tot de schijnvertoning van een Potemkin-facade.

  Like

 7. Prachtige documentaire. Hoopgevend dat de maker er zijn zoontje een plekje in gaf. Wie weet, wordt hij de volgende burger die zich door onrecht laat raken.

  Wat mij boven alles raakte, was het moment waarop de ene zus zich haarfijn realiseerde dat zij groot verdriet voelde voor de slachtoffers; verdriet dat Maxima eigenlijk zou moeten voelen.

  Dit moment was voor mij de kwintessens van de hele documentaire. Maximas verbijsterende gebrek aan mededogen.
  Ik heb daar nooit een spoortje van gezien. Ook niet bij Willem-Alexander.

  Los van de vraag of Maxima haar vader openlijk zou moeten aanklagen, heeft zij, noch Willem-Alexander, noch de rest van de Oranjes, zich ooit in een verklaring uitgesproken tegen de gruwelen van het (héle) regime Videla. Althans, niet dat ik weet.

  Heel erg beschamend.

  Ik kan nooit naar het gezin van Maxima en Willem-Alexander kijken zonder hieraan te denken.

  Wat zou Mabel hiervan vinden?

  Like

 8. @Marian
  ‘Wat mij boven alles raakte, was het moment waarop de ene zus zich haarfijn realiseerde dat zij groot verdriet voelde voor de slachtoffers; verdriet dat Maxima eigenlijk zou moeten voelen.’

  Mooi opgemerkt. Ik had hetzelfde gevoel. Een politieke veroordeling had niet sterker kunnen zijn dan deze vraag naar het moreel tekort van Maxima en het Nederlandse koningshuis.

  Hopelijk komen ze ooit tot inzicht en weet Maxima eindelijk een niet-verdedigende manier te vinden om in het openbaar over haar vader en de Argentijnse dictatuur te spreken zodat de nabestaanden van de slachtoffers en de Nederlandse bevolking haar woorden geloofwaardig en waardevol kunnen vinden. En via een omweg Maxima kunnen waarderen dankzij haar nieuw verworven inzicht.

  Like

 9. In 40-45 hebben tienduizenden zgn . loyaliteitsverklaringen getekend, sommigen van hen zijn nog minister of zelfs minister-president geworden, zonder dat zij hierover werden aangesproken. En nu gaan wij, de laffe hypocriete elite voorop, nog eens verantwoording vragen aan de schoonvader van onze koning!

  Nog nooit zo veel hypocrisie en domheid bij elkaar gezien!

  Like

 10. Kennelijk gelden de mensenrechten niet voor hem en hen en kunnen ze die met de voeten treden! Al heel lang kijk ik met verbijstering toe hoe ons parlement alles kritiekloos zijn gang laat gaan en deze vorst zonder blikken of blozen de nieuwe aanbouw van het Internationale Gerechtshof laat openen en Maxima NB tot voorvechtster voor de mensenrechten laat bombarderen! Moet Nederland de risee van democratisch Europa worden!

  Like

 11. Goeie vergelijking met de loyaliteitsverklaring tijdens de bezetting, die werden getekend door figuren zoals kunstenaars om hun beroep te kunnen mogen blijven uitvoeren.Maar er waren erger mensen, die lid waren van de N.S.B. maar daarvoor wel gevangen hebben gezeten. Figuren die bij de Dictator een hoge post hadden aangenomen, werden allemaal, voor zover ze niet naar Argentina hadden kunnen vluchten, door onze Amerikaanse Bondgenoten opgehangen, ondanks dat ze volhielden dat ze het “nicht gewusst” hadden, dus niets van afwisten. Maar die zouden toen toch niet door onze Koningin, samen met een bloedige vriend, zijn uitgenodigd, al hadden ze nog zo’n knappe ambitieuze dochter of zoon, die er misschien ook niets van wist.
  Over hypocrisie gesproken, kijk naar de uitzending van Matte Mourik (nog steeds te zien) en let op wat onze ex-Koningin allemaal voor moois zegt over Mensenrechten en andere ethische onderwerpen.
  Verder raad ik iedereen aan zich eens in te denken hoe het zou zijn als je thuis komt en de mensen waarvan je innig houdt zijn verdwenen, gemarteld en van grote hoogte in de oceaan gedumpt!

  Like

 12. @Jacobus
  De fragmenten van de kerstboodschappen van voormalig koningin Beatrix waarin ze praat over mensenrechten en het bestrijden van onrecht kan ik niet rijmen met de houding van Beatrix, Willem-Alexander en Maxima over de Argentijnse dictatuur en de rol daarin van Jorge Zorreguieta. Het is inderdaad hypocriet van de Oranjes. Enfin, Bernhard stond ook op goede voet met Evita en Juan Peron. Valt de oranjeappel niet ver van de boom?

  Like

 13. @George
  Ik had vandaag dezelfde gedachte! Ik vroeg me bovendien af of de blindheid van de Oranjes, mn van Beatrix, te maken kan hebben met de commotie die er in Nederland ontstond toen men wist dat zij verliefd was geworden op een Duitser. Het verleden van Claus werd zorgvuldig nageplozen en eea had veel impact op de relatie tussen die twee. Affijn …. misschien wat psychologie van de koude grond ….
  Het laat me in ieder geval maar niet los.

  Like

 14. Aan de levenswandel, levenshouding en levensstijl van Maxima merk je dat ze de dochter van een crimineel is en goed past bij het Nederlands koningshuis.Maxima en Willem Alexander en hun Nazi en Juntafamilies lachen in het openbaar met de Dwaze Nederlanders. Stop met al die miljoenen aan het nepkoningspaar te geven.

  Like

 15. Vergeet niet dat de suikermiljonair-massamoordenaar Carlos Blaquier de boezemvriend van Zorreguieta is. Als waardering heeft hij de kostbare studie in het buitenland van Maxima betaald. Beide “heren” zijn als eregast door onze voormalige koningin Beatrix als eregast naar Nederland gehaald. Als professor Baud er niet heen was geweest, waren ze ook vast uitgenodigd voor de kroning! Shame Holland Shame!

  Like

 16. Het is bekend dat grootgrondbezitter, massamoordenaar Carlos Blaquier, boezemvriend van Zorreguieta, dodenlijsten opstelde en in zijn wagens de slachtoffers werden opgehaald. Beiden waren vanaf het begin betrokken bij de coup van het moorddadige regiem. “Oom” Carlos betaalde Maxima’s buitenlandse studie en haar pa kreeg een lap grond. Beide “heren” werden als eregasten voor het huwelijk van Maxima en Willem Alexander naar ons land uitgenodigd. Niemand blijkt zich af te vragen: ‘Wat zocht HKH Beatrix (en zoon) daar als hoofd van onze regering bij dat fascistische gezelschap??? (Heeft ze de doodskreten kunnen horen?) Gelden voor hen geen mensenrechten? Is het niet verbijsterend? Voor elk verkeerd wissewasje van iemand schreeuwt de media moord en brand maar hier hoor je ze niet over. Een politicus die verkeerde bonnetjes declareert moet opstappen. Waar ons kleine land al niet groot in kan zijn !!!
  En dan te bedenken dat in Den Haag het Internationale Strafhof is gevestigd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.