Non-debat in Haagse politiek laat burger in de steek. Wat te doen?

dp

NRC-columnist Bas Heijne ontpopt zich steeds meer tot criticus van het politieke bestel. Dat zo dood als een pier is. Hij noemt het de Haagse modder, een sterk beeld dat door het terugblikken op de Eerste Wereldoorlog nog inzichtelijker wordt. En uitzichtlozer. Neem nou de PvdA-leider Diederik Samsom die kwaad werd op D66 dat een motie van wantrouwen tegen minister Plasterk indiende. Bij het debat over de inlichtingendiensten. Uiteraard had Samsom Plasterk aan moeten pakken. Maar deze werd de hand boven het hoofd gehouden. Zodat er nu een verzwakte minister zit. Nederland schiet daar niks mee op. Van dat debat met Plasterk was trouwens van tevoren bekend dat het niet over de inhoud zou gaan. Waarom werd het dan gehouden? 

Bas Heijne stelt de vraag waarom wij burgers het laten gebeuren. Waarom laten burgers hun burgerrechten door de politiek inperken? Waarom volgen burgers kritiekloos de politieke partijen die elk intellectueel debat uit de weg gaan? Die het spel om het spel spelen dat nergens over gaat. Zijn burgers niet gewoon lam geslagen? De politieke partijen hebben het politieke bestel en de functies in het openbaar bestuur gekaapt. Ze vullen dat op met hun schijnwerkelijkheid die het zicht op de echte wereld ontneemt. Wat is het alternatief?

Ik pieker me suf over de komende verkiezingen voor gemeente en Europa. Wat te doen? Ik lees programma’s en volg actuele debatten. En doe daar hier af en toe verslag van. Maar ik kan voor gemeente noch Europa geen politieke partij vinden die ik m’n stem toevertrouw. Ik vind het allemaal onder de maat. Te veel marketing, te veel mannetjes, te veel gehakketak en te weinig substantie. Ligt dat nou aan mijn verwachtingen of aan een falende politiek? Laat ik het gebeuren als ik niet ga stemmen? Ja, maar wat is in hemelsnaam mijn alternatief? Waar kan ik een stem uitbrengen voor een politiek bestel dat de burger een rechtmatige plek geeft?

Foto: Tweet van Dirk Poot, lijsttrekker van de Piratenpartij.

7 gedachten over “Non-debat in Haagse politiek laat burger in de steek. Wat te doen?

 1. Één van de redenen waarom de Duitse RvS, het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe, stemcomputers verbood, was de reden dat stembiljetten niet ongeldig kunnen worden gemaakt. In stemcomputers wordt deze optie zeer bewust niet ingebouwd, maar is een beperking van democratische rechten. In heel Duitsland wordt daarom voor alle verkiezingen op ieder niveau het rode potlood gebruikt.

  Wat dan rest met stemcomputers voor de stemmer -veel te kiezen is er veelal zowiezo niet- is blanco stemmen. Of niet stemmen. Het eerste is geen alternatief omdat deze stemmen naar regionale ratio worden toegewezen aan andere partijen.

  Niet stemmen is een belediging voor de bewuste kiezer die zich betrokken voelt bij vormgeving aan de samenleving, welke niet exclusief is voorbehouden aan traditionele politieke partijen op een stembiljet of op een digitaal scherm van een stemcomputer.

  Bij wet is overigens geregeld dat ook het percentage ongeldige stemmen moet worden vermeld.In Spanje is een politieke partij die haar buitenparlementaire bestaan ontleent aan een partijprogramma waarin het ongeldig maken van het stembiljet is opgenomen. Quod licet jovi, non licet bovi in dit geval, want een oproep door indvividuele burgers tot het ongeldig maken van een stembiljet is verboden.

  Like

 2. @Koos en King Billy
  Interessant, dat electronisch stemmen de optie mist om een stem ongeldig te maken. Voorzover ik me herinner heb ik dat argument in de discussie over de nadelen van electronisch stemmen nooit gehoord. In Nederland dan. Ik wil graag het recht om te stemmen, maar niet op een politieke partij. Hoe krom dat de politiek ook in de oren klinkt.

  Like

 3. Wat Nederland betreft, zou mij het niet verbazen dat dit aspect bij voorbaat wettelijk is uitgesloten in de ‘Terms of Rerences’ voor toch al fraudegevoelige stemmachines omdat daarmee gemakkelijker gerammeld kan worden aan de poorten van de politieke vesting van de een-partijstaat Nederland, opgehangen aan de Troon, bezet door een familie.

  Like

 4. Simpeler bestuurlijk vernieuwen kan niet: Met lijst 9 heeft u een raadslid die u altijd eerst om uw stem vraagt aangaande alle belangrijke raadsbesluiten. Een belangrijke oorzaak dat het niet goed gaat is ons oude systeem van indirecte volksvertegenwoordigers Daarin zit de volgende bestuurlijke weeffout. De oplossing kan doordat mensen direct zelf stemmen in de raadsvergadering. Lijst 9 heeft een nieuwe aanpak die plots mogelijk is door de royale internet toegang en sociale media.

  Het super democratische stemsysteem werkt simpel: Als u 1 cent overboekt op Lijst 9 stemt is dat een Ja-stem. Met 2 cent stemt u “nee”. Waarover we stemmen schrijft u in het vakje van de bank overboeking waarmee u stemt, uw email mag er ook bij, een extra controle en gemak. Het geld gaat naar het goede doel, die weten daar wel raad mee. Via het internet heeft iedereen alle informatie en met de sociale media krijg een besluit een echt draagvlak.

  Na afloop van het stemmen tellen we de “eentjes” en de “tweetjes” tellen we op. Ter controle publiceren we de laatste 4 cijfers van het banknummer. Dit saldo is de ALTIJD de “stem” van uw raadslid in de gemeenteraad.

  Lijst 9 introduceert als enige partij een functie scheiding tussen de belanghebbende (de kiezer), degene die de stemmen telt (een onafhankelijke stichting tel commissie) en als laatste het raadslid dat deze stem van het volk altijd als de “de stem” uitbrengt in de raad. Kiezersbedrog komt steeds vaker voor. Stemmen per onderdeel, bij lijst 9 is wel zo veilig. Houdt uw stem! Voorkomen is beter dan genezen. Doordat lijst 9 telkens de wens van de burgers representatief weergeeft, wordt er steeds een lat langs de andere partijen gelegd. Willen de raadsleden plots weer eens de andere kant op dan de burgers dan wordt lijst 9 messcherp en haalt samen met u alle informatie boven water en zet die op het internet. Raadslid Lijst 9 heeft zelf geen belang, want hij brengt louter de stem van de burgers uit in de raadszaal. Democratie hoort op straat, het woord zegt het al. Door op lijst 9 te stemmen maakt u haren trots met het unieke super democratische project Lijst9, dan kunnen we project X eindelijk vergeten. Toen ging de technologie de foute kant op, nu doen we het goed. Zorg dat u hier bij bent.

  Deze bestuurlijke vernieuwing werkt nu pas omdat iedereen nu voldoende vertrouwd met de technologie. Het oude systeem zit ook muurvast. Plots hebben we royaal toegang tot internet en sociale media. Iedereen stemt al bij de “Voice” op de favoriete zanger of gebruikt de kieswijzer.

  De bevolking is plots een kundig en samenhangend collectief door het internet. Het oude argument dat de burger dom is gaat niet meer op. De mensen zijn niet meer dom, het blijkt andersom, de overheid en instituten falen. De mensen willen de regie terug. Waarom niet echt stemmen op wat ons echt raakt, zoals jeugd en ouderenzorg. Houdt uw stem! projectlijst9.nl bitvote.eu

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.