Media blackout in Venezuela. Overheid breekt protesten

ven

Het gaat niet goed met de democratie in Venezuela. Het gaat steeds slechter. Wat is de werkelijkheid? Wie zijn de fascisten? Dat moderne scheldwoord voor een historisch verschijnsel. De chavistas of de anti-chavistas? Zie hier een voorbeeld op Twitter van een debat tussen voor- en tegenstanders van de zittende regering Maduro.

De strijd woedt ook in de media. De regering heeft de schijn tegen doordat het afgelopen dagen sociale media blokkeerde en geen verslag deed van straatprotesten op de staatsomroep. Op haar beurt heeft Anonymous Venezuela overheidssites gehackt. De regering-Maduro heeft iets te verbergen. Zoals velen zich afvragen, hoe is het mogelijk dat een rijk olieland economisch zo kan afglijden. Dat zelfs het toiletpapier op raakt. Zit Venezuela als petrodictatuur gevangen tussen de onmacht van links en het recht op de macht van rechts?

BgZtEjcIYAAEitO.jpg-large

Foto 1: Schermafbeelding van petitie ‘S.O.S Venezuela‘, 15 februari 2014.

Foto 2: Tweet van Elianne Ferrer, 13 februari 2014. Zie hier haar Twitter-account.

10 gedachten over “Media blackout in Venezuela. Overheid breekt protesten

 1. @Reggie
  De Amerikaanse onderminister Victoria Nuland heeft Zuid-Amerika niet in haar portefeuille. Ze gaat over Europese en Euroaziatische zaken. Ik zie daarom niet direct een verband.

  Like

 2. George, als het Victoria niet is dan is het een ander Amerikaan. Overigens zal Victoria er wel van op de hoogte zijn dus je kunt het haar wel degelijk stellen. Het is geen geheim dat de VS al langer zitten te aazen op Venezuela vooral sinds de geliefde van het publiek, Chavez, weg is lijkt de kans schoon. Hoe men bepaalde sentimenten onder de bevolking moet aanwakkeren is met al die ervaringen een koud kunstje. Of het nou in Kiev is, in Syrië is, in Libië of in dit geval Venezuela is, met veel geld en contacten krijg je elk land wel op zijn knieën. Dat een land daar maatregelen tegen probeerd te nemen is evident en ook hun recht.

  Like

 3. @Reggie
  Maar het stoken van de VS -wat absoluut gebeurt- is toch nog geen excuus voor de regering-Maduro om hetzelfde te doen tegen de eigen bevolking? Da’s toch te simpel? Waarom gaat het niet voor democratie? Kijk bijvoorbeeld eens naar Uruguay dat succesvol een eigen weg probeert te vinden.

  Like

 4. Was het maar zo makkelijk. Als je een tegenstander hebt die zich niet aan de regels houdt dan is dat moeilijk tegen opboksen. Dat vereist soms dat je zelf ook de regels moet overtreden anders ben je gewoonweg een te makkelijke prooi. Elk land heeft daar zijn protocollen voor.

  Like

 5. @Reggie
  Ik begrijp wat je zegt en kan daar een eind in meegaan. Maar een overheid begeeft zich zo wel op een hellend vlak. Het loslaten van de rechtsstaat om de rechtstaat te redden is linke soep. Ik denk niet dat de regering-Maduro daar integer in handelt. Het zet naar mijn idee vooral de eigen positie voorop. Jammergenoeg doen de tegenstanders dat ook. Zo is een land overgeleverd aan twee kwaden.

  Like

 6. @Joke
  Ik bedoel dat rechts meent dat het recht op de macht heeft. Dat het meent dat die macht haar vanzelfsprekend toebehoort en het er beter mee om kan gaan. Wat dus niet zo is.

  Like

 7. It walks like ect.
  Rechts? For heaven sake, wanneer was rechts ooit aan de macht? H. die van alle deed om het volk te paaien tot de staat er volkomen failliet aan ging. Was dat rechts? My dan leek dat rechts (nonsens) toch verdacht veel op collectivistisch socialisme.
  Oww, maar wacht die misse in de geschiedenis heeft men weggezet als rechts. Right en niemand bemerkt dat het niet klop. Fijne dromen nog.

  Like

 8. @Toetssteen
  Een reactie waarvan het de vraag is waar het een reactie op is. Niet op wat hier gezegd wordt. .Want waaruit volgt de conclusie dat hier wordt gezegd dat rechts aan de macht was? Dat zeg ik nergens. Integendeel, ik beweer het omgekeerde. Dat scherpt de verschillen tussen links en rechts nog eens extra aan.

  Het leidt geen twijfel dat Hugo Chavez er een puinhoop van heeft gemaakt. Inclusief de olieindustrie. Dat onderschrijf ik hier. Maar daaruit valt niet te concluderen dat rechts het goed bedoelt en geen vuile handen heeft gemaakt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.