Kent Nederland armoedebeleid? Is de welvaart verkeerd verdeeld?

Uit dit verslag resteert een gemengd beeld. En onzekerheid. Onduidelijk is wat de bron voor genoemde cijfers is. Hoe concreet is de beschrijving ‘het risico in armoede te vallen’? Dat kan inhouden dat een huishouden het nu nog redelijk goed heeft, maar dat donkere wolken van alle kanten op komen zetten. Zetten ze door?

Krapuul laat de welvaart de armoede ontmoeten in een kritisch verslag van Jaap de Pauw: ‘Momenteel, in 2014, zijn er zo’n 150 officiële voedselbanken in Nederland die wekelijks ongeveer 70.000 Nederlandse huishoudens van voedsel voorzien. Het zijn vooral mensen die in de schuldsanering zitten of een uitkering hebben, maar ook mensen met een klein inkomen en hoge vaste lasten, zoals zzp’ers.’ En: ‘En ook al is die armoede, zoals alles, relatief, het is een ziekmakende en uitzichtloze situatie waarin bijna 1 miljoen Nederlandse huishoudens verkeren. Ruim 200.000 huishoudens verkeren al langer dan 4 jaar achtereen in relatieve armoede. Ruim 300.000 kinderen groeien in armoede op. Het is de prijs die we betalen voor de geleende welvaart van de jaren 80 van de vorige eeuw. Het is mede het gevolg van de onbegrensde zucht naar winst van “de markt” en de financiële dienstverleners. Het is het gevolg van asociale politieke keuzes die gemaakt zijn en nog dagelijks gemaakt worden.’

Hoe kan de armoede in Nederland bestreden worden? Er zijn voorstellen voor een oplossing zoals het sluiten van de grenzen, het terugdraaien van de recente lastenverzwaringen, armoedebeleid dat de zwakkeren extra steunt of het extra belasten van de veelverdieners. Of moet er gekozen worden voor een radicale oplossing die leidt tot herverdeling van de welvaart? Maar wat is er voor nodig om dat te realiseren? Revolutie? Andere politieke machtsverhoudingen? Doelmatige politieke leiders met durf en compassie? Er is voorlopig geen antwoord. Het is met name onverteerbaar dat in een van de meest welvarende landen ter wereld honderdduizenden kinderen in armoede opgroeien en sociaal geïsoleerd worden. Dat zou niet zo moeten zijn en valt met name de politieke partijen aan te rekenen die de armoede vooral met mooie woorden bestrijden.

717px-Wybrand_Hendriks_(1744-1831),_De_Soepuitdeling,_1815,_Olieverf_op_doek

Foto: Wybrand Hendricks, De Soepuitdeling, (1815). Collectie: Teylers Museum Haarlem.

4 gedachten over “Kent Nederland armoedebeleid? Is de welvaart verkeerd verdeeld?

 1. De criteria van de voedselbank in acht genomen om in aanmerking te komen plus de naar beneden bijgestelde criteria van menig gemeente ( ipv minimavoorzieningen “maatwerk) maskeert nog een andere groep in armoede; degenen die nét niet in aanmerking komen voor kwijtschelding dan wel bijzondere bijstand en er met de eerste levensbehoeften op achteruit zijn gegaan. ( reken maar eens uit hoeveel prijsverhogingen er bij zijn gekomen)

  Like

 2. Ik mis een politieke visie op de toekomst. We weten allemaal dat werk steeds intensiever geautomatiseerd gaat worden. Hierdoor zullen in de toekomst steeds meer banen verdwijnen of niet meer gecreëerd worden. Bedrijven willen maximale winsten behalen door zo weinig mogelijk kosten aan salarissen te besteden. Hiertoe zoeken ze hun toevlucht tot de lage lonen landen en investeren ze in robotisering van produktieprocessen en dienstverleningen.

  Hierdoor zullen de werkeloosheidcijfers in bv. Nederland alleen maar stijgen en stijgen. De bedenkers van de Europese Unie (Bilderberg) hadden een vooruitziende blik. Door de grenzen open te stellen zullen de inwoners van de Unie moeten uitzwermen over Europa om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Nu is het al zo dat mensen met een uitkering als het ware gecriminaliseerd en onder druk gezet worden om iedere baan aan te pakken en binnen Nederland te verhuizen voor een baan. Het zal niet lang duren dat Nederlanders de banen die steeds schaarser gaan worden buiten de landsgrenzen moeten gaan zoeken. Zo krijg je binnen de EU enorme volksverhuizingen en bijkomende onlusten.

  En een steeds groter wordende groep mensen die afhankelijk worden van uitkeringen en voedselbanken. Armoede dus.

  Like

 3. Of zo: scherp en intelligent:

  http://stanvanhoucke.blogspot.nl/2014/02/de-mainstream-pers-144.html

  …” The Economist, spreekbuis van de neoliberale elite, heeft gelijk, de technologische ‘vooruitgang’ is niet te stoppen; dat zou voor het kapitalisme net zo ‘onzinnig’ zijn als dat het de ‘slavernij’ had afgeschaft die vanaf het begin van de zestiende tot het midden van de negentiende eeuw de ‘vooruitgang’ van het toenmalige kapitalisme mogelijk maakte. Elk systeem volgt zijn eigen onverbiddelijke logica. Elk systeem maakt zijn eigen specifieke ontwikkeling door. Wat stilstaat sterft af. Alles maakt een cyclus door. En dus heeft het kapitalisme in zijn neoliberale fase een aanzienlijk deel van de mensheid niet meer nodig om te kunnen voortbestaan. Sterker nog, net als ten tijde van de slavernij er te weinig arbeidskrachten waren, zijn er nu teveel om het neoliberalisme tot volle bloei te laten komen. De overtolligen drukken op het budget, die leveren geen geld op, maar kosten geld. Tenzij de mens het winstprincipe afschaft, zal dit systeem tegenover de blanke westerling even meedogenloos zijn als destijds tegenover de gekleurde slaaf. Het kapitalisme is namelijk a-moreel, het is een systeem van nut en efficiency dat de rijke elite bevoordeelt, zo simpel is het. De ‘democratie’ heeft een monster gebaard waarop geen greep meer is. En de mogelijkheden om het kapitalisme bij te sturen hebben de westerse volksvertegenwoordigers via deregulering en privatisering de afgelopen drie decennia stelselmatig afgebroken in het kader van de niet bestaande ‘vrije markt….”

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.