Rutte begrijpt er echt niets van: Willem-Alexander in Sochi

Premier Mark Rutte begrijpt ‘echt helemaal niets‘ van alle kritiek op het gedrag van koning Willem-Alexander bij de Olympische Winterspelen in het Russische Sochi. Zo zei hij vandaag op z’n wekelijkse persconferentie. De meningen over het gedrag van de koning lopen uiteen. Jammergenoeg maakt premier Rutte van de critici een karikatuur: ‘Dan zit er ergens een zeurpiet die zegt dat de koning met een heel somber hoofd, in driedelig grijs pak met een horlogeketting op de tribune moet zitten. Ik begrijp er echt helemaal niets van.

Volgens een commentaar in het RD vergat de koning de waardigheid van zijn ambt. Hier was ik het mee eens. Gezien de kritiek die van alle kanten komt is het juist de vraag of Willem-Alexander met zijn gedrag te Sochi de eenheid van het land vertegenwoordigt zoals Rutte veronderstelt. Het bracht me tot de volgende reactie:

Niemand ontkent de koning zijn pleziertje. Willem-Alexander houdt nu eenmaal van sport. Maar hij is meer dan een individu. Of zelfs een kroonprins. Willem-Alexander is staatshoofd van Nederland. De koning maakt deel uit van de regering. Daarbij horen politiek besef, een zekere mate van waardigheid (decorum) en daarnaast wat het koningschap zelf betreft, het instandhouden -of niet doorbreken- van een mythe. Met als doel om het beeld uit te dragen dat er een traditie wordt doorgegeven en dat het volk verenigd wordt.

Met politiek besef, decorum, de mythe van het koningschap en de verbindende rol lijkt Willem-Alexander in Sochi lichtvaardig te zijn omgegaan. Hij kan weliswaar een potje breken omdat hij een aimabele en benaderbare persoon is, maar da’s ook precies zijn valkuil. Hij moet oppassen om in de modernisering van het koningschap niet te veel te individualiseren. Waar zijn moeder voor de huidige tijd wellicht te statig en ouderwets was, moet de koning -in reactie- niet de andere kant opschieten.

In het commentaar van het reformatorische RD speelt ook nog de relatie tot topsport. En de sportverdwazing die nu langzamerhand Nederland overspoelt nu de schaatsmedailles overvloedig binnen blijven stromen. Dat gaat om de verhouding tussen lichaam en geest, over genotzucht en onthechting, over aanstellerij en volwassen gedrag, over oppervlakkigheid en verdieping, over de mediahype en de overgave aan innerlijke doelen. Over schijn en wezen.

Op overkoepelend niveau was de reden voor bovenstaand stukje de constatering -bij mezelf- dat ik tot dezelfde conclusie kom als de commentator van het RD, hoewel ik vanuit een volstrekt tegengesteld vrijzinnig gedachtengoed redeneer. Het stukje valt daarom ook op te vatten als het doorgronden van het waarom van die gemeenschappelijkheid. Zelfonderzoek.

6 gedachten over “Rutte begrijpt er echt niets van: Willem-Alexander in Sochi

 1. Ik ben het zelden met Rutte eens. Het getoonde fragment is een heel bijzonder minuutje uit de Nederlandse sportgeschiedenis, welke alleen waardig is weer te geven door niet alleen koning WA+M te tonen, maar nog drie andere camerabeelden: een gericht op Jan Smeekens die toen net gereden had en 10 seconden dacht dat hij kampioen was, een gericht op Michel Mulder die even verloren leek maar na correctie kampioen bleek te zijn en een gericht op een willekeurige Overijsselse huiskamer waar nog ouderwets a la Ard en Keesie de wedstrijden gevolgd werden.
  1, 2, 3 gaf de lichaamstaal van de koning aan, met Ronald Mulder op 3. De koning dacht waarschijnlijk nog steeds dat Jan kampioen was. Een clean-sweep bleef het.
  Een dramatische minuut voor Jan Smeekens ondanks het enthousiasme van de koning maar een zeer bijzondere minuut voor het Nederlandse schaatsen.
  Alleen ‘zeurpieten’ weten dat kapot te maken. Ik ben het zelden met Rutte eens maar nu wel.

  Like

 2. Erica Terpstra dronken op de radio: dat was een beetje gênant. Maar zelfs dat levert nu 4 jaar later een leukere en authentiekere herinnering op dan al die saaie andere politici op de bühne!

  Like

 3. Pingback: Canadese snowboarder Michael Lambert prikt Sochi bubbel door | George Knight

 4. Pingback: Grol pleit in open brief voor steun topsport. Voeg ook topkunst toe | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.