De Nationale SIGINT Organisatie (NSO) heeft een satellietgrondstation in Burum en twee radio-afluisterstations in Eemnes en Eibergen (Kamp Holterhoek). Respectievelijk in Friesland, Utrecht en Gelderland. In de loop van 2014 gaat de NSO over in de Joint Sigint Cyber Unit (JSCU). Het hoofdkantoor van de JSCU wordt gevestigd in het pand van de AIVD in Zoetermeer. Andere onderdelen zullen in bij de MIVD in Den Haag komen. Kortom, de Nederlandse geheime diensten zijn operationeel in Friesland, Utrecht, Zuid-Holland en Gelderland.
In de VS zit de democratie zo in elkaar dat er op lokaal niveau initiatieven genomen kunnen worden die hout snijden. Zoals Cenk Uygur van The Young Turks uitlegt is er van onderop veel kritiek op de afluisterpraktijken van de NSA en ongenoegen met de regering-Obama die nalaat om openheid van zaken te geven en de geheime diensten aan banden te leggen. De list is om wat landelijk niet lukt, lokaal te doen. De kritiek komt van Republikeinen en Democraten. Van conservatieven, libertariërs en progressieven (liberals). Hoewel trouwe partijgangers zich er niet bij aansluiten. Het is simpel, een staatswet om nutsvoorzieningen naar NSA-gebouwen af te sluiten en sancties op te leggen aan iedereen die op staatsniveau met de NSA samenwerkt.
Kan deze strategie naar Nederland worden vertaald? Of wordt dat symboolpolitiek zonder tanden? Doel hoeft niet het tegenwerken van de AIVD of MIVD te zijn, maar wel het via een omweg aan banden leggen van deze diensten en het vergroten van de grip erop door de politiek. Het kamerdebat met minister Plasterk maakte duidelijk dat de Nederlandse politiek nodeloos geheimzinnig doet over het opereren van inlichtingendiensten. Terwijl het ‘Noorse-model‘ van openheid haalbaar is. Zowel in Friesland, Gelderland, Utrecht als Zuid-Holland vormen de partijen die tegen de motie van wantrouwen tegen minister Plasterk stemden (VVD, PvdA, CU en SGP) de minderheid. Een strategie van politieke actie van onderop is op het lijf geschreven van de SP.
Foto: Het mysterie van de Eemnesser Volkersweg. Credits: De Gooi- en Eemlander, 2012.
Lees over de de sterke greep van de Verenigde Staten op onze digitale infrastructuur en de regering-Rutte om daar volstrekt niks tegen te doen Dimitri Tokmetzis van ‘De Correspondent’:
https://decorrespondent.nl/705/vergeet-plasterk-de-amerikanen-kunnen-er-toch-wel-bij/34331385-539237ae
LikeLike
Het debat van gisteravond/vannacht was een staaltje partijpolitiek. Beschamend maar toch leerzaam om op deze wijze eens een kijkje in de keuken van de politiek te nemen. De tijd en het geld dat in dat debat werd gestoken kan beter besteedt worden aan een parlementaire enquete zodat precies duidelijk wordt hoe de vork in de steel zit. Maar ik vermoed dat partijpolitiek daar geen belang bij heeft. Ook de SP niet.
LikeLike
@Jan
Politiek is in Nederland sowieso partijpolitiek. Zonder vormen van directe democratie. Ik ben het er niet mee eens dat ondanks dat het kamerdebat met minister Plasterk niet waardevol had kunnen zijn door over de inhoud te gaan. Dat dat niet gebeurde was vooral aan PvdA en VVD te wijten. Relativeren is goed, maar daarmee is nog niet alles en iedereen gelijk.
Het grote geheim is dat de infrastructuur en de positie van de VS in Nederland ongenoemd moeten blijven. Wat in het debat succesvol gebeurde. Of voor de critici: onsuccesvol. Ik vermoed toch dat de SP daar opener en minder verkrampt dan PvdA en VVD over is. Ofwel: scandinavisch. Voor de PVV, CDA en D66 zou ik op dit punt m’n handen niet in het vuur durven steken.
LikeLike
@George, ik zie dat ‘de correspondent’ een kijkje in de keuken geeft over de verreikende Amerikaanse invloed op ons dataverkeer. Ik vraag me af of van Raak’s prioriteit de partijpolitiek is of in het openbreken van ‘het grote geheim’.
LikeLike
LikeLike
LikeLike