Er zijn argumenten die ervoor pleiten dat minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken aftreedt. Zijn ijdelheid, zijn beleid en zijn onkunde. Zelfs voor een buitenstaander was het afgelopen oktober duidelijk: ‘Plasterk toont een fundamenteel gebrek aan kennis over spionage‘. De minister weet niet waarover-ie praat en weet z’n onkunde niet te verbergen. Daar komt nog het geworstel bovenop over de fusieplannen van provincies. Hij wil terug naar zeven provincies. Zoals Noord-Holland, Utrecht en Flevoland samen. Waarom zo halfslachtig. Is dat visionair? Is het er bij laten zoals het nu is of terug naar nul provincies niet verstandiger?
Kortom, ijdelheid, beleid of onkunde zijn elk voldoende redenen om een streep door de politieke loopbaan van minister Plasterk te zetten. Want genoeg is genoeg geweest. Maar wat zeker geen voldoende reden is voor ontslag is wat ‘het volk’ in een opiniepeiling zegt. Peil.nl met Maurice de Hond vraagt naar de ophef rond minister Plasterk en de inlichtingendiensten. Interessant is om te zien dat de ondervraagden erover twijfelen of de minister het in oktober 2013 niet wist (33%) of wel wist (41%). Ofwel, loog de minister of niet? Maar waar kunnen de respondenten aangeven dat ze denken dat minister Plasterk niet op de hoogte was en toch loog?
Foto: Schermafbeelding van een deel van De Stemming van 9 februari 2014 van Peil.nl, 9 februari 2014.
Maar gáát Plasterk eigenlijk wel over de betreffende inlichtingendienst, moeten we dat niet eerst vaststellen? De MIVD valt immers onder Hennis. En ik was het zowaar ook een keer eens met GS, waar betoogd werd dat de overkoepelende instantie onder Rutte valt en die dus verantwoordelijk is (http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2014/02/niet_plasterk_maar_rutte_is_de.html).
LikeLike
Als Ronald Plasterk er bijna een half jaar voor nodig heeft om de foute informatie te herstellen zal hij toch van bijzondere klasse moeten zijn om dit nog enigszins uit te leggen.
LikeLike
@Joke
Ja, de MIVD valt onder minister van Defensie Hennis. De AIVD onder minister Plasterk. Doorredenerend op het spoor dat je volgt zou de inzet van het TK-debat met Plasterk en Hennis kunnen zijn dat Plasterk mag blijven van de VVD als de PvdA premier Rutte buiten schot laat. Koehandel dus.
Feitelijk is de rol van Plasterk onbelangrijk. Het gaat om de rechtmatigheid van het aftappen door inlichtingendiensten en de doelmatigheid van hun operaties. Met name over dat laatste bestaat nog veel onzekerheid. Naar critici beweren omdat de diensten op zichzelf opereren en niet scherp worden gevolgd door Tweede Kamer, de verantwoordelijke bewindslieden (dus: Rutte, Hennis en Plasterk) en de CTIVD die focust op de rechtmatigheid.
@Reine
Misschien haalt-ie het uit z’n tenen. Er zal wel een uitleg komen die alleen VVD, PvdA en D66 begrijpen en verder niemand.
LikeLike
Als hij te ijdel is om enigermate door het stof te kruipen dan kan het nog wel eens zeer spannend worden.
LikeLike
Allemaal leuk en aardig, maar wat schieten we er mee op als Plassterk geofferd wordt? Maanden geleden werd door politici geopperd middels een parlementaire enquete duidelijkheid te verkrijgen rond NSA. Van dit voorstel heb ik nooit meer iets vernomen. Rara … hoe kan dat?
LikeLike