Plasterk en de inlichtingendiensten. Gaat-ie weg of niet?

Er zijn argumenten die ervoor pleiten dat minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken aftreedt. Zijn ijdelheid, zijn beleid en zijn onkunde. Zelfs voor een buitenstaander was het afgelopen oktober duidelijk: ‘Plasterk toont een fundamenteel gebrek aan kennis over spionage‘. De minister weet niet waarover-ie praat en weet z’n onkunde niet te verbergen. Daar komt nog het geworstel bovenop over de fusieplannen van provincies. Hij wil terug naar zeven provincies. Zoals Noord-Holland, Utrecht en Flevoland samen. Waarom zo halfslachtig. Is dat visionair? Is het er bij laten zoals het nu is of terug naar nul provincies niet verstandiger?

Kortom, ijdelheid, beleid of onkunde zijn elk voldoende redenen om een streep door de politieke loopbaan van minister Plasterk te zetten. Want genoeg is genoeg geweest. Maar wat zeker geen voldoende reden is voor ontslag is wat ‘het volk’ in een opiniepeiling zegt. Peil.nl met Maurice de Hond vraagt naar de ophef rond minister Plasterk en de inlichtingendiensten. Interessant is om te zien dat de ondervraagden erover twijfelen of de minister het in oktober 2013 niet wist (33%) of wel wist (41%). Ofwel, loog de minister of niet? Maar waar kunnen de respondenten aangeven dat ze denken dat minister Plasterk niet op de hoogte was en toch loog?

hon

Foto: Schermafbeelding van een deel van De Stemming van 9 februari 2014 van Peil.nl, 9 februari 2014.

5 gedachten over “Plasterk en de inlichtingendiensten. Gaat-ie weg of niet?

 1. Als Ronald Plasterk er bijna een half jaar voor nodig heeft om de foute informatie te herstellen zal hij toch van bijzondere klasse moeten zijn om dit nog enigszins uit te leggen.

  Like

 2. @Joke
  Ja, de MIVD valt onder minister van Defensie Hennis. De AIVD onder minister Plasterk. Doorredenerend op het spoor dat je volgt zou de inzet van het TK-debat met Plasterk en Hennis kunnen zijn dat Plasterk mag blijven van de VVD als de PvdA premier Rutte buiten schot laat. Koehandel dus.

  Feitelijk is de rol van Plasterk onbelangrijk. Het gaat om de rechtmatigheid van het aftappen door inlichtingendiensten en de doelmatigheid van hun operaties. Met name over dat laatste bestaat nog veel onzekerheid. Naar critici beweren omdat de diensten op zichzelf opereren en niet scherp worden gevolgd door Tweede Kamer, de verantwoordelijke bewindslieden (dus: Rutte, Hennis en Plasterk) en de CTIVD die focust op de rechtmatigheid.

  @Reine
  Misschien haalt-ie het uit z’n tenen. Er zal wel een uitleg komen die alleen VVD, PvdA en D66 begrijpen en verder niemand.

  Like

 3. Allemaal leuk en aardig, maar wat schieten we er mee op als Plassterk geofferd wordt? Maanden geleden werd door politici geopperd middels een parlementaire enquete duidelijkheid te verkrijgen rond NSA. Van dit voorstel heb ik nooit meer iets vernomen. Rara … hoe kan dat?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.