VS over buitenlands beleid Oekraïne: Fuck the EU

Nog steeds zijn de Russen de beste schakers ter wereld. Ondanks Magnus Carlsen, Levon Aronian of Vishy Anand. De Amerikaanse onderminister voor Europese en Euroaziatische Zaken Victoria Nuland telefoneert met de Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne Geoffrey Pyatt. In niet-diplomatieke taal waarvan je vermoeden kunt dat het achter de schermen zo gaat. Het is echter een doodzonde als die taal de openbaarheid haalt. Wat nu vermoedelijk door toedoen van de Russische geheime diensten is gebeurd. Op de dag dat de bekritiseerde Olympische Winterspelen in Sochi beginnen. Volgens het gezegde kun je beter niet weten wat er allemaal in een worst gestopt wordt. Buitenlandse politiek is ook zo’n worst die in de productie vies en onsmakelijk oogt.

Waarom gebruikten deze Amerikaanse diplomaten geen beveiligde telefoonlijnen? Wilden ze dat de Russen dit gesprek opvingen? Er is nauwelijks een andere slotsom mogelijk. Door de NSA-affaire is de Amerikaanse regering niet meer geloofwaardig in haar kritiek op anderen die aftappen. Dat de VS de buitenlandse politiek van de EU een ramp vinden is geen wonder. Want het ontbreekt de EU aan consistent buitenlands beleid. Dat begrijpen VS, VN, Oekraïne en Rusland goed. Fuck the EU, nu horen we het ook van anderen dan eurosceptici. Kan het feit dat de Amerikanen bokskampioen Vitali Klitsjko niet zien zitten eruit verklaard worden dat deze gematigde oppositieleider een opening naar de EU zoekt en niet onder directe invloed van de VS staat?

5 gedachten over “VS over buitenlands beleid Oekraïne: Fuck the EU

 1. Belangrijker vind ik waarom we toestaan dat de VS keer op keer zich inmengt met binnenlandse aangelegenheden van andere landen. De geweldsuitbarsting in landen als dit, Syrië en tig andere landen daarvoor is m.i. het directe gevolg van deze inmenging. In ruil voor politieke concessies krijgen oppositieleden steun, danwel financieel, danwel belangrijke posities na een eventuele regieme change.

  Ik bedoel, het gaat hier om toetreding tot de EU. Wie is de VS om zich daarmee te bemoeien?
  Fuck the USA is hier denk ik op zijn plaats.

  Like

 2. Wie zal het zeggen, wellicht heeft één van de europese veilgheidsdiensten dit afgeluisterde telefoongesprek op slinkse wijze openbaar gemaakt en op YouTube gezet omdat ondertussen door de EU aan een lastminute moneybid aan Yakunovitsch i.s.m met Noorwegen en Japan werd gewerkt en tegelijkertijd daarmee Putin kon paaien voor andere doeleinden?

  Er speelt op lange termijn veel meer dan nu Ukraine en de Olympische Winterspelen. De afwikkeling van de NSA affaire veroorzaakt door Snowden, het TTIP verdrag, het toekomstig gebruik van gaspijplijnen in Oost Europa waarop het liefst de Trans Adriatische pijplijn op aangesloten ‘zou moeten worden’.

  Feit blijft dat het imago van -en het vertrouwen in het beleid van het Amerikaanse regeringsapparaat een flinke deuk heeft opgelopen, die lastig is te repareren. Overigens stelde Nuland voor een Nederlandse UN-diplomaat naar Kiev te sturen.

  Like

 3. @Reggie
  Goeie vraag. Enerzijds een kwestie van macht. De VS zijn economisch en militair de enige overgebleven supermacht. Ze leggen anderen hun wil op. Anderzijds is de EU geen politieke eenheid die militair en diplomatiek zwak is.

  Vraag is nog waarom deze Amerikaanse diplomaten zo neerbuigend over de EU doen. Want het kan twee dingen betekenen. Namelijk dat de EU verdeeld en aarzelend optreedt en niet tot coherent beleid komt. Of dat het een andere koers voorstaat dan de VS. Voornamelijk bepaald door Duitsland dat grote economische belangen in Oost-Europa en Rusland heeft. Ik vermoed een combinatie: aarzelend, omzichtig en sloom optreden, maar wel in een richting die de VS niet bevallen. Met minder krachtige kritiek richting Rusland.

  Dat de kloof tussen schijn en werkelijkheid in de buitenlandse politiek van de VS immens groot is wordt door dit lek kundig door de Russen aangetoond. Zoals de Russen uiteraard hetzelfde proberen te doen in Oekraïne.

  @King Billy
  Zeker speelt er meer. Er wordt op vele borden simultaan gespeeld. Nou, nog een goed ding van Nuland dat ze de Nederlandse diplomaat Robert Serry als VN-bemiddelaar steunt. Ban-ki Moon had diens missie laatst op de veiligheidsconferentie in Munchen al aangekondigd.

  Like

 4. Enfin, Nuland’s missie is MAFU. In de geschiedenisboekjes over Obama kan weer een flater worden bijgeschreven. Reggie Roning heeft gelijk. Waar bemoeien de hegemonistische Amerikanen zich mee? Arrogantie ten top.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.