Gordon vraagt Rutte weg te blijven uit Sochi. We schamen ons

gor

Die Gordon toch. Deze BN’er kreeg nog in november 2013 kritiek op z’n grap over de Chinese Xiao Wang die meedeed aan Holland Got Talent. Het was als dolletje bedoeld, maar pakte voor velen als discriminatie uit. Naar achteraf bleek had Xiao Wang het beledigend opgevat. Hij hekelde de grap. Omroep RTL trok zich niets van de kritiek aan. De publicitaire storm ging liggen, maar het imago van Gordon had een kras opgelopen.

Op de dag van de opening van de Olympische Winterspelen in Sochi komt de openlijk homoseksuele Gordon die herhaaldelijk optrad op VVD-congressen op Facebook met kritiek op premier Mark Rutte die naar zijn idee een te zware delegatie naar de Spelen stuurt. Instemming bij de welwillenden is deze keer Gordons deel.

Gordon raakt de kern in de volgende passage: ‘Ik schaam me diep als Nederlander dat mijn koning en mijn koningin daar vanavond handen staan te schudden met mensen die bloed aan hun handen hebben‘. Zo is het. Om ons diep te schamen. Maar premier Rutte trekt zich er geen lor van aan en lacht zich door de problemen heen. Hij ontkent de Russen tegemoet te zijn gekomen als contraprestatie in de Greenpeace-episode. Maar de feiten wijzen in de richting van zo’n ongenoemde toezegging. De koopman Rutte slikt alle principes weg.

Zelfs een vertegenwoordiger namens de homoseksuelen kon om formele redenen niet meer aan de zware delegatie toegevoegd worden. Arthur Japin ving bot na het sturen van een andere open brief aan premier Rutte op z’n aanbod om mee te reizen als homo-vertegenwoordiger. Maar het is merkwaardig dat Japin of de voorzitter van de COC niet aan de delegatie opgenomen konden worden.

Gordon heeft deze keer het grootste gelijk met zijn verwijt aan premier Rutte en koning Willem-Alexander: ‘Jullie moesten je doodschamen dat jullie daar met droge ogen gaan zitten.’ Ze hebben daar niets te zoeken.

Foto: Schermafbeelding van open brief van Gordon Heuckeroth op Facebook, 7 februari 2014.

Advertentie

9 gedachten over “Gordon vraagt Rutte weg te blijven uit Sochi. We schamen ons

 1. Waarom handelt de Olympische beweging zo traag en loopt het steeds achter de feiten aan? De onkunde, het opportunisme en lafheid gieren door de Olympische beweging. Ze hebben niet eens vijanden nodig om hun eigen wereldvreemdheid aan te tonen. Dat kunnen ze prima zelf.

  Neem nou het IOC-lid Camiel Eurling. Hij maakt een stevig statement. Denkt-ie En het belangrijkste van het statement is dat het statement er is. Voor de bühne. Komt president Putin in spoedberaad bijeen na z’n gesprek met Eurlings die hem opriep om ervoor te zorgen dat de Spelen een toonbeeld van vrijheid en tolerantie zijn? Wat moet president Putin nou denken van de geloofwaardigheid en de ruggengraat van mensen als Eurlings of Rutte? Watjes?

  Absurdisme in Absurdistan, zou een goeie titel zijn voor een reconstructie van de gedogende Rutte en Eurlings die Putin de waarheid zeggen. Zo interpreteren ze dat zelf breeduit in de Nederlandse media. Maar welke waarheid is dat? En wat schieten we in hemelsnaam op met de waarheid van Rutte en Eurlings?

  IOC-lid Camiel Eurlings heeft de Russische president Vladimir Poetin gevraagd om ervoor te zorgen dat de Spelen een toonbeeld voor vrijheid en tolerantie zullen zijn.
  http://www.l1.nl/nieuws/242831-eurlings-sprak-poetin-sotsji-over-mensenrechten

  Like

 2. De )Nederlandse) sporters mogen wat mij betreft eens lang in de spiegel kijken, of weten ze niet dat ze een speeltje zijn ter meerdere glorie van een dictatoriaal bewind dat de Russische belastingbetaler 50 000 000 000 euro laat ophoesten, de mensenrechten grof schendt, en de lokale bevolking uit hun huizen drijft ter wille van de meest megalomane spelen ooit.

  Like

 3. Gordon schrijft het volgende:

  : Ik heb zojuist de meest vreselijke beelden gezien van mensen uit Rusland die worden gemarteld, publiekelijk worden gemolesteerd, vernederd noem maar op en allemaal om de reden dat ze anders geaard zijn. De beelden hebben mij en ik denk heel veel andere mensen, gay of niet diep geraakt. Een schending van alles wat betamelijk is op het gebied van mensenrechten. Hoe is het mogelijk dat een land als Nederland dit tolereert?”

  Wat voor beelden heeft Gordon gezien? Waren dit beelden van geweld tegen ‘anders geaarden’ uitgevoerd door overheidsdienaren of waren het beelden van geweld tegen ‘anders geaarden’ zoals we die hier in Nederland ook kennen onder de naam ‘poten rammen’.

  Putin heeft een wet geintroduceerd die het promoten van niet traditionele relaties aan kinderen verbiedt. Uit de media heb ik op kunnen maken dat Rusland een bloeiende homoscene kent en dat de Russische overheid de talrijke homo-bars ongemoeid laat.

  In zijn schrijven doet Gordon voorkomen alsof de overheid ‘anders geaarden’ martelt en publiekelijk molesteert. Hierover is mij niets bekend. In landen als Nigeria, Saudi Arabie en enkele andere Islamitische staten volgen zware sancties op openlijke homosexualiteit. Ik waag te betwijfelen of dit ook voor Rusland geldt.

  Putin’s wet is een slechte wet, net zoals zijn wet die verbiedt godsdienst te beledigen. Maar ik zie dat deze media-hype nu vormen begint aan te nemen waarbij ik vermoed dat dit een onderdeel is van een grote politieke campagne om Rusland in diskrediet te brengen. We zijn getuige van een politiek spel.

  Like

 4. Vermakelijk vindt ik de inburgering van het begrip ‘zware delegatie’. Iedereen heeft het over ‘de zware delegatie’. Als mensen als Gordon zo overtuigd zijn van de schending van mensenrechten waarom dan wel een ‘lichte delegatie’ naar Sotsji zenden? Wat is dat voor een halsslachtig gedoe? Dus wanneer in een land mensen’ gemarteld en gemolesteerd’ worden dan sturen we maar een ‘lichte delegatie’. Waarom nemen we in Nederland nooit eens écht stelling?

  Like

 5. @jan: Ik vermoed dat hij het recente filmpje van Human Rights Watch onder ogen heeft gekregen: http://www.hln.be/hln/nl/17804/Winterspelen/article/detail/1787051/2014/02/04/Zo-gruwelijk-is-geweld-tegen-holebi-s-in-Rusland.dhtml. (In Antwerpen is dit vandaag nagespeeld om er aandacht voor te vragen: http://www.hln.be/hln/nl/1306/Olympische-Spelen/article/detail/1788812/2014/02/06/Homo-s-laten-zich-kleineren-op-Antwerpse-Groenplaats.dhtml.)

  Putin staat onder druk van de Russisch-orthodoxe kerk om nog veel verder te gaan, t.w. een algehele ban op homoseksualiteit. Patriarch Kirill en Putin kennen elkaar nl. nog van vroeger toen ze bij de KGB zaten, Kirill heeft alle gelovigen destijds opgeroepen om op Putin te stemmen (daar ging dat punkgebed van Pussy Riot over) en voor wat hoort wat. Dus op zich is het niet overdreven om nu druk op de ketel te houden, ook al zijn er idd. legio landen waar het nog heel wat erger is.

  Like

 6. Hoewel ik de open brief van Gordon aan Rutte niet zo’n slecht idee vind denk ik dat de timing van zijn schrijfsel wel wat beter had gekund. Rutte was al in Rusland of op weg er naar toe.

  Like

 7. Joke, het is gebleken dat organisaties als Human Right Watch een verlengstuk zijn van van de westerse imperialistische politiek. HRW had zogenaamd bewijzen dat Assad achter de gifgasaanval zat en zo zijn er meer onfrisse praktijken van deze club.

  Dit hele gedoe rond Sotsji en Putin’s wetgeving is onderdeel van een geopolitiek spel waar de westerse media graag aan deelneemt en het volk weer een nieuwe vijand opgedrongen krijgt. Wat dat betreft is er niets nieuws onder de zon.

  Like

 8. @Jan
  dat Assad achter de gifgasaanval zat‘.

  Of: niet achter de gifgasaanval zat?

  Ik ben ook niet zo dol op Amnesty, Greenpeace of HRW die zich doorgaans afhankelijk opstellen en naar mijn idee te veel naar de ogen van westerse regeringen kijken. Bijvoorbeeld veel sneller opkomen voor niet-westerse dissidenten, maar niet voor westerse dissidenten. Denk aan Julian Assange of Chelsea Manning die door Amnesty min of meer in de steek werden gelaten.

  Het is verklaarbaar, want deze organisaties zijn -inclusief hoofdkantoren en fondsenwervingscampagnes- gevestigd in westerse landen en staan daar onder continue politieke druk. Zo zijn ze afhankelijk gemaakt en gevangen in vrijheid.

  Vraag is hoe redelijk de druk van westerse regeringen is en hoe Amnesty, Greenpeace of HRW toch binnen deze lastige randvoorwaarden enige oppositie tegen westerse regeringen kunnen en durven ontwikkelen. Dat er sprake is van onevenwichtigheid en selectieve programmering van de organisaties lijkt me een onweerspreekbaar feit.

  Zie ook:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2012/09/01/waarom-zwijgt-amnesty-international-over-julian-assange-en-niet-over-pussy-riot/
  en
  http://www.counterpunch.org/2012/08/28/the-decline-of-political-protest/

  Like

 9. Pingback: Máxima krijgt kritiek vanwege haar gesprek met Mohammad bin Salman. Wat moet gedaan worden om herhaling te voorkomen? | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.