Obama is dankbaar voor Gods helpende hand. Vrijheid?

President Obama sprak vandaag op het ‘National Prayer Breakfast‘. Hij bracht de vrijheid van godsdienst ter sprake. Naar Nederlandse begrippen betekent dat dat iedereen een religie, levensopvatting of nihilisme in volle vrijheid mag kiezen. Zonder dwang, sturing of commentaar van overheid of andere medeburgers. De overheid moet zelf geen standpunt innemen, maar als scheidsrechter zorgen dat de burgers een standpunt in kunnen nemen. Waar die burger de vrijheid ontnomen wordt moet de overheid corrigerend optreden.

Maar wat maakt president Obama van deze vrijheid? Hij zegt ‘in de eerste plaats zijn we kinderen van een liefhebbende God’. Hij zegt ‘het leidde me ertoe Jezus Christus als mijn Heer en Redder te omarmen’. Met een Obamiaanse climax van extase: Hoe langer ik dien, vooral in momenten van beproeving of twijfel, hoe dankbaarder ik ben voor Gods helpende hand’ (‘And the longer I serve, especially in moments of trial or doubt, the more thankful I am of God’s guiding hand’). Obama lijkt hiermee niet op een scheidsrechter.

President Obama zegt dat dankzij de vrijheid van godsdienst de VS een van de meest godsdienstige landen ter wereld zijn. Hij zegt dat vanuit een retoriek die God als het ware naar regeringsniveau tilt. Wat moeten burgers denken van deze bolstering van christelijke waarden tot in het Witte Huis? Geeft Obama daarmee het signaal dat-ie een voorstander is van een gelijk speelveld waarop religies, levensovertuigingen en nihilisme door de overheid op exact gelijke manier gesteund worden? Het lijkt er niet op. Hoe vrij is die vrijheid van godsdienst op de wijze van Obama? Ook claimt de president weer dat de VS uniek zijn en voor andere landen een voorbeeld zijn. Maar wel: op de voorwaarden van de VS met alle zalvende retoriek die daarbij hoort.

3 gedachten over “Obama is dankbaar voor Gods helpende hand. Vrijheid?

 1. In een wereld waarin de inkomstenverschillen steeds groter worden, waarin een relatief kleine elite al het geld naar zich toe harkt moet voor het zielenheil van de behoeftigen worden gezorgd. Het christendom is daar bij uitstek geschikt voor. De aanstelling van de huidige paus Fransiscus is in het geheel niet toevallig.
  Het steenrijke Vaticaan gaat zich bekommeren over de groeiende arme massa in de wereld zodat die zich in haar lot zal schikken terwijl ze financieel uitgekleed wordt. Politiek en godsdienst kunnen niet zonder elkaar. Obama begrijpt dat goed.

  Like

 2. In het Amerika waar iedere officiele speech eindigt met “God bless America” leven ze nog in ons nog niet zo lang voorbije Nederland met God op de rand van onze munten. De ergernis die dat toch oplevert bij sommigen, heeft ons er in ieder geval bewust van gemaakt, dat vrijheid van levensbeschouwing, gelovig of niet, voor ons allemaal geldt en dat dat in ons maatschappelijk gedrag te merken moet zijn. Je zou Obama aanraden dat hij ook in Amerika -met de te verwachten storm van protest daar- toch maar vermeldt dat dat zijn persoonlijke mening is. Sommigen verwijten hem nu al dat hij moslim zou zijn. In ieder geval moet hij dan ook nog wel rekening houden met het verwijt, dat hij christen is.. bij diegenen met uitzonderlijk lange ongelovige tenen.

  Like

 3. @Jan
  Godsdienst is twee dingen: zingeving en politiek. Het eerste gaat niet zonder het laatste. Het laatste wel zonder het eerste.

  @Joost
  Inderdaad ligt Obama van alle kanten onder druk. Van conservatieven, progressieven en Pro Life-activisten. Die laatsten lusten hem rauw:
  http://www.lifenews.com/2014/02/06/irony-obama-tells-prayer-breakfast-we-believe-in-the-dignity-of-every-person/

  Het gaat niet om ergernis over de woorden van de president, maar om de onpartijdigheid van de overheid in immateriële zaken. In het regeringsbeleid behoort theoretisch en praktisch iedereen rechtsstatelijk gelijk te zijn. Maar met zijn toespraak wijst Obama een andere kant op. Hij kiest partij en je weet vooraf dat het vergeefs is. Want hij kan hiermee zijn critici toch niet overtuigen. Want die laten zich niet overtuigen.

  Anders gezegd, je zou Obama een puur rechtsstatelijke positie toewensen. Maar hij is daar politiek en gezien de Amerikaanse verhoudingen te zwak voor. Hij kan zich onpartijdigheid en het boven de partijen staan niet veroorloven.

  In z’n persoonlijk leven mag en kan Obama naar mijn idee gerust christen zijn. Of moslim, boeddhist of atheïst. Niks mis mee. Maar hij moet dat persoonlijke geloof beter scheiden van het overheidsbeleid dan hij nu doet. Dat schept verwarring over de positie van de overheid in geloofszaken en de scheiding van kerk en staat. Van de andere kant moeten burgers met een andere religie of levensovertuiging Obama zijn keuze respecteren. Ook de president heeft recht op z’n persoonlijke vrijheid van godsdienst.

  Nog een kanttekening over dominee Jeremy Wright onder wiens herderlijke invloed Barack Obama vroeger stond. Om politieke redenen moest Obama breken met dominee Wright. De dominee die welwillend over Obama bleef spreken was afgelopen maand uitgesproken negatief over de president. Daar helpt geen National Prayer Breakfast aan om die kritiek te ontkrachten:
  That’s a man controlled by government. A government based on militarism, racism and capitalism.
  http://www.huffingtonpost.com/2014/01/16/rev-wright-obama-drone_n_4610680.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.