Urbanus: Driekwart van de socialisten zijn rechtse zakken

654275

Ik stond daar als artiest en ik ben me bewust van dat statement, maar ik blijf artiest en eigenlijk sta ik achter ideologie van links. Maar de linksen van nu staan met een vlagje te zwaaien maar die vlag dekt de lading niet meer. Drie vierde van die socialisten zijn rechtse zakken met een rood vlagje.‘ Aldus de Vlaamse komiek Urbanus die afgelopen weekend optrad op een congres van de Vlaams-nationalistische N-VA. Hij zegt niet zozeer een fan van de N-VA te zijn, maar van de andere partijen niks te willen weten. De uiterste relativering.

In Nederland treft de sociaal-democratische PvdA hetzelfde verwijt van hypocrisie. De lading rode rozen dekt de lading niet meer. Door zowel de focus op de nieuw-klassieke economie en de samenwerking met de VVD is de partij naar rechts opgeschoven. Maar het politieke spectrum is sinds Paars de afgelopen jaren sowieso naar rechts opgeschoven. De SP van nu is de PvdA van vroeger en de PvdA van nu is de VVD van vroeger.

Dit oude links dat nieuw rechts is geworden heeft de macht niet meer, maar nog wel een dikke vinger in de pap van de culturele hegemonie. Die aan de hard-materiële kant gekenmerkt wordt door de rationalisatie  en economisering van de samenleving en aan de zacht-immateriële kant door de klemmende wil om dat te neutraliseren door hypercorrect gedrag. Zo kreeg toneelschrijver Haye van der Heyden hiermee te maken toen-ie een lans voor de PVV van Geert Wilders brak. Op dezelfde manier als Urbanus nu. Niet door fan te zijn, maar de rest van de politieke partijen -ook- niks te vinden. Dat kwam Van der Heyden op kritiek te staan van een welwillende klasse die uit knorrigheid of woede het oversteken van een grens door anderen afkeurt.

Het is een merkwaardig politiek-cultureel fenomeen dat de gekte van ‘rechts’ eerder wordt veroordeeld dan de gekte van ‘links’. Het is absurd dat Urbanus zich moet verdedigen voor z’n optreden op een congres van de NV-A. Zijn keuze tekent niet zozeer de sterkte van de N-VA, maar de zwakte van de andere gevestigde partijen die geen geloofwaardig alternatief (meer) bieden. In zo’n situatie van partijen die allemaal door de mand vallen past het niet om alleen de ‘rechtse’ partij af te wijzen. Wijs ze dan gerust allemaal af. Mijn idee.

Foto: Urbanus speelt op het N-VA-congres, februari 2014. Credits: Belga.

6 gedachten over “Urbanus: Driekwart van de socialisten zijn rechtse zakken

 1. Hoe kunnen en willen traditionele politieke partijen functioneren in een politiek bestel dat dateert van vóór de industriële revolutie? Inmiddels achterhaald door een mondiale digitale revolutie waar de Staat der Nederlanden met haar hele “hebben en houden”, “have en goed“ op een paar micro SD-kaartjes ter grootte van een vingernagel elders ligt opgeslagen.

  Like

 2. @King Billy
  Mij valt het meest de pretentie op. Het waar willen maken van iets waarvan partijen drommels goed beseffen dat ze het niet waar kunnen maken. Niet veel anders dan godsdiensten die mensen van alles beloven voor het eeuwige leven, maar op geen enkel moment aantonen dat ze deze beloften ook daadwerkelijk kunnen inlossen.

  Door alle beloften worden mensen door politiek en religie achteraf telkens weer teleurgesteld. En da’s in het geval van politiek onnodig omdat het het bestaanbare bestaanbaar moet maken. Religie heeft een ander uitgangspunt, want dat bestaat dankzij het onbestaanbare.

  Like

 3. Als ‘links’ verdwijnt, bestaat ‘rechts’ dan nog? -Het is wel een beetje griezelig wat er allemaal gebeurt. De Socialistische partij die tegen Europa is, net als de PVV. Noem je dat dan nationaal socialisme? Dan zijn ze zeker ook tegen de ontwikkelingen in Oekraïne?

  Like

 4. @Blewbird
  Als ‘links’ verdwijnt, bestaat ‘rechts’ dan nog?

  Goeie vraag. Bestaat er zwart zonder wit? Of wordt grijs het nieuwe wit? Wat is er griezelig aan dat SP en PVV tegen Europa zijn? Dat noem ik euroscepsis, Want wie is dat niet tegen een Europa dat als enig continent met een stagnerende economie kampt? Zelfs Guy Verhofstadt positioneert zich in de aanloop naar de Europese verkiezingen als euroscepticus waar het het huidige Europese leiderschap beterft. Dat bakt er werkelijk niks van, aldus de federalist Verhofstadt.

  Oekraïne als associatiepartner voor de EU lijkt met het hoogst haalbare. Uitbreiden woont de kern en het draagvlak uit. Eerst tot rust komen en wennen aan een nieuw evenwicht. Over 10 jaar verder zien. Het belang van de EU is de EU, en niet wat afzonderlijke landen, Turkije, Rusland of de VS wensen. Niks van aantrekken.

  Like

 5. 35 Jaar geleden trad Urbanus ( toen nog met het achtervoegsel “van anus” ) graag op op “linkse” festivals, maar hij wilde volgens de organisatoren wel erg veel geld hebben voor een optreden waarbij zijn vrouw het licht deed. Ik geloof die man niet.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.