Reorganisatie van het openbaar bestuur: met burgerzelfbestuur

800px-Landsgemeinde_Glarus_2006

Het openbaar bestuur van Nederland telt te veel lagen is de veelgehoorde kritiek. Tel maar na, rijk, provincie, gemeente, deelgemeente (Amsterdam en Rotterdam) en waterschappen. En het dak van het bestuursbestel is opgetild. Er is een bovenverdieping bijgekomen die steeds voller ingericht wordt: de EU, aldus Arno Korsten. Daarnaast zijn recent de zogenaamde gemeenschappelijke regelingen ontstaan als een nieuw niveau tussen gemeente en provincie. Het bezwaar van die bestuurlijke spaghetti is dat het onoverzichtelijk, ondoelmatig en ondemocratisch is. En het talent dat bestuurt en controleert onnodig wordt verspreid. De focus ontbreekt.

Twee gedachten over hoe het anders kan. Eindhovens burgemeester Rob van Gijzel (PvdA) zoekt het groot. Hij profileert zich binnen de politiek-ambtelijke traditie van een VNG Denktank met onderwerpen op het gebied van bestuurlijke vernieuwing. In het openbaar bestuur van de toekomst ziet-ie plek voor twee bestuurslagen: nationaal en regionaal. Aldus zijn proefballon in het ED. Dat betekent een einde aan gemeenten en provincies. Hij pleit voor klustering van het bestuur in 40 regio’s. Analoog aan het COROP-niveau. Dat zo van denken over demografie, economie en ordening mag promoveren voor het eggie van het openbaar bestuur.

Trendwatcher van beroep Adjiedj Bakas denkt kleiner. In een artikel in NRC over de herverdeling van arbeid en inkomen dat afgeleid is van een speech die hij voor de partijraad van de SP hield zegt-ie: ‘Wordt het land opgedeeld in 10.000 mini-gemeenten met burgerzelfbestuur, naar Zwitsers model, dan kan de overheid ook minimaal de helft goedkoper werken. De burgers zullen meer onbetaald werk doen in onder andere lokaal bestuur, lokale rechtspraak en zorg.’  Wat de burger in lokale rechtspraak moet doen is trouwens de vraag.

Van Gijzel kiest voor reparatie van het huidige model dat overheid en politieke partijen centraal blijft zetten. Bakas slaat een nieuwe richting in en zet in de overgang van Big Government naar Big Society, zoals-ie het zelf omschrijft, de burger en de gemeenschap centraal. Op een hoger niveau verbonden met de instrumenten van de e-democratie. Van Gijzel denkt in eenheden van 400.000 inwoners, Bakas in eenheden van 1.700 inwoners. Nogal een verschil. Complicatie in Van Gijzels denken is dat minister Plasterk niet eens voldoende politieke steun voor gemeenten van 100.000+ inwoners kon mobiliseren en die plannen moest loslaten.

Vernieuwing van het openbaar bestuur is een zaak van lange adem vanwege de ingewikkeldheid en de belangen. De claim op functies is de investering en traditie van jaren die de partijpolitiek niet los kan laten. Paradoxaal vooral niet in het overleg over de reorganisatie zelf. Van een afstand blijkt de discussie over organisatie en reorganisatie van het openbaar bestuur te bestuurlijk gevoerd te worden. Om te beginnen moeten niet de overheid, de politieke partijen, de VNG of de bestuurskundigen het laatste woord hebben over de bestuurlijke reorganisatie van Nederland. Dat moet de burger zijn die actief en serieus aan dat proces moet kunnen deelnemen. Zodat het burgerzelfbestuur volgens Zwitsers model van Bakas hoog op de agenda van de bestuurlijke vernieuwing wordt gezet. Op weg naar drie bestuurslagen: rijk, tussenlaag en burgerzelfbestuur.

Foto: Stemming in de Landsgemeinde (landsvergadering) op 7 mei 2006 in Glarus, Zwitserland.

Advertentie

3 gedachten over “Reorganisatie van het openbaar bestuur: met burgerzelfbestuur

 1. Pingback: Reorganisatie van het openbaar bestuur: met bur...

 2. Pingback: Plasterk en de inlichtingendiensten. Gaat-ie weg of niet? | George Knight

 3. Lijst 9 en http://www.bitvote.eu heeft een simpele bestuurlijke oplossing. Met lijst 9 heeft u een raadslid die u altijd eerst om uw stem vraagt aangaande alle belangrijke raadsbesluiten. Een belangrijke oorzaak dat het niet goed gaat is ons oude systeem van indirecte volksvertegenwoordigers Daarin zit de volgende bestuurlijke weeffout. De oplossing kan doordat mensen direct zelf stemmen in de raadsvergadering. Lijst 9 heeft een nieuwe aanpak die plots mogelijk is door de royale internet toegang en sociale media.

  Het super democratische stemsysteem werkt simpel: Als u 1 cent overboekt op Lijst 9 stemt is dat een Ja-stem. Met 2 cent stemt u “nee”. Waarover we stemmen schrijft u in het vakje van de bank overboeking waarmee u stemt, uw email mag er ook bij, een extra controle en gemak. Het geld gaat naar het goede doel, die weten daar wel raad mee. Via het internet heeft iedereen alle informatie en met de sociale media krijg een besluit een echt draagvlak.

  Na afloop van het stemmen tellen we de “eentjes” en de “tweetjes” tellen we op. Ter controle publiceren we de laatste 4 cijfers van het banknummer. Dit saldo is de ALTIJD de “stem” van uw raadslid in de gemeenteraad.

  Lijst 9 introduceert als enige partij een functie scheiding tussen de belanghebbende (de kiezer), degene die de stemmen telt (een onafhankelijke stichting tel commissie) en als laatste het raadslid dat deze stem van het volk altijd als de “de stem” uitbrengt in de raad. Kiezersbedrog komt steeds vaker voor. Stemmen per onderdeel, bij lijst 9 is wel zo veilig. Houdt uw stem! Voorkomen is beter dan genezen. Doordat lijst 9 telkens de wens van de burgers representatief weergeeft, wordt er steeds een lat langs de andere partijen gelegd. Willen de raadsleden plots weer eens de andere kant op dan de burgers dan wordt lijst 9 messcherp en haalt samen met u alle informatie boven water en zet die op het internet. Raadslid Lijst 9 heeft zelf geen belang, want hij brengt louter de stem van de burgers uit in de raadszaal. Democratie hoort op straat, het woord zegt het al. Door op lijst 9 te stemmen maakt u haren trots met het unieke super democratische project Lijst9, dan kunnen we project X eindelijk vergeten. Toen ging de technologie de foute kant op, nu doen we het goed. Zorg dat u hier bij bent.

  Deze bestuurlijke vernieuwing werkt nu pas omdat iedereen nu voldoende vertrouwd met de technologie. Het oude systeem zit ook muurvast. Plots hebben we royaal toegang tot internet en sociale media. Iedereen stemt al bij de “Voice” op de favoriete zanger of gebruikt de kieswijzer.

  De bevolking is plots een kundig en samenhangend collectief door het internet. Het oude argument dat de burger dom is gaat niet meer op. De mensen zijn niet meer dom, het blijkt andersom, de overheid en instituten falen. De mensen willen de regie terug. Waarom niet echt stemmen op wat ons echt raakt, zoals jeugd en ouderenzorg. Houdt uw stem!

  Met Lijst 9 stapt u af van een passieve klaag democratie en wordt u weer een aktief speler met een stem, twitter, mail dus. Het is uw belang ! Volg lijst 9 op twitter @lijst9

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.