NRC verschuilt zich in kwestie Demmink achter complexiteit

nrcnaar1

Update 13 februari 2014: In het Katholiek Nieuwsblad beschuldigt Jan Poot de NRC van medewerking aan de Demmink-doofpot. Als voorafje van een opiniestuk dat morgen verschijnt. Poot verwijt de NRC een veel te passieve rol ingenomen te hebben in de kwestie Demmink. Hij vraagt de krant om te erkennen dat het gefaald heeft. Poot vermoedt dat de NRC en redacteur Marcel Haenen nog steeds deel uitmaken van een cover-up. Hij is door eigen bronnen binnen Justitie al gewaarschuwd voor de te verwachten desinformatie in de zaak Demmink. ‘Desinformatie die vermoedelijk via NRC en Marcel Haenen naar buiten zal worden gebracht.’

‘Dat is ook niet zo gek, want het ging om een baaierd van geruchten en anonieme beschuldigingen, versus herhaalde ontkenningen en onderzoek dat niets opleverde. Dan valt er weinig te melden, tenzij nieuwe feiten opduiken of de zaak – zoals nu is gebeurd – in een stroomversnelling raakt. Lezers zijn wel gevoelig voor het ‘verzwijgen’ van duistere zaken door de media, maar óók voor het opzetten van journalistieke ‘hetzes’.’ Aldus het commentaar vandaag  van een ombudsman in een landelijke krant.

Wat is hier het onderwerp? De NSA en Edward Snowden? De gaswinning in Slochteren? President Hollande en de breuk met de Franse ‘First Lady‘? De geaardheid van minister-president Rutte? Het kindermisbruik en de ontkenning ervan in de katholieke kerk? Het plagiaat in de sociale wetenschap? De rituelen bij de Mormonen?

Joris Demmink. De Ombudsman van de NRC wast z’n handen schoon.’Hebben de ‘gevestigde media’ zitten slapen?‘, vraagt Sjoerd de Jong retorisch. Om zichzelf het antwoord te geven als de slager die z’n eigen vlees keurt: ‘Nou, de krant hééft dus wel degelijk over de zaak geschreven, vanaf 2007 – maar inderdaad volgend, niet agenderend.’ Een kwalificatie die voor een kwaliteitskrant dodelijk zou zijn. Als die zichzelf serieus nam.

Wat is het verschil met de verhalen over de NSA en de samenwerking met Glenn Greenwald waar de NRC zo’n mooie sier mee maakte? Die trouwens opvallend tot stilstand zijn gekomen. Ook de verhalen over Edward Snowden en de NSA gingen over geruchten, anonieme beschuldigingen, ontkenningen en onderzoek dat niks opleverde. Totdat Edward Snowden zwart-op-wit met de feiten kwam die niet meer weggewimpeld konden worden. Daarbij haakte de NRC dankbaar aan. Maar als het over Demmink gaat ligt de lat blijkbaar hoger. Wacht even, is het niet de rol van serieuze journalistiek om zelf actief op onderzoek uit te gaan? Dat heeft de NRC in 10 jaar onvoldoende gedaan. En nu wringt de ombudsman zich in bochten om dat goed te praten.

Natuurlijk wordt er campagne tegen Demmink gevoerd. De Jong doet net alsof-ie de bron daarvan niet kent. Algemeen bekend is dat Jan Poot met z’n Chipshol-affaire. Volstrekt geen geheim. Het is geen schande als een nieuwsbron als de NRC het nieuws mist. Maar flauw is het om via een Ombudsman achteraf een gelijk te willen halen dat er niet is. De NRC heeft niet geïnvesteerd in de zaak Demmink. De rest is goedpraten. Sloom.

Foto: Hoofdredacteur Peter Vandermeersch bekijkt de eerste editie van NRC Handelsblad op tabloidformaat, 2011. 

9 gedachten over “NRC verschuilt zich in kwestie Demmink achter complexiteit

 1. Mensen zijn bang om kwijt te raken wat ze hebben. Hun baan, hun geliefden, het leven.

  Hier in Groningen kregen twee jongen een zogenaamd fataal ongeluk. ik, wij, weten dat het geen ongelukken waren maar dat ze werden vermoord.

  We staan machteloos George. Ze zijn overal en trekken aan alle touwtjes.

  Like

 2. @Koos
  Ik ben het eens met je inschatting van de situatie, maar niet met de oplossing. We staan naar mijn idee alleen machteloos als we ons machteloos opstellen. Maar burgers kunnen elkaar vinden in nieuwe samenwerkingen en zo de macht aanspreken.

  Laat ik het anders zeggen. Vaak kom ik hier met kritiek op politiek -niet in het laatst de politieke partijen-, de kunstwereld, de overheid en de geheime diensten, de gevestigde media of welke organisatie dan ook waarvan ik vind dat het kritiek verdient. Niet omdat het is wat het is, maar omdat het de eigen uitgangspunten verkwanselt. Dat smeekt bijna om kritiek.

  Maar als deze kritiek komt zonder alternatief, dan wordt het kritiek om de kritiek. Daar zie ik niks in. Het is niet altijd doenlijk om in een stukje van vier of vijf alinea’s ter plekke de oplossingsrichting bij te voegen. Maar wie hier vaker komt weet dat de kritiek op de macht ingebed is in oplossingen. Die komen neer op meer toezicht op overheden, machtsdeling met de burger, hervorming van het politieke systeem en een perfecte uitvoering van de rechtsstaat.

  Als we die oplossingen in het vizier houden dan zijn we niet machteloos, Koos. Bij de pakken neerzitten dient alleen degenen die nu de macht hebben. Ben je gek, we geven de moed niet op.

  Like

 3. Ik gaf ook geen oplossing. Overigens: ik ben er niet eens zeker van dat mijn medemensen oplossingen willen. Jij wilt dat, ik wil het ook en wij zullen samen een flink aantal mensen kunnen noemen die het ook willen, maar dan?

  Het alternatief is mijn inziens dat iedereen vrij is om te denken en te spreken. Zoiets kan denk ik alleen in een omgeving waar gemeenschappelijke uitgangspunten niet worden verkwanseld.

  Op een andere website zei iemand tegen me: ‘Ik word soms zo moe van dat gedoe met Demmink en dat misbruik, kunnen we niet gewoon van elkaar houden?’

  Like

 4. @Koos
  Laat ik het dan anders zeggen, ik kan niks met de slotsom ‘dan staan we machteloos’. Ik weet ook niet of ‘de medemens’ een oplossing wil. Maar ik denk dat vele Nederlanders dat wel willen.

  ‘Kunnen we niet gewoon van elkaar houden?’, komt het daar op neer? Da’s mij te zweverig. Als mensen in een publiek debat aankomen met verwijzingen naar de termen ‘samen’, ‘binden’, ‘vrede’ of ‘liefde’ dan haak ik af. Ik ga liever voor ‘saaie’ termen als ‘rechtsstaat’, ‘gelijkberechtiging’ of ‘rechtsorde’. Misschien niet zo inspirerend, maar wel minder verwijzend naar vage begrippen waar iedereen iets anders onder kan verstaan.

  Dus als iemand zegt ‘Ik word soms zo moe van dat gedoe met Demmink en dat misbruik’, dan kan een antwoord zijn ‘Mee eens. Maar hoe komt het toch dat er in tien jaar geen diepgaand onderzoek naar Demmink is verricht, en wie zou er voordeel kunnen hebben bij het uitblijven van zo’n onderzoek?’ Dan verplaats je het accent van de emotie naar de werking van de macht. Daar hou ik me hier liever mee bezig.

  Like

 5. Misschien is de medemens, vooruit de Nederlander, liever machteloos? Of vervullen Twitter, Facebook en WordPress, kortom de sociale media een “dempende” werking?

  Omdat niet iedereen van elkaar houdt of uit een vorm van (naasten)liefde voor zijn naaste afziet van het plegen van misdrijven, beroepen we ons op rechtsbescherming. Tenzij, tenzij de organisaties die jou en mij die rechtsbescherming moeten bieden daar een geheel eigen invulling aan zijn geven en de hun publieke macht gebruiken om eigen idealen te verwezenlijken.

  Ik ben doodserieus als ik zeg dat alleen al (een groot deel van) de homoscene geen belang heeft bij onderzoek naar Demmink. Als er goed (internationaal) onderzoek wordt gedaan, dan zal de Nederlandse rechtsstaat op zijn grondvesten staan te schudden, daar ben ik van overtuigd.

  Like

 6. @Koos, mocht D. schuldig zijn aan de hem aangewreven delicten dan kan de Nederlandse staat zich niet veroorloven dat dit naar buiten komt. De rechtstaat Nederland zou niet meer kunnen functioneren als D schuldig bevonden wordt.

  ‘De zaak D.’ is m.i. een onmogelijke zaak.

  Like

 7. Jan, ik denk ook dat Demmink niet veroordeeld gaat worden. Er is te weinig hard bewijs zoals bijvoorbeeld tegen Dutroux en Saville. De deksel wordt hier nog stevig op de doofpot gehouden. Ik heb bij de politie in Zuidhorn de naam genoemd van een landelijk bekende Groningse tv-meneer die van jongetjes houdt en ze krijgt van iemand die te koppelen is aan Salomonson…

  Daarnaast zijn er nog heel wat mensen die beweren dat hij zich heeft bemoeid met het verloop van rechtszaken.

  Wat ’n Shitzooi.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.