Gaan Rutte en Japin aan Putin seksuele voorlichting geven in Sochi?

QE5eXoiE_Uw

Het Koninkrijk Nederland gaat met een zware politieke delegatie naar Sochi om de Russische autoriteiten waar mogelijk seksuele voorlichting te geven. Dat heeft premier Mark Rutte afgelopen week in een persconferentie gesuggereerd. Aan deze zware delegatie wil schrijver Arthur Japin graag toegevoegd worden als de homo van dienst. Dat schreef-ie in een open brief aan premier Rutte die vandaag in De Volkskrant werd geplaatst: ‘U heeft het immers al onomwonden gezegd: we gaan om dialoog te voeren. De mensenrechten zullen dus in Sotsji worden aangekaart door de zwaarst denkbare delegatie. Waar een klein land groot in kan zijn!

xOI5C0dy3Sk

Vanuit Nederlands perspectief komt Rusland steeds meer het tegenovergestelde toe: ‘Waar een groot land klein in kan zijn’. Want reken maar na, het wordt steeds gekker met president Putin en die Olympische Spelen. Een prestigieus project dat wat mag kosten. De president legde in een vraaggesprek met jongeren een direct verband tussen homoseksualiteit en kindermisbruik. Een bewuste belediging van homo’s. Dat verband slaat natuurlijk nergens op. Premier Rutte kan president Putin door voorlichting duidelijk maken dat de vork heus niet zo in de steel zit. Wie weet kan Japin daarbij assisteren. Want premier Rutte moet nu wel voor goud gaan in de seksuele voorlichting van president Putin. Met minder dan goud kan Rutte echt niet meer thuiskomen.

-U7Npz1Ekmw

Foto’s: Aanhouding en arrestatie van de Russische activist Pavel Lebedev door de Russische veiligheidsdiensten vandaag in Voronezh bij de doorkomst van de Olympische vlam. Langs de kant haalde Lebedev een regenboogvlag tevoorschijn. De foto’s werden door een omstander gemaakt en op vk.com geplaatst. Lebedev werd naar het politiebureau gebracht ‘om de omstandigheden te verduidelijken‘.

17 gedachten over “Gaan Rutte en Japin aan Putin seksuele voorlichting geven in Sochi?

 1. De relatie tussen homoseksualiteit en kindermisbruik is best te leggen, maar dat geldt ook voor heteroseksualiteit en kindermisbruik. Bij beide groepen komt veelvuldig voor.

  Of Japin de aangewezen homo is om in Sochi naast Rutte te lopen waag ik te betwijfelen, je jaagt de Russen finaal op de kast door iemand mee te nemen die met twee mannen samenleeft.

  Like

 2. Poetin wil geen uitwassen in zijn land zoals dat bij ons als normaal wordt gezien en gelijk heft hij. Er hoeft geen promotie voor plaatst te vinden

  Like

 3. @Koos
  Putin suggereerde dat homoseksualiteit tot kindermisbruik leidt. Tja, het is beter om de Russen uit de kast te jagen.

  @Rikus
  Voorlichting, geen promotie.

  Like

 4. Eergisteren sprak ik iemand die al heel lang een zeer hoge positie in het Openbaar bestuur bekleedt. Hij zei letterlijk tegen mij. ‘Ik walg van de Nederlandse schijntolerantie, homo’s moeten ook hier donders goed uitkijken wat ze doen en laten, waar ze gaan en staan. Het geweld tegen homo’s kent hier andere vormen, ze worden niet meer doodgeslagen.’

  En George, denk je echt dat we de Russen moeten voorlichten over homoseksualiteit? Ik denk eerder dat er een diplomatiek spel op zeer hoog niveau wordt gespeeld; de mensenrechten van “gewone” homoseksuelen is als het puntje bij het paaltje komt toch zeker geen issue? En by the way: door de seksualisering van de samenleving heeft de homoacceptatie gelijktijdig een enorme boost gekregen.
  De vraag is hoe waardevast deze acceptatie zal blijken te zijn.

  Like

 5. @Koos
  Met die relativering kan ik weinig. Het praat indirect de Russische anti-homowetten goed. Dat lijkt me ongelukkig. En dat iemand niet doodgeslagen wordt zoals in Rusland is me nog al een verschil. Toch? Ik vind het gevaarlijk om te speculeren over een teruggang. Voor je het weet roep je dat bij de verkeerde mensen nog op ook. Laten we dat daarom niet doen. Maar gelijkheid tussen mensen en groepen voorop blijven zetten. Hoe onvolkomen dat ook allemaal is.

  Natuurlijk moeten we de Russen niet voorlichten over (homo)seksualiteit. Ze zijn niet dom. En diplomatiek hebben de Russen met deze kwestie Nederland in de touwen geslagen. Je kan alleen maar gissen waarom premier Rutte zo ontzettend dom heeft gehandeld. En nu voor iedereen de verliezer is. Misschien alleen niet voor het Nederlands bedrijfsleven.

  Like

 6. Gelijkheid tussen mensen, dat is een utopie. Een werkelijk mooie gedachte maar onhaalbaar. Een overheid kan het uitdragen, er naar streven in overheidsbeleid maar ziet zich niet in de laatste plaats keer op keer geconfronteerd met haar eigen werknemers die ’s morgen uit hun gekleurde kubus stappen en er ’s avonds weer in. Ik, maar dat geldt voor elke afwijkeling, we zullen ermee moeten leren leven dat het niet gaat gebeuren. Het hoogste punt op de ellips is al bereikt. Shit happens.

  En natuurlijk ben ik geen voorstander van wat er in Rusland gebeurt. Ik denk ook dat we de Russische homo’s geen dienst bewijzen met het bashen van Poetin, hij is daar niet gevoelig voor. Homo’s zijn vooral gebaat bij rust, bij mensen die voor die rust zorgen.

  Like

 7. Uit je link blijkt voor mij nergens dat Putin een verband suggereert tussen homosexualiteit en kindermisbruik. In de tekst wordt duidelijk dat Putin geen voorstander is van de promotie van homosexualiteit naar kinderen.

  Ik vraag me af of er ooit onderzoek is geweest naar een dergelijk verband tussen homosexualiteit en kindermisbruik. Gerard Reve en Pim Fortuin bijvoorbeeld namen het nooit zo nauw met de leeftijden. Een onderzoek zou gerechtvaardigd zijn.

  Like

 8. @Jan
  Het verband tussen homoseksualiteit en kindermisbruik suggereert president Putin wel degelijk als-ie op een vraag over het overheidsbeleid aangaande homo’s antwoordt dat men zich rustig en op z’n gemak kan voelen (‘One can feel calm and at easy‘) als men kinderen alleen laat (‘Just leave kids alone, please‘). Dit suggereert dat homo’s specifiek op kinderen zouden azen. Wat aantoonbare onzin en kwaadsprekerij is.

  Like

 9. @George, relevant is de vraag die hem gesteld werd. ‘just leave kids alone please’ kan verwijzen naar het gegeven dat Putin geen voorstander is van homo promotie.

  Natuurlijk azen homo;s niet specifiek op kinderen. In de eerste plaats azen homo’s op het zelfde geslacht. Maar de vraag is of homo’s in verhouding tot hetero’s het wat minder nauw nemen met de leeftijdsgrens. Een onderzoekje waard zou ik zeggen. Het heeft niet veel gescheeld of Nederland had een pedofiele minister president met de naam Fortuin. Waar een klein land groot in kan zijn.

  Like

 10. George, dat Putin niets van homo’s moet hebben en ze daarom allemaal maar in de “kindermisbruikhoek” drukt is mij wel duidelijk.

  Jan bespreekt een moeilijk punt. Mijn ervaring is ook dat veel homo’s op “jong” vallen. Het maakt hen echter nog niet allen pedo. Ik vraag me af of het bij hetero’s veel anders is. Jan noemt in dit verband ook de namen van invloedrijke mensen, bij hen liggen de zaken in meerdere opzichten anders.

  Like

 11. Jan ik moet je corrigeren. Pim Fortuijn was geen pedofiel. Hij viel op donkere jongens van 18,19 tot een jaar of 26. Nog steeds een groot leeftijdsverschil, maar dat is mijn persoonlijke mening.

  Like

 12. @Jan en Koos
  En wat Putin persoonlijk van homo’s vindt is nog daar aan toe. In de rechtsstaat behoort een persoonlijke mening sowieso ondergeschikt te zijn aan de wetten en instituties. Maar onder zijn leiderschap en door z’n toedoen is hun juridische, politieke en maatschappelijke positie aangetast. Dat valt Putin te verwijten.

  De nuancering die jullie aanbrengen over het kindermisbruik onder verschillende groeperingen en geaardheden is zinvol. Maar gaat naar mijn idee volledig voorbij aan de politisering die Putin kiest om over de rug van de homo’s zijn eigen positie bij de zwijgende meerderheid te vergroten.

  Bij de ellendige kwestie Joris Demmink zie je ook steeds weer dat de termen pedofilie en homoseksualiteit door elkaar worden gebruikt. Vaak wordt door mensen met een traditioneel wereldbeeld het eerste erbij gehaald om een homoseksueel in een extra kwaad daglicht te stellen. En hun woede nog meer op te pimpen. Daarom ben ik sceptisch over de vermenging van een en ander. Maar dat die bestaat geloof ik zeker. Wetenschappelijk onderzoek zal dat wel aantonen. Ik ken de gegevens niet.

  Like

 13. Je schrijft: “De president legde in een vraaggesprek met jongeren een direct verband tussen homoseksualiteit en kindermisbruik. Een bewuste belediging van homo’s. Dat verband slaat natuurlijk nergens op.” Misschien heb je het interview niet gezien of niet goed vertaald. Als je het perse negatief wilt uitleggen, dan was er sprake van een indirect verband, maar aangezien wij allen weten dat Putin een draai wilde geven aan zn foute wetgeving inzake uitdraging van homoseksualiteit onder jongeren, was het niet meer dan wat raar gekozen woorden of misschien zelfs wel een fout grapje, zoals we dat wel vaker gewend zijn van hem.
  Ondertussen geeft hij wel de garantie af dat er niet gediscrimineerd zal worden. En hij lijkt toch wel wat meer een man van zn woord dan iemand als Obama. Maar ja wij westerlingen huren dan communicatiedeskundigen in om geen amateuristische blunders op tv te maken. Hoewel ik niet in man’s mind kan kijken, denk ik dat Putin geen bewuste belediging van homo’s voor ogen had; eerder een wat minder gelukt tegendeel. Daarmee is de bewuste wet nog niet van tafel, maar Putin weet nu heel goed in wat voor bochten hij zich moet wringen. Ik denk dat dit allemaal winst is voor Russische homo’s m/v.
  Het Nederlandse gezeurpiet over wel of niet op het hoogste nivo naar Sochi gaan, ondergraaft de toekomstige effectiviteit ervan, dus kunnen de tegenstanders van deelname zich zelf vast wel op de borst/en kloppen na afloop. Zo ook de voorstanders want er zal vast wel van alles ‘voor de bühne’ gebeuren. Ook het uit de kast rukken van al onze erudiete mannen en vrouwen waar we trots op zijn, zal niet zomaar in moedertje Rusland werken. Het enige echt Hollandse erudiete wapen dat ik nog een kleine kans zou geven is humor. Laten we al onze top-cabaratiers op homo-onderwerpen vertalen in het Russisch. Het zal ze verwarren en misschien daarmee emanciperen.
  Ondertussen zit ik mij al stilletjes te verheugen op wat Femen ons zou kunnen brengen in Sochi. Hoe serieus hun missie ook is, zie ik er altijd wel wat werkzame humor tegen de mannenbolwerken van politiek, religie en sport in.

  Like

 14. @Milly
  Ik spreek inderdaad geen Russisch en ben afhankelijk van vertalingen in het Engels of andere talen die ik kan volgen. Ik verschil met je van mening dat het ‘niet meer’ dan raar gekozen woorden of een fout grapje was. Putin wist wat-ie ging zeggen. Want zo werken de Russische media die volledig door de macht gecontroleerd worden. En waar improvisatie en afwijken van de officiële politieke lijn uit den boze is.

  Ik ga niet mee in de beloften van Putin. Hij wil in dit stadium z’n feestje in Sochi niet laten mislukken. Daartoe haalt-ie alle beloften uit de kast en stopt alle homo’s in de kast. Hij wil niet dat z’n feestje van 50 miljard dollar (waarvan 1/3 aan steekpenningen en corruptie) mislukt. Zie daar, vanuit opportunisme en eigen gewin wordt voor even een redelijk gezicht opgezet. Verneukeratief in alle opzichten.

  Ik ben het met je oneens dat Putin met het beledigen van homo’s geen intern politiek doel dient. Integendeel, het omgekeerde is denk ik waar. Hij heeft immers zelfs die politiserende weg gekozen. Als iets blijkt is dat Putin juist wel de homo’s en andere minderheden (‘zwarten’ uit de Kaukasus) misbruikt om z’n eigen positie te verstevigen. Putin had ook de rechtsstaat kunnen versterken. Daarvoor heeft-ie niet gekozen. Waarom? Omdat hij er geen voordeel bij had.

  Ik denk dat de activistes van Femen Sochi niet bereiken. Ze zullen hun acties misschien in Franse of Duitse sportaccomodaties houden. Of in een Nederlands schaatsstadion. Weer eens wat anders dan een kerk met terugmeppende kerkbestuurders.

  Hoe de Putin-dictatuur werkt maakt volgend filmpje duidelijk. De deelname aan het politieke proces wordt de tegenstanders met alle middelen onthouden. Ze krijgen nooit de kans om het tegen Putin op te nemen. Dat heet dictatuur. En daarnaar zendt Nederland zowel de koning, de Sportminister als de minister-president omdat het om een niet-politiek feestje zou gaan. Wie gelooft dat? Berlijn 1936? Ja, alsof koningin Wilhelmina en premier Colijn met Hitler over discriminatie van minderheden praten. Bij een kopje thee.
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2011/11/29/petrodictatuur-rusland-en-putin-hebben-het-westen-in-de-zak/

  Like

 15. Ik hoop dat je de (supersnel) opgebouwde power (altijd een beetje link!) van Femen onderschat. Ten slotte ligt Oekraïne ‘naast’ Sochi. We maken de balans op op 24 februari. Maar eerst gaan we gouden plakken winnen, en ondertussen getuige zijn van heel veel leuke protesten. Mark my clips!

  Like

 16. Pingback: Gordon vraagt Rutte weg te blijven uit Sochi. We schamen ons | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.