UNESCO: Arabische druk blokkeert tentoonstelling over heilig land

Minder dan een week voor de opening wordt een tentoonstelling over 3500 jaar Israël onder druk van 22 Arabische landen voor onbepaalde tijd uitgesteld. Politiek en cultuur hebben net als politiek en sport alles met elkaar te maken. Zeker waar het om internationale evenementen gaat waar vele landen bij betrokken zijn. En zich ‘tot elkaar verhouden‘. Cultuur en sport gaan niet buiten de politiek om. Want ze zijn politiek. Een internationale tentoonstelling of sportwedstrijd is niet alleen een uitdrukking van de macht, het is een deel van de macht. Daarom kunnen culturele of sportieve evenementen controverse oproepen. Ze doen er toe.

De titel van de tentoonstelling ‘The 3,500 Year Relationship of the Jewish People to the Holy Land‘ die in de hal van het Parijse hoofdkwartier van UNESCO gepresenteerd zou worden werd op het laatste moment aangepast. ‘Land of Israel‘ werd vervangen door het meer christelijke ‘Holy Land‘. Dit geeft aan hoe over alle details is onderhandeld tussen de directie van UNESCO en de maker van de tentoonstelling het Simon Wiesenthal Center in Los Angeles. Het werd met steun van Israël, Montenegro en Canada gerealiseerd. Maar de tentoonstelling mag nu van UNESCO onder druk van de 22 landen van de Arabische groep niet getoond worden in het hoofdkwartier. Het stond al opgesteld in de hal. De uitnodigingen waren al verstuurd.

De reden die UNESCO geeft voor het voor onbepaalde tijd uitstellen van de tentoonstelling is dat doorgaan het vredesproces in het Midden-Oosten zou kunnen beschadigen. Wat opnieuw aantoont hoe nauw cultuur en politiek samenhangen. Maar koe kan een presentatie in het hoofdkwartier van UNESCO het vredesproces beschadigen? Het niet doorgaan roept vooral vragen op over het functioneren van UNESCO. Hoe is het gesteld met de interne democratie en de besluitvorming van de UNESCO? Want het late uitstel laat geen UNESCO zien dat een vaste koers vaart. Het groene licht voor de tentoonstelling was al in oktober 2011 door directeur Irina Bokova gegeven en UNESCO deskundigen hadden de presentatie al doorgelicht en goedgekeurd.

ShowImage.ashx

Foto: UNESCO algemeen directeur Irina Bokova met rabbi Marvin Hier van het Simon Wiesenthal Center naast een tekstbord dat de tentoonstelling aankondigt, 2012.

Advertentie

2 gedachten over “UNESCO: Arabische druk blokkeert tentoonstelling over heilig land

 1. Het gegeven dat er geen enkele reactie op dit onderwerp komt, geeft aan hoe gevoelig dit ligt.
  Mevr. Bokova schijnt zo nog wel wat meer amateuristische blunders te hebben gemaakt. Dit was waarschijnlijk haar laatste.
  Enerzijds denk je hoe kan het dat zo’n interessante tentoonstelling geschrapt wordt, anderzijds heeft de oorspronkelijke titel wel degelijk een bewuste politieke lading. Een fout die bleef dooretteren tot het bewuste uit/afstel. De wens om met de interessante maar selectief gekozen geschiedenis in de hand het bestaan van het land Israel moreel te rechtvaardigen.
  Nergens voor nodig want het land bestaat sinds dat in 1947 door de VN is besloten. Ergens jammer denk ik wel eens, want het was misschien beter geweest dat Europa toen een absolute garantie tegen discriminatie en veel meer had afgegeven, zodat joden zich in Europa weer veilig hadden gevoeld. Maar ik was er toen niet bij en nu zijn we 3 generaties verder en is dit wat mij betreft geen werkbare discussie meer.
  In die 3500 jaar had het Joodse Volk zich opgesplitst en verspreid en daarmee een relatie opgebouwd met vele landen. Met in de afgelopen 1000 jaar o.a. een prachtige Jiddische cultuur tot gevolg. Gedecimeerd in de oorlog, lijkt deze cultuur zich nadien in Israel en Europa tot dode cultuur met bijbehorende dode taal te ontwikkelen. Ook een mooie tentoonstelling zou dat kunnen opleveren, net zoals “3000 jaar Germanen in de Nederlandse delta”. Wellicht beide tot voor kort (of misschien nog steeds) geen gepaste tentoonstellingen volgens joodse of Nederlandse normen.
  Kortom ik snap het wel dat uitstel/afstel. En ik snap dan uiteraard ook waar de druk vandaan komt. Net zoals ik dan ook moet snappen waarom Nederland Snowden geen asiel geeft. Ik snap er helemaal niks van.

  Like

 2. @Milly
  Een ding is om de bezwaren te begrijpen, een ander ding is dat de UNESCO op de valreep allerlei afspraken met de tentoonstellingsmakers eenzijdig opzegt. Dat maakt een verre van zorgvuldige indruk.

  Dat Nederland of een ander land van de EU aan Edward Snowden -of Julian Assange- geen asiel geeft is begrijpelijk. Dat besluit om een criticus van de VS geen asiel te verlenen valt dus te begrijpen. Maar dat er geen open debat in onze publieke opinie of politieke arena over wordt gevoerd vind ik niet te billijken. Zo’n debat wordt door politiek en media geblokkeerd. Dat maakt in mijn ogen geen sterke indruk.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.