3 gedachten over “Wachten op Obama. Muilkorft hij de NSA? Of toch niet?

 1. Inmidddels aangehoord. Opgepompte retoriek, maar weinig beslissingen. Slechts opdrachten tot voorstellen.
  En wat heeft hij dan bereikt? Aan het eind van zijn ambtstermijn is de NSA gewoon weer wat het was tijdens zijn tweede aantreden. Het aloude adagio: vrienden zijn welkom, maar eigen belangen belangen eerst.

  En als we geen vrienden meer zijn, dan noemen we het een ‘Partnership’ dat nog uitonderhandeld moet worden. Gesprekken en digitaal dataverkeer kunnen nog nog steeds afgeluisterd en verzameld worden. Obama en zijn geheime diensten “wo’nt care less”. Wellicht een uitzondering voor een enkel staatshoofd, maar in de burelen van de EU bijvoorbeeld, die namens regeringen een Partnership uitonderhandelen, is geen enkel staatshoofd te vinden.
  Laat staan de gewone burger, die volgens vele ongecontroleerde Staten-in-Staten op internet controversionele meningen ventileren. Zo wordt stap voor stap de samenleving precies wat Obama zei niet te willen en waar hij aan refereerde: de DDR, waar burgers zichzelf zelfcensuur opleggen. Alle retoriek en dialectische kunstukken ten spijt.
  Weer valt Obama door de mand. Als Senator tijdens verkiezingscampagne’s voor het presidentschap maakte hij zich sterk voor burgerrechten en vrijheid van meningsuiting. Mede daarom kreeg hij -te vroeg- de Nobelprijs voor de Vrede. Na twee ambtstermijnen zit een herverkiezing er niet meer in. en Op het internationale vlak heeft hij in de korte tijd, die hem rest, nog weinig te verliezen. Zijn thuispubliek dat méér wordt ontzien, kan dan tenminste achteraf concluderen, “Vrienden zijn welkom, maar onze belangen eerst”.

  Ondertussen zijn de te hoge, argeloze verwachtingen omtrent internet de bodem ingeslagen en is dankzij de unieke eigenschappen een exclusief controlemiddel geworden met als doel globale machtsuitoefening. Al of niet in samenwerking met partners of vrienden. Opperbevelhebber Obama, of welke president van welke politieke signatuur – en wie zij als partners en vrienden beschouwen, “won’t care less”.

  Like

 2. Kortom, Obama’s ‘No-No-Spy’ speech. Een ‘Nee’ tegen een niet meer onbegrensd bespioneren van burgers, bedrijven, organisaties en overheden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.