Dis diabetis: de waarheid over Yosra Aajir

Iedereen bemoeit zich ermee. Zelfs een kamerlid roept minister Opstelten ter verantwoording. Dat vanwege de getuigenis van de 17-jarig Marokkaans-Nederlandse diabetespatiënte Yosra Aajir die in de HEMA in de Haagse Marktstraat in een pashokje insuline spoot, daarbij urine verloor en door beveiligers uit het pashokje werd geplukt. En hard werd aangepakt. De HEMA en beveiligingsbedrijf Trigion ontkennen de weergave van Aajir, maar zetten daar niet hun eigen lezing van de feiten tegenover. Uit damagecontrol, respect voor Aajir of een gebrek aan argumenten? De HEMA verklaart: ‘Vanuit de feiten zoals wij die kennen is de berichtgeving vanuit de media op een aantal punten onjuist en zijn zaken uitvergroot‘. Maar hoe zit de vork dan wel in de steel? Het politieonderzoek loopt. Is de waarheid in deze kwestie nog eenduidig te achterhalen?

Op de Facebook-pagina Wij boycotten de HEMA is de verontwaardiging groot. Nu al 14.289 likes. Van alles wordt genoemd: hoofddoekjes bij de HEMA in België, allochtonen, fototaarten met Hitlergroet, discriminatie, Marokko, islam en ontwikkelingshulp. De focus is niet scherp, maar heeft begeerte in het vaststellen van onrecht als motief. De oproep voor een demonstratie wordt niet door de familie ondersteund. Die zoekt deëscalatie, waar anderen hun punt menen te scoren door actie te eisen en het niet langer te pikken. Korte lontjes knallen verbitterd af. Met wantrouwen en achterdocht dat als hedendaags juweel wordt gekoesterd.

Hoe liggen de feiten nou eigenlijk? In het filmpje maakt Yosra Aajir een sympathieke indruk. Maar waarom ze samen met haar vriendin niet een toilet in de HEMA opzocht blijft een raadsel. Vooral als ze weet dat ze bij het inspuiten van insuline urine kan verliezen. Aajir verklaart dat haar vriendin de urine heeft opgeruimd, maar de HEMA zegt dat gedaan te hebben. Een raadsel is ook hoe de beveiligers wisten wat er zich in het pashokje afspeelde. Waaruit bestonden hun aanwijzingen om dat te betreden? Keken ze via camerabewaking mee in het pashokje? Waarom de politie Aajir vervolgens vier uur op het bureau vasthield is ook een raadsel. Werd haar invrijheidstelling alleen vertraagd doordat ze gebruikmaakte van een bij het verhoor aanwezige advocaat?

Yosra Aajir lijkt Rashomon (1950) uit 2014. In die Japanse film van Akira Kurosawa wordt de overval en verkrachting van een vrouw en de dood van haar man aan de hand van getuigenissen gereconstrueerd. Deze spreken elkaar tegen. Wikipedia zegt: ‘Rashomon is door zijn existentiële plot synoniem geworden voor de relativiteit van ‘de waarheid’. Alle verhalen van de getuigen lijken perfect logisch en verdedigbaar, maar steeds blijkt er een onderliggend motief te zijn (wraak, eer, hebzucht, angst) om het verhaal op deze manier te vertellen. De vraag blijft over of er wel zoiets bestaat als objectieve waarheid. Nee, lijkt Kurosawa aan het einde van de film te zeggen.‘ Hebben Yosra Aajir, HEMA, Trigion, politie en de verontwaardigden op sociale media hun verhaal dat perfect klopt, maar bestaan de verhalen in zichzelf en sluiten ze niet op elkaar aan?

hema

Foto: Schermafbeelding van banner Facebook-pagina ‘Wij boycotten de HEMA‘ 16 januari 2014.

Advertentie

5 gedachten over “Dis diabetis: de waarheid over Yosra Aajir

 1. Begrijp eigenlijk niet zo goed waaroom óók jij je er dan mee bemoeit. Echte toegevoegde waarde zie ik niet in dit geschrevene alleen maar meer vragen die je zelf ook niet lijkt te kunnen beantwoorden. Afijn.

  Like

 2. @Reggie
  Het antwoord op je vraag zit in m’n laatste alinea over Rashomon. Ik zeg of verwacht dat er geen eenduidige waarheid in dit verhaal is. Ondanks velen die het tegendeel beweren en met veel argwaan menen een eenduidige waarheid te zullen vinden. Of menen die zelfs al op voorhand in pacht te hebben. Dat zie ik anders. Ik stel weliswaar meer nieuwe vragen -over de feiten en de waarheidsvinding- maar beantwoord deze naar mijn idee juist wel door ze te omlijsten in een vraagstelling.

  Het hangt niet alleen af van het op een rijtje zetten van de feiten die (nog) niet eenduidig zijn, maar ook van de reconstructie door alle betrokkenen die vanuit hun perspectief de feiten anders zien. Anders gezegd, waarheid is en blijft altijd een constructie. Dat is de kern van wat ik hier zeg. Kortom, een tamelijk filosofisch onderwerp dat ik aan de hand van een voorbeeld uit het dagelijks leven aanstip.

  Voorstanders van een boycot van de HEMA zullen over het bovenstaande anders denken. Los van alles wat er gebeurd is en los van de schuldvraag vind ik wel dat de beveiligers van Trigion en de politieagenten die fysiek of verbaal hun boekje te buiten zijn gegaan gecorrigeerd moeten worden. Maar het is mij nog niet duidelijk wie wat namens wie heeft gezegd. Er zit in dit verhaal veel ruis.

  Like

 3. Prima verhaal. Dit is de eerste keer dat ik een bericht over dit incident lees waarin de tegenstrijdigheid van de berichtgeving aan de kaak wordt gesteld (en ik heb al aardig wat nieuws erover gelezen).

  Like

 4. 2014Z00761

  Vragen van het lid Marcouch (PvdA) aan de minister van Veiligheid en Justitie over de behandeling van een diabetespatiënte door particuliere beveiligers en de politie (ingezonden 20 januari 2014)
  http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail.jsp?id=2014Z00761&did=2014D01660

  1
  Kent u de berichten ‘Diabetespatiënte aangezien voor plassende junk’, ‘Minister Opstelten op matje geroepen vanwege behandeling Haagse diabetespatiënte door beveiliging en politie’ en ‘Diabetespatiënte niet vervolgd voor plassen in pashokje HEMA Den Haag’? 1) 2) 3)

  2
  Bevat het eerstgenoemde bericht feitelijke onjuistheden? Zo ja, welke onjuistheden? Kunt u een feitenrelaas geven vanaf het moment van de aanhouding door de beveiligers tot aan het moment van vrijlating door de politie?

  3
  Zijn er bij de behandeling van deze zaak door de beveiligers of politie fouten gemaakt? Zo ja, welke fouten zijn dat? Zo nee, waarom niet?

  4
  Is er tegen de genoemde mevrouw, toen zij op het politiebureau haar medicijnen liet zien, door agenten daadwerkelijk gezegd dat dit vast een truc was om eerder weg te mogen uit de cel en dat veel allochtonen dit doen (of woorden van gelijke strekking)? Zo ja, deelt u dan de mening dat deze agenten daarmee hun boekje te buiten zijn gegaan?

  5
  Beschikte de politie over aanwijzingen dat de genoemde mevrouw opzettelijk in het pashokje geürineerd had? Zo ja, waar bestonden die aanwijzingen uit?

  6
  Acht u excuses door de politie aan de genoemde mevrouw op zijn plaats? Zo ja, waarom en zijn die excuses inmiddels aangeboden? Zo nee, waarom niet?

  7
  Kunt u deze vragen beantwoorden na afronding van deze zaak door politie en justitie?

  1) Omroep West, 12 januari 2014 (http://www.omroepwest.nl/nieuws/12-01-2014/diabetespati%C3%ABnte-aangezien-voor-plassende-junk)
  2) Omroep West, 13 januari 2014 (http://www.omroepwest.nl/nieuws/13-01-2014/minister-opstelten-op-matje-geroepen-vanwege-behandeling-haagse-diabetespatiënte-d)
  3) Omroep West , 13 januari 2014 (http://www.omroepwest.nl/nieuws/13-01-2014/diabetespati%C3%ABnte-niet-vervolgd-voor-plassen-pashokje-hema-den-haag)

  Like

 5. Pingback: Yosra Aajir betrapt op winkeldiefstal. De leugen ontmaskerd | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.