Volkskrant Cultuur? Parodie op parodie op parodie

vk

In een introductie van cartoonist Han Hoogerbrugge -ofwel Prostress– liet De Volkskrant hem opmerken: ‘Bij mij zit de grap er vaak net naast, of hij is net niet mislukt, een parodie op een parodie. Ik teken de cartoon die ik zelf miste.‘ Smaken verschillen. Zit Hoogerbrugge er in de verbeelding van de Franse president François Hollande ‘net‘ naast of zit-ie er ‘meer dan net‘ naast? Hoe dan ook is dit de cultuur van De Volkskrant waarvoor Hoogerbrugge tekent. Zijn expressie is een geslaagde parodie op een mislukte parodie. Of is het een mislukte parodie op een geslaagde parodie? Hoe dan ook een enormiteit die het copyright te boven gaat.

Foto: Schermafbeelding van de cartoon Vive la France van Han Hoogerbrugge (Prostress) met de Franse president Hollande, 15 januari 2014. Credits: Prostress. 

4 gedachten over “Volkskrant Cultuur? Parodie op parodie op parodie

  1. Persvrijheid, goede smaak en de grenzen van het betamelijke botsen niet voor de eerste keer op pijnlijke wijze op elkaar in deze cartoons.. Van fijnzinnigheid vaak geen sprake. Ook deze keer, Het was zo eenvoudig geweest: “Moi, le Président”, terwijl hij naar beneden keek.

    Like

  2. Van “net niet mislukt” of “mislukt” kan onmogelijk sprake zijn, omdat iets alleen kan mislukken wanneer er een poging is gedaan om iets te laten lukken en daar is hier geen sprake van.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.