Petitie: Geen koning en premier naar Sochi. Het houdt niet op

chan

Het blijft regenen. Niet alleen uit de hemel, maar ook in de publieke opinie. Het regent petities tegen de zware Nederlandse delegatie naar de Olympische Spelen in het Zuid-Russische Sochi. Vorige week nog de petitie ‘Rutte niet naar Sochi‘, vandaag het COC dat de regering en de Tweede Kamer in een petitie oproept ‘Geen koning en minister-president naar de Winterspelen‘. Want: ‘De Nederlandse delegatie naar de Winterspelen zou een van de zwaarste ter wereld zijn. Landen als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Canada en België sturen uit protest geen staatshoofd of regeringsleider naar Sotsji’.

Het lijkt allang niet meer alleen te gaan om de aanwezigheid van premier, koning en minister van Sport in Sochi. Op het prestigieuze feestje van president Putin dat wat mag kosten: 50 miljard euro. Een hoog bedrag dat buiten alle proporties is. Het gaat er ook niet meer om dat Rutte de rechten van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders onvoldoende zou steunen. Want hoe valt dat te kwantificeren? Het gaat er intussen steeds meer om dat premier Rutte en de kabinetsleden niet kunnen uitleggen waarom Nederland zo’n zware delegatie stuurt. Premier Rutte is in de politieke fuik gezwommen waaruit geen ontsnappen meer mogelijk is.

Vanwege de machtsverhouding tussen Rusland en Nederland en de assertieve politiek van Rusland om Europa op de eigen schendingen van de mensenrechten aan te spreken is op voorhand duidelijk dat Rutte met z’n kritiek op de mensenrechtensituatie in Rusland niks kan bereiken. En hij weet dat iedereen dat weet. Wat z’n argument om juist vanwege die opdracht naar Sochi te gaan niet alleen onwaarachtig en onwaarschijnlijk maakt, maar ook surrealistisch. Ruttiaans geklets voor de bühne. Als een Hans Klok die uit de boeien dondert en lachend zegt dat dat de bedoelde twist was. Echt elastisch. Maar ongeloofwaardig voor een politiek leider.

Foto: Schermafbeelding van petitie ‘Geen koning en minister-president naar de Winterspelen van het COC op change.org.

11 gedachten over “Petitie: Geen koning en premier naar Sochi. Het houdt niet op

 1. De Nederlandse delegatie is van belang om de liberale waarden van onze westerse maatschappij te vertegenwoordigen. Bovendien is de koning, als afstammeling van tsaar Paul 1, een representant van het huis Romanov. Let maar op dat de Russische camera’s straks in de rij staan om de glimlach van de koningin te vangen.

  Like

 2. @Reine
  Ik betwijfel of Rutte de kans krijgt om die liberale waarden te kunnen vertegenwoordigen. We zullen het zien.

  @King Billy
  Trieste kwestie.

  Like

 3. Poolse Vice-President van de European People Party, liberale alliantie in het Europees Parlement, roept op tot een politieke boycot van de Olympische Winterspelen in Sotchi.
  Bulgarije, afhankelijk van Russisch gas distantieert zich. En van de geo-politieke manoeuvres door de Europese Commissie rondom de Trans Adriatische Pijplijn.
  http://www.euractiv.com/global-europe/epp-leader-political-boycott-soc-news-532800?utm_source=EurActiv%20Newsletter&utm_campaign=40b4146101-newsletter_daily_update&utm_medium=email&utm_term=0_bab5f0ea4e-40b4146101-245712941

  Wat dit betreft, maar terzijde, de verschillende politieke processen die momenteel in (Oost) Europa plaatsvinden, vertonen wel degelijk gelijkenis met politieke processen in 1913/’14, zoals beschreven in ‘The Sleepwalkers’ van Christopher Clark. Enfin, in augustus/september 2014 zal dit thema wel breed worden uitgemeten. Eerst nog de uitreiking van de Karelsprijs, die Van Rompuy vijf dagen na de Europese verkiezingen op Hemelvaartsdag in ontvangst mag nemen.

  Like

 4. @King Billy
  Uit recensies van ‘Sleepwalkers’ van Clark heb ik begrepen dat naar Duitsland Rusland gezien wordt als de schuldige voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Zo liep de spanning door de snelle mobilisatie van Rusland als antwoord op de oorlogsverklaring van Oostenrijk-Hongarije aan Servie op. Doel je op die analogie, namelijk een te agressieve Russische houding?

  Like

 5. is er ook een site waar je een tegenreactie kunt geven? Ik vind namelijk dat ze wél moeten gaan

  Like

 6. Ik doel op de politieke processen, die uiteindelijk tot de ‘Great War’ leiden, zonder te vervallen in de verleiding schuldigen aan te wijzen. De stroomversnelling waarin het in áugustus/september 1913 kwam, was een gevolg van (inter)nationale kwesties, die teruggaan naar tien jaar daarvoor. De bron: Servisch nationalisme en interne Servische kwesties, die in 1903 resulteerden in de moord op een koning van een specifieke Servische stam en een politieke koersverandering onder een nieuwe koning waar opportunistische Fransen handig gebruik van maakte om het Oostenrijkse-Hongaarse Keizerrijk een hak te zetten.
  Christopher Clarke in zijn conclusie: “There is no smoking gun in this story; or rather, there is one in the hands of every major character´. The crisis that brought war, was the fruit of a shared political culture.”

  Like

 7. @toeter
  Is mij niet bekend. Lid worden van de VVD is wellicht een optie.

  @King Billy
  Ok, dank. Er bestaan vele perspectieven op de oorzaken van de Eerste Wereldoorlog. Mijn stille hoop voor een goede afloop is dat er in de jaren 1870-1914 veel meer overhoop werd gehaald dan in de periode 1970-2014. Zie voor die Franse inzet en de vriendschap met de Serviers:
  http://georgeknightkort.wordpress.com/2011/08/24/eerste-wereldoorlog-met-buitengewone-inspanning/

  Like

 8. Fraai blog. Patriotisme. We dwalen af. Bedoelde eigenlijk, wat er nu rondom Sotchi gebeurd, Ukraine, de Oost Europese lidstaten, Bulgarije met name met de Trans Adriatische gaspijplijn komt eraan, dat huidige processen parallellen vertonen met de aanloop naar WWI. Dat het niet zover zal komen heeft de recente Balkan Oorlog bewezen, waar de EU i.s.m met de VN het voortouw mochten nemen. Containment. Maar dat er af en toe op het scherp van de snede politiek wordt gevoerd in de burelen in Brussel, Straatsburg en Franfurt, is een feit.
  In Duitsland in de media op internet debatten daarover. Leading FAZ, der Spiegel, SDZ, verschillende bijdragen van Uni’s.. Leeft in de samenleving. Vrij toegankelijk voor iedereen en mogelijkheden voor commentaar op ieder artikel.

  Op Internet daarover weinig te vinden in Nederlandse media, waar ik ook zoek. NRC, VK, Elsevier, HP, de Groene. Of speelt zich dit af achter gesloten dijken, betaalmuren?

  Like

 9. Zoals zo vaak gebeurd, stranden principes over democratische en humane waarden door handelsbelangen en het grote geld. En op zo´n ´feest´ moeten een LIBERALE premier en `ons´ koningspaar natuurlijk toch aanwezig zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.