Nederland valt uit de toon als Rutte naar Sochi gaat. Protest!

Naamloos

Update 12 januari: Eurocommissaris Neelie Kroes vindt de Nederlandse regeringsvertegenwoordiging bij de Olympische Winterspelen in Sochi wel erg zwaar. ‘Dit is de zwaarste delegatie die mogelijk is’, zei de VVD-prominent in het tv-programma WNL op Zondag. ‘Het kan ook een onsje minder’, zegt zij. Bron: NOS. Ook VVD’er en oud-kamervoorzitter Frans Weisglas spreekt zich uit tegen het zenden van een zware delegatie:

Naamloos

Er is veel kritiek op het besluit van premier Rutte om met een zware delegatie de Olympische Winterspelen in het Russische Sochi te bezoeken. Naast minister Edith Schippers reizen onder meer koning Willem-Alexander en hijzelf af. De harde opstelling van Rutte valt uit de toon. De kern van de kritiek is dat Nederland hiermee geheel onnodig een politiek signaal afgeeft en de pro-Putin show steunt. Karen Zandbergen omschrijft het in Trouw duidelijk: ‘Nederland valt uit de toon bij terughoudendheid buurlanden‘. Amnesty International is zoals verwacht ook kritisch om met een zware politieke afvaardiging te gaan: ‘Het risico is dan ook groot dat het feit dat de koning wél gaat, door het Russische regime als steun in de rug zal worden gezien en uitgedragen.

De fout die premier Rutte maakt is dat niet gaan een politiek gebaar zou zijn en wel gaan niet. Maar wel gaan is even politiek als niet gaan. Er is geen neutrale positie die zich onttrekt aan de politiek. Voor de positie van Nederland is een opstelling gewenst die aansluit bij die van andere westerse landen. Een tussenpositie die het minst opvalt en laveert tussen wel gaan en niet gaan is gaan met een niet al te zware politieke delegatie. Zoals minister Edith Schippers van Sport. Koning Willem-Alexander behoort thuis te blijven omdat het staatshoofd er niet mee gediend is om onderdeel van een politiek spel te worden. Want niet gaan is minder uitgesproken en gebruikelijker dan wel gaan. Ook toenmalig koningin Beatrix ging doorgaans niet naar Olympische Spelen.

Er zijn vele redenen voor Nederland om terughoudend te zijn in de politieke afvaardiging naar Sochi. Zoals de haperende democratisering in Rusland, ongewilde steun voor Putin, de mensenrechten, de hoge kosten inclusief de corruptie die met de bouw van accommodaties samengaat, vernietiging van sociale infrastructuur en natuur bij de bouw. Het besluit van het kabinet-Rutte is onnodig, ongelukkig en ongewenst. Daarbij past de oproep aan premier Rutte om niet te gaan. Ondanks het genomen besluit. Tekenen van de petitie kan hier.

Foto 1: Schermafbeelding van de petitie ‘Rutte niet naar Sotsji‘ op petities.nl, 11 januari 2014.

Foto 2: Schermafbeelding van Tweet van Frans Weisglas, 12 januari 2014.

Advertentie

15 gedachten over “Nederland valt uit de toon als Rutte naar Sochi gaat. Protest!

  1. Nederland is trots op haar olympische ploeg.En wat betreft burgerrechten. Nederland heeft er ook ruim 350 jaar over gedaan om dit op de rit te krijgen. We kunnen de Russen nog wel een beetje helpen. Dit doen we niet door weg te blijven.

    Like

  2. @Reine
    ‘We kunnen de Russen nog wel een beetje helpen. Dit doen we niet door weg te blijven.’

    Daar denken mensenrechtenorganisaties anders over. Tragiek van het huidige Rusland is niet eens dat het zich democratisch onvoldoende of te traag ontwikkelt, maar juist de tegenovergestelde weg kiest. En bedenk dat Rusland 100 jaar geleden in sommige opzichten een moderner en industrieel geavanceerder land was dan Nederland toen.

    Ik ben ook van mening dat Rusland en de Russen niet gediend zijn met de steun van premier Rutte en koning Willem-Alexander voor president Putin. Het helpt Shell, de Gasunie en de Rotterdamse haven wellicht. Maar zeg DAT dan.

    Like

  3. Het is niet verstandig om Putin te negeren. laat hem ongestoord winkelen in het liberale
    Nederland en blijf on speaking terms.
    Daar is nog nooit iemand slechter van geworden.

    Like

  4. @Reine
    Je hebt gelijk. Putin negeren is zeker onverstandig. Daar pleit niemand voor. Maar dat is wat anders dan hem volledig zijn zin geven onder inslikken van eigen waarden.

    Ja, laat Putin zijn in Nederland wonende dochter bezoeken en samen met haar winkelen. In het klein en in het groot. Laat de roebels rollen.

    Like

  5. @Blewbird
    ‘Ik vind het een beetje vreemd dat Europese leiders dit kennelijk niet samen afstemmen.’

    Scherpe observatie. Naar mijn idee heb je gelijk. Het toont weer eens aan dat Europa geen buitenlandse politiek kent. Behalve die van de nationale staten. Onder het mom ‘ieder voor zich‘.

    Like

  6. @George wat vind jij eigenlijk van het verschijnsel ‘petitie’ ? Ik heb een beeld dat er voor alles wel petities in omloop zijn maar het wordt me niet helder wat de effectiviteit er van is.
    Is het tekenen van een petitie de moderne variant van het demonstreren uit vroegere tijden?

    Like

  7. @Jan
    Ik besteed veel aandacht aan petities omdat ik het een interessant fenomeen vindt. Burgers spreken zich met hun zorgen of wensen uit. Soms vanuit hun individualisme, soms vanuit een groep. Ja, je kunt het zien als een moderne variant van de demonstratie, ook van de ingezonden brief of de muurkrant.

    Er zijn inderdaad voor alles en nog wat petities in aanloop. Vaak onder het mom ‘A moet weg’ of ‘Wij eisen poen voor B’ of ‘Het moet weer 1950 zijn zoals we dat ons voorstellen’. De mogelijkheden zijn oneindig.

    Als het een correctie betreft van een onderwerp dat is blijven liggen of een onderwerp dat door beleidsmakers aantoonbaar verkeerd is aangepakt -zoals Rutte naar Sochi-, dan wordt het zelfs meer dan een interessant fenomeen. Dan wordt het een voorafspiegeling van inspraak en machtsdeling. En omdat directe democratie en de vergroting van het draagvlak voor de democratie rode lijnen zijn op dit blog, aarzel ik nog minder om er aandacht aan te besteden. Ofwel, de maker van de petitie corrigeert wat de gevestigde politiek laat liggen en daarop richt ik graag de aandacht.

    Like

  8. Wat me met name interesseert in het fenomeen ‘petitie’ is de effectiviteit. Zijn jou gevallen bekend waar petities voldoende handtekeningen opleverden en zo ja wat was het effect ervan op de besluitvorming?

    Like

  9. @Jan
    Ik zou niet weten hoe je de effectiviteit van een petitie precies kunt meten. Als je doelt op het burgerinitiatief waarvoor 40.000 handtekeningen nodig zijn om het tot een behandeling in de Tweede Kamer te schoppen staat me de petitie voor een rookvrije Horeca als succes voor ogen. Dat ik enthousiast heb gesteund. Het werd trouwens niet ontvankelijk verklaard, maar oefende toch invloed uit in het publieke debat omdat het de tegenstanders bundelde. Dus wanneer is een succes een succes. Maar scepsis overheerst over het effect van petities. Zie:
    http://vorige.nrc.nl/binnenland/article1849869.ece/Effect_petities_op_politiek_is_nul

    Like

  10. Pingback: Petitie: Geen koning en premier naar Sochi. Het houdt niet op | George Knight

  11. Pingback: Gaan Rutte en Japin aan Putin seksuele voorlichting geven in Sochi? | George Knight

  12. Ik stel voor dat we Rutte benoemen tot The Dutch Gay Prime Minister, en dat duidelijk communiceren.

    Like

  13. Zoals zo vaak, stranden humane en democratische principes door handelsbelangen en het grote geld. En op zo´n “feest” moeten een LIBERALE premier en “ons” koningspaar toch aanwezig zijn.

    Like

  14. Pingback: Máxima krijgt kritiek vanwege haar gesprek met Mohammad bin Salman. Wat moet gedaan worden om herhaling te voorkomen? | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.