George Knight

Debat tussen links en rechts

Nederland valt uit de toon als Rutte naar Sochi gaat. Protest!

with 15 comments

Naamloos

Update 12 januari: Eurocommissaris Neelie Kroes vindt de Nederlandse regeringsvertegenwoordiging bij de Olympische Winterspelen in Sochi wel erg zwaar. ‘Dit is de zwaarste delegatie die mogelijk is’, zei de VVD-prominent in het tv-programma WNL op Zondag. ‘Het kan ook een onsje minder’, zegt zij. Bron: NOS. Ook VVD’er en oud-kamervoorzitter Frans Weisglas spreekt zich uit tegen het zenden van een zware delegatie:

Naamloos

Er is veel kritiek op het besluit van premier Rutte om met een zware delegatie de Olympische Winterspelen in het Russische Sochi te bezoeken. Naast minister Edith Schippers reizen onder meer koning Willem-Alexander en hijzelf af. De harde opstelling van Rutte valt uit de toon. De kern van de kritiek is dat Nederland hiermee geheel onnodig een politiek signaal afgeeft en de pro-Putin show steunt. Karen Zandbergen omschrijft het in Trouw duidelijk: ‘Nederland valt uit de toon bij terughoudendheid buurlanden‘. Amnesty International is zoals verwacht ook kritisch om met een zware politieke afvaardiging te gaan: ‘Het risico is dan ook groot dat het feit dat de koning wél gaat, door het Russische regime als steun in de rug zal worden gezien en uitgedragen.

De fout die premier Rutte maakt is dat niet gaan een politiek gebaar zou zijn en wel gaan niet. Maar wel gaan is even politiek als niet gaan. Er is geen neutrale positie die zich onttrekt aan de politiek. Voor de positie van Nederland is een opstelling gewenst die aansluit bij die van andere westerse landen. Een tussenpositie die het minst opvalt en laveert tussen wel gaan en niet gaan is gaan met een niet al te zware politieke delegatie. Zoals minister Edith Schippers van Sport. Koning Willem-Alexander behoort thuis te blijven omdat het staatshoofd er niet mee gediend is om onderdeel van een politiek spel te worden. Want niet gaan is minder uitgesproken en gebruikelijker dan wel gaan. Ook toenmalig koningin Beatrix ging doorgaans niet naar Olympische Spelen.

Er zijn vele redenen voor Nederland om terughoudend te zijn in de politieke afvaardiging naar Sochi. Zoals de haperende democratisering in Rusland, ongewilde steun voor Putin, de mensenrechten, de hoge kosten inclusief de corruptie die met de bouw van accommodaties samengaat, vernietiging van sociale infrastructuur en natuur bij de bouw. Het besluit van het kabinet-Rutte is onnodig, ongelukkig en ongewenst. Daarbij past de oproep aan premier Rutte om niet te gaan. Ondanks het genomen besluit. Tekenen van de petitie kan hier.

Foto 1: Schermafbeelding van de petitie ‘Rutte niet naar Sotsji‘ op petities.nl, 11 januari 2014.

Foto 2: Schermafbeelding van Tweet van Frans Weisglas, 12 januari 2014.

15 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Nederland is trots op haar olympische ploeg.En wat betreft burgerrechten. Nederland heeft er ook ruim 350 jaar over gedaan om dit op de rit te krijgen. We kunnen de Russen nog wel een beetje helpen. Dit doen we niet door weg te blijven.

  Like

  reinejragolo

  11 januari 2014 at 15:54

 2. @Reine
  ‘We kunnen de Russen nog wel een beetje helpen. Dit doen we niet door weg te blijven.’

  Daar denken mensenrechtenorganisaties anders over. Tragiek van het huidige Rusland is niet eens dat het zich democratisch onvoldoende of te traag ontwikkelt, maar juist de tegenovergestelde weg kiest. En bedenk dat Rusland 100 jaar geleden in sommige opzichten een moderner en industrieel geavanceerder land was dan Nederland toen.

  Ik ben ook van mening dat Rusland en de Russen niet gediend zijn met de steun van premier Rutte en koning Willem-Alexander voor president Putin. Het helpt Shell, de Gasunie en de Rotterdamse haven wellicht. Maar zeg DAT dan.

  Like

  George Knight

  11 januari 2014 at 16:02

 3. Het is niet verstandig om Putin te negeren. laat hem ongestoord winkelen in het liberale
  Nederland en blijf on speaking terms.
  Daar is nog nooit iemand slechter van geworden.

  Like

  reinejragolo

  11 januari 2014 at 17:42

 4. @Reine
  Je hebt gelijk. Putin negeren is zeker onverstandig. Daar pleit niemand voor. Maar dat is wat anders dan hem volledig zijn zin geven onder inslikken van eigen waarden.

  Ja, laat Putin zijn in Nederland wonende dochter bezoeken en samen met haar winkelen. In het klein en in het groot. Laat de roebels rollen.

  Like

  George Knight

  11 januari 2014 at 17:50

 5. Ik vind het een beetje vreemd dat Europese leiders dit kennelijk niet samen afstemmen. De Duitse president Gauck is heel duidelijk in woord en daad: hij gaat niet: http://www.dw.de/president-gaucks-decision-not-to-go-to-sochi-widely-seen-as-a-boycott/a-17279073

  Like

  Blewbird

  11 januari 2014 at 18:05

 6. @Blewbird
  ‘Ik vind het een beetje vreemd dat Europese leiders dit kennelijk niet samen afstemmen.’

  Scherpe observatie. Naar mijn idee heb je gelijk. Het toont weer eens aan dat Europa geen buitenlandse politiek kent. Behalve die van de nationale staten. Onder het mom ‘ieder voor zich‘.

  Like

  George Knight

  11 januari 2014 at 19:58

 7. @George wat vind jij eigenlijk van het verschijnsel ‘petitie’ ? Ik heb een beeld dat er voor alles wel petities in omloop zijn maar het wordt me niet helder wat de effectiviteit er van is.
  Is het tekenen van een petitie de moderne variant van het demonstreren uit vroegere tijden?

  Like

  jan

  13 januari 2014 at 02:38

 8. @Jan
  Ik besteed veel aandacht aan petities omdat ik het een interessant fenomeen vindt. Burgers spreken zich met hun zorgen of wensen uit. Soms vanuit hun individualisme, soms vanuit een groep. Ja, je kunt het zien als een moderne variant van de demonstratie, ook van de ingezonden brief of de muurkrant.

  Er zijn inderdaad voor alles en nog wat petities in aanloop. Vaak onder het mom ‘A moet weg’ of ‘Wij eisen poen voor B’ of ‘Het moet weer 1950 zijn zoals we dat ons voorstellen’. De mogelijkheden zijn oneindig.

  Als het een correctie betreft van een onderwerp dat is blijven liggen of een onderwerp dat door beleidsmakers aantoonbaar verkeerd is aangepakt -zoals Rutte naar Sochi-, dan wordt het zelfs meer dan een interessant fenomeen. Dan wordt het een voorafspiegeling van inspraak en machtsdeling. En omdat directe democratie en de vergroting van het draagvlak voor de democratie rode lijnen zijn op dit blog, aarzel ik nog minder om er aandacht aan te besteden. Ofwel, de maker van de petitie corrigeert wat de gevestigde politiek laat liggen en daarop richt ik graag de aandacht.

  Like

  George Knight

  13 januari 2014 at 10:42

 9. Wat me met name interesseert in het fenomeen ‘petitie’ is de effectiviteit. Zijn jou gevallen bekend waar petities voldoende handtekeningen opleverden en zo ja wat was het effect ervan op de besluitvorming?

  Like

  jan

  13 januari 2014 at 14:39

 10. @Jan
  Ik zou niet weten hoe je de effectiviteit van een petitie precies kunt meten. Als je doelt op het burgerinitiatief waarvoor 40.000 handtekeningen nodig zijn om het tot een behandeling in de Tweede Kamer te schoppen staat me de petitie voor een rookvrije Horeca als succes voor ogen. Dat ik enthousiast heb gesteund. Het werd trouwens niet ontvankelijk verklaard, maar oefende toch invloed uit in het publieke debat omdat het de tegenstanders bundelde. Dus wanneer is een succes een succes. Maar scepsis overheerst over het effect van petities. Zie:
  http://vorige.nrc.nl/binnenland/article1849869.ece/Effect_petities_op_politiek_is_nul

  Like

  George Knight

  13 januari 2014 at 16:44

 11. […] delegatie naar de Olympische Spelen in het Zuid-Russische Sochi. Vorige week nog de petitie ‘Rutte niet naar Sochi‘, vandaag het COC dat de regering en de Tweede Kamer in een petitie oproept ‘Geen […]

  Like

 12. […] Koninkrijk Nederland gaat met een zware politieke delegatie naar Sochi om de Russische autoriteiten waar mogelijk seksuele voorlichting te geven. Dat heeft […]

  Like

 13. Ik stel voor dat we Rutte benoemen tot The Dutch Gay Prime Minister, en dat duidelijk communiceren.

  Like

  Hans Cramer

  30 januari 2014 at 22:46

 14. Zoals zo vaak, stranden humane en democratische principes door handelsbelangen en het grote geld. En op zo´n “feest” moeten een LIBERALE premier en “ons” koningspaar toch aanwezig zijn.

  Like

  G. P. Harmeling

  7 februari 2014 at 10:54

 15. […] Het is dezelfde wereldvreemdheid die koning Willem-Alexander vertoonde toen hij tijdens de Olympische Spelen van Sochi in 2014 met president Putin een biertje dronk. Een fotomoment dat de media haalde en waar in de Nederlandse publieke opinie veel kritiek op kwam, onder meer van homo-activisten. Zoals Gordon die de kern raakte: ‘Ik schaam me diep als Nederlander dat mijn koning en mijn koningin daar vanavond handen staan te schudden met mensen die bloed aan hun handen hebben’. Op het moment dat in het Kremlin de invasie van de Krim werd voorbereid en vanwege controverses over de mensenrechtensituatie bijna alle Europese landen hun delegaties afwaardeerden, stuurde Nederland de zwaarste delegatie die mogelijk was. […]

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: