Van Gijzel pleit voor vernieuwing politiek bestel

De Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel vindt dat het kabinet gebrek aan visie heeft. Hij roept in zijn  nieuwjaarstoespraak het kabinet op ‘een nieuwe samenhangende visie te creëren op de bestuurlijke en politieke inrichting van Nederland.’ Van Gijzel is kritisch: ‘Ik zie een Rijksoverheid die denkt vanuit een verticale, hiërarchische wereld en zo de aansluiting op de horizontale netwerksamenleving vrijwel volledig aan zich voorbij ziet gaan. Ik zie een Rijksoverheid die visieloos taken centraliseert en decentraliseert, samenvoegt of juist weer scheidt.’

De PvdA-er roept op om de grenzen niet te sluiten omdat dit op termijn de economische ontwikkeling schaadt. Als burgemeester van Eindhoven dat veel innoverende bedrijven en bedrijfjes heeft laakt Van Gijzel de terughoudende houding ten opzichte van innovatie: ‘De publieke investeringen in onderzoek en ontwikkeling zijn laag, en gerichte economische stimuleringsmaatregelen blijven achter. Wanneer we op de huidige weg doorgaan zal Nederland in 2030 gezakt zijn van de 18de plaats naar de 32ste plaats op de ranglijst van ’s werelds grootste economieën.’

Wat Van Gijzel opmerkt is niet bijzonder. Al zo vaak is opgemerkt dat het Nederlandse politieke en bestuurlijke bestel aan vernieuwing toe is omdat het sinds het midden van de 19de eeuw niet meer is aangepast. Feitelijk kent Nederland een eenpartijstaat waar de burger aan de zijlijn staat. En ook is de laatste jaren al vaak gezegd dat het economisch beleid van de kabinetten Rutte achterblijft en averechts uitpakt. Boekhouden en op de winkel passen winnen het van stimulering en innovatie. Bijzonder is dat een gezaghebbende PvdA-er het zegt.

De Nederlandse politieke klasse is behoudend en bang voor vernieuwingen. Notabene Rob Van Gijzel werd in een bizar experiment met het burgemeestersreferendum gekozen dat in Utrecht en Eindhoven door de PvdA en het CDA bewust om zeep werd geholpen. De politiek zweert bij de eigen verticale macht en blokkeert stelselmatig de horizontale macht van machtsdeling met en inspraak van de burgers. Of Van Gijzel binnen die logica optreedt als stoom die het systeem af en toe kosmetisch afblaast of werkelijk vernieuwing en ommekeer in de machtsverhoudingen van politiek en openbaar bestuur nastreeft is de vraag. Het debat over vernieuwing is gewenst.

3 gedachten over “Van Gijzel pleit voor vernieuwing politiek bestel

 1. Kon hij anders waar tienduizenden werknemers in één van de meest innovatieve centra van Europa werken, die ongetwijfeld hun bezorgdheid en ongenoegen hebben geuit. Hopelijk vindt zijn oproep de weg naar de Europese Commissie.

  Like

 2. Pingback: Reorganisatie van het openbaar bestuur: met burgerzelfbestuur | George Knight

 3. pleiten hoeft niet, burger kan het ZO doen:
  Met lijst 9 heeft u een raadslid die u altijd eerst om uw stem vraagt aangaande alle belangrijke raadsbesluiten. Een belangrijke oorzaak dat het niet goed gaat is ons oude systeem van indirecte volksvertegenwoordigers Daarin zit de volgende bestuurlijke weeffout. De oplossing kan doordat mensen direct zelf stemmen in de raadsvergadering. Lijst 9 heeft een nieuwe aanpak die plots mogelijk is door de royale internet toegang en sociale media.

  Het super democratische stemsysteem werkt simpel: Als u 1 cent overboekt op Lijst 9 stemt is dat een Ja-stem. Met 2 cent stemt u “nee”. Waarover we stemmen schrijft u in het vakje van de bank overboeking waarmee u stemt, uw email mag er ook bij, een extra controle en gemak. Het geld gaat naar het goede doel, die weten daar wel raad mee. Via het internet heeft iedereen alle informatie en met de sociale media krijg een besluit een echt draagvlak.

  Na afloop van het stemmen tellen we de “eentjes” en de “tweetjes” tellen we op. Ter controle publiceren we de laatste 4 cijfers van het banknummer. Dit saldo is de ALTIJD de “stem” van uw raadslid in de gemeenteraad.

  Lijst 9 introduceert als enige partij een functie scheiding tussen de belanghebbende (de kiezer), degene die de stemmen telt (een onafhankelijke stichting tel commissie) en als laatste het raadslid dat deze stem van het volk altijd als de “de stem” uitbrengt in de raad. Kiezersbedrog komt steeds vaker voor. Stemmen per onderdeel, bij lijst 9 is wel zo veilig. Houdt uw stem! Voorkomen is beter dan genezen. Doordat lijst 9 telkens de wens van de burgers representatief weergeeft, wordt er steeds een lat langs de andere partijen gelegd. Willen de raadsleden plots weer eens de andere kant op dan de burgers dan wordt lijst 9 messcherp en haalt samen met u alle informatie boven water en zet die op het internet. Raadslid Lijst 9 heeft zelf geen belang, want hij brengt louter de stem van de burgers uit in de raadszaal. Democratie hoort op straat, het woord zegt het al. Door op lijst 9 te stemmen maakt u haren trots met het unieke super democratische project Lijst9, dan kunnen we project X eindelijk vergeten. Toen ging de technologie de foute kant op, nu doen we het goed. Zorg dat u hier bij bent.

  Deze bestuurlijke vernieuwing werkt nu pas omdat iedereen nu voldoende vertrouwd met de technologie. Het oude systeem zit ook muurvast. Plots hebben we royaal toegang tot internet en sociale media. Iedereen stemt al bij de “Voice” op de favoriete zanger of gebruikt de kieswijzer.

  De bevolking is plots een kundig en samenhangend collectief door het internet. Het oude argument dat de burger dom is gaat niet meer op. De mensen zijn niet meer dom, het blijkt andersom, de overheid en instituten falen. De mensen willen de regie terug. Waarom niet echt stemmen op wat ons echt raakt, zoals jeugd en ouderenzorg. Houdt uw stem! http://www.bitvote.eu

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.