Dan Mori: Vitesse en KNVB zwichten voor druk VAE. Waarom?

594050

Update 11 januari: In een verklaring betreurt Vitesse de gang van zaken. Het geeft toe dat het afreizen naar Abu Dhabi zonder Dan Mori ‘begrijpelijk, maar ongelukkig is geweest’. De club belooft beterschap: ‘Vitesse gaat, met hulp van de KNVB en het Ministerie voor Buitenlandse Zaken, de interne procedures inzake buitenlandse reizen opnieuw opzetten om herhaling in de toekomst te voorkomen.’

De Arnhemse voetbalclub Vitesse gaat op trainingskamp in Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten) en laat de Israëlische verdediger en international Dan Mori thuis. Want hij mocht het land niet in. Dat bleek pas op de valreep. Vitesse maakte toen de afweging om toe te geven aan de druk en af te reizen naar Abu Dhabi. En Dan Mori thuis te laten. Op deze knieval van Vitesse komt veel kritiek, van onder andere het CIDI. Velen zien er discriminatie in die Vitesse niet had moeten pikken. Zo verklaart Herman Loonstein van Federatief Joods Nederland: ‘Dit kan niet. Het komt erop neer dat Vitesse discriminatie van een van zijn spelers tolereert.’

De KNVB stelt via een woordvoerder dat de voetbalbond hierover niets te zeggen heeft. Het is vooral een politieke kwestie: ‘Het is aan een club om te bepalen waar een trainingskamp wordt belegd. Daar is iedere vereniging vrij in. Wij staan daar buiten. We begrijpen dat Vitesse ook flink baalt van hoe dit is uitgepakt.’

De naïviteit van Vitesse en vooral de KNVB is groot. Ze hebben zich onvoldoende voorbereid. Club en bond hadden van tevoren kunnen weten dat Dan Mori geweigerd zou worden. Zo werd nog twee weken geleden een Israëlisch schaakteam van spelers onder de 18 dat deelnam aan het Wereldkampioenschap gedwongen om anoniem te spelen. Ze mochten Israël  niet vertegenwoordigen en niet de Israëlische vlag voeren. Hoewel deze in de lijst van deelnemende landen wordt getoond. Het verschil is dat de wereldschaakbond FIDE de organisatoren gedreigd had het evenement te annuleren als het Israëlische team niet werd toegelaten.

De opstelling van de politieke FIDE is pragmatischer en oprechter dan de opstelling van de FIFA die steeds beweert dat sport en politiek niets met elkaar te maken hebben. Maar wie kan dat na alle incidenten en boycots nog zeggen? Sochi toont aan dat politiek en sport alles met elkaar te maken hebben. Als rijke en zelfbewuste Golfstaten menen dat ze sporters volgens hun eigen normen uit kunnen sluiten dan is dat hun probleem. Maar het wordt ieders probleem als de wereldsportbonden zich daar niet actief tegen uitspreken.

Waarom speelde de KNVB achter de schermen geen bemiddelende rol? Vitesse had vooraf de KNVB moeten inschakelen die op haar beurt de wereldvoetbalbond FIFA had moeten inschakelen om de autoriteiten van de Verenigde Arabische Emiraten te dreigen dat het gevolgen zou hebben als Dan Mori geweigerd zou worden. De uitspraak van de KNVB dat het zich niet mengt in een politieke kwestie is van een wereldvreemdheid en tegenstrijdigheid die zich niet laat verklaren in een wereld waar sport en politiek steeds nauwer samenhangen. Door niet op te treden spreekt de KNVB zich immers ook politiek uit. Het zwicht lafhartig voor een land dat wel de politiek in de sport introduceert en komt niet op voor een speler in de Nederlandse competitie.

Foto: Vitesse is zonder Dan Mori op trainingskamp in Abu Dhabi. Credits: Pro Shots.

Advertentie

4 gedachten over “Dan Mori: Vitesse en KNVB zwichten voor druk VAE. Waarom?

 1. “Waarom speelde de KNVB achter de schermen geen bemiddelende rol? Vitesse had vooraf de KNVB moeten inschakelen die op haar beurt de wereldvoetbalbond FIFA had moeten inschakelen om de autoriteiten van de Verenigde Arabische Emiraten te dreigen dat het gevolgen zou hebben als Dan Mori geweigerd zou worden. ”

  “Dat bleek pas op de valreep.”

  Like

 2. @la
  De feitelijke weigering om dan Dan Mori toe te laten bleek op de valreep. Maar als Vitesse en KNVB hun politieke antenne in december tijdig ingeschakeld hadden, dan hadden ze ook gezien door wat er bij het wereldkampioenschap schaken voor junioren in december 2013 gebeurde dat er een grote kans bestond dat Mori geweigerd zou worden. Bijvoorbeeld op de valreep zodat de tijd voor een reactie klein was gemaakt. Ze hadden hierop kunnen anticiperen door dat na te vragen bij de autoriteiten in Abu Dhabi. En druk te zetten via de FIFA.

  Like

 3. @ George

  Maar er was tot aan de valreep wel degelijk een toezegging dat Mori had land in mocht omdat hij onderdeel uitmaakt van een sportteam. Dan is er enkel nog de discussie in hoeverre je mocht vertrouwen op die toezegging. Als Vitesse erop meende te kunnen vertrouwen dat alle spelers als team het land in mochten is er m.i. geen enkele reden om druk uit te oefenen.

  Like

 4. @la
  De ‘toezegging’ aan Vitesse dat Dan Mori welkom was waarvan het overigens de vraag is wat voor soort toezegging dat was maakt het er nog ongeloofwaardiger op. Als Vitesse werkelijk een concrete toezegging had van Abu Dhabi, dan wordt het raadsel nog groter waarom Vitesse Abu Dhabi niet aan die toezegging heeft gehouden. Om vervolgens tussen het intrekken van de toezegging en het afreizen naar Abu Dhabi via de KNVB, de UEFA of FIFA of mogelijk zelfs Buitenlandse Zaken te zorgen dat Abu Dhabi bij die ‘eerdere’ toezegging bleef. Via diplomatieke druk. Nu laat Vitesse zich schofferen en heeft het zich voor iedereen aantoonbaar belachelijk gemaakt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.