Greenwald herhaalt vaste stellingen. Asiel Snowden?

Voor de liefhebbers: een lange zit. Soms doet het goed om een thuiswedstrijd te spelen. Het geeft nieuw vertrouwen dat er natuurlijk al was, waarvan ontkend wordt dat het nodig was, maar toch ontvangen wordt als het zich aandient. Glenn Greenwald spreekt per video-verbinding de keynote speech uit op de 30C3 conferentie in het Duitse Hamburg. De hackers van de Chaos Computer Club. Hem wacht bijval van het welwillende publiek. De ‘usual suspects’ van de progressieve gemeenschap passeren in z’n praatje de revue: Wikileaks, Chelsea Manning en Edward Snowden. Opnieuw klinkt het verwijt dat landen zoals Nederland in hun dubbelzinnigheid profiteren van wat Snowden naar buiten heeft gebracht, maar er niet de consequenties uit willen -of durven- trekken door hem asiel te verlenen. Nederland wilde -of durfde- evenmin te bemiddelen in de kwestie Assange. Terugredenerend is Greenwalds speech zo 2013 dat deze in 2012 onbestaanbaar was. Dat roept de vraag op wat 2014 brengt aan onthullingen, deconfitures en conflicten. Heerlijk voor wie niet zweert bij de status quo.

Advertentie

2 gedachten over “Greenwald herhaalt vaste stellingen. Asiel Snowden?

 1. De als “hackers” getypeerde deelnemers aan het 30e jaarcongres van de Duítse Chaos Computer Club zijn internationale IT-specialisten, beheerders, informatici, wiskundigen, ingenieurs, kunstenaars, journalisten, politiek geïnteresseerde burgers, intelligentie specialisten, economen, etc.
  In elk geval een veel breder spectrum van de bevolking dan de term “hacker” suggereert.

  Deze burgers, met beide benen middenin de samenleving, zeker degenen die lezingen hielden, zijn veel competenter en geschikter om piketpalen te zetten dan onze politici, die naar allerlei uitwegen zoeken om de toenemende activiteiten van geheime diensten niet alleen te verdoezelen, maar te faciliteren.

  Leden van deze offciele vereniging worden door de Berlijnse politiek en de Duitse regering geconsulteerd.

  Ook regelmatig te gast bij vele dagbladen en gesubsidieerde staatszenders, o.a. de “Frankfurter Allgemeine“, de Süddeutsche Zeitungen, Der Spiegel, ARD, WDR, ZDF, NDR. Allen met websites die in tegenstelling tot Nederlandse ‚’toonaangevende‘ dagbladen, nagenoeg vrij toegankelijk zijn voor alle achtergrond- & nieuwsartikelen, opinies, commentaren en columns en reportages.

  Vrij vertaald, “Nog immer is niet besloten of het internet “een instrument voor vrijheid en democratie is, of zich tot het ergste instrument van repressie in de menselijke geschiedenis kan ontwikkelen. Willen jongeren voor deze organisaties werken?“, citeert StefanSchulz Greenwald in de FAZ.

  Wesley Clark beging een doodzonde. Liegen tegen het Amerikaanse Congres en Senaat. Het wordt getolereerd. Bewezen: de NSA baas liep als hacker vermomd rond op conferenties zoals deze om personeel te werven.

  In Duitsland komt een Parlementaire Enquete over deze kwestie aan de orde in het Duitse parlement.
  Coalitiegenoot SPD in Merkel III is bereid om hieraan mee te werken zodat een meerderheid ontstaat voor een Parlementaire Enquete.

  http://www.faz.net/aktuell/feuilleton/debatten/glenn-greenwald-beim-ccc-auf-in-den-kampf-gegen-die-abschaffung-der-privatsphaere-12729155.html

  Misschien wordt slapend Nederland wakker als Plasterk op “de vraag, die niemand durft te stellen” op een goede dag toch zal moeten beantwoorden. En dan wordt niet gepraat over “Merkel’s mobile phone”.

  Like

 2. @King Billy
  Je hebt gelijk om ‘hacker’ te omschrijven als een ere-geuzennaam. Of zo vat ik het op. Er zit meer potentie achter dan de schooljongen op een zolderkamertje die op eigen initiatief handelt. Deze ‘hackers’ zijn een machtsfactor.

  Moeilijk om te zeggen of deze ‘hackers’ geschikter zijn dan politici als minister Plasterk. Dat ze competenter zijn op het gebied van ICT, privacy en veiligheid lijkt me zonder twijfel. Maar afwegingen worden niet altijd vanaf alle kanten bekeken, zoals politici wel geacht worden te doen. Maar overduidelijk evenmin doen. Dan falen beiden op verschillende gebieden. De symbiose tussen de een en de ander levert dan de beste resultaten op. De ‘hackers’ met expertise en de politici met hun kennis van de politiek.

  Er is trouwens al een voorzichtige toenadering vanuit de politiek om ‘hackers’ te betrekken in het beleid. Zoals iemand als Arjen Kamphuis in de commissie Van Beek over de stemcomputers. Maar de politiek is hierin te schijterig en te ‘excuus Truus-erig’ en durft niet echt de inhoudelijke discussie met de specialisten uit de ‘tegenbeweging’ aan. Daarom blijft wat de overheid doet te kosmetisch en moet de verandering van buiten de gevestigde partijen komen. De Haagse politiek is nog steeds te bang om haar eigen tegengeluid te organiseren en een echte verstandhouding met de ‘hackers’ te zoeken.

  Wesley Clark is van een vorige periode. Ik meen dat je doelt op James Clapper of Keith Alexander. In een echte rechtsstaat zouden de laatste twee nu in detentie zitten. Niet Chelsea Manning en al die andere klokkenluiders die nu in de VS naar mijn idee onterecht vastzitten. Er valt nog veel te verbeteren in deze wereld. Liefst met behulp van het potentieel aan kennis dat bij burgers verzameld is. Maar juist dat maakt de beroepspolitici bang.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.