Raadsels bij een filmpje met rol voor Maria Primatchenko

Overduidelijk een conflict. Wie heeft er belang bij om dit geruzie op YouTube te laten zien? Het National Museum of Ukrainian Folk Art plaatst het filmpje. Wat tevens het eerste en het laatste is. Voor wie het Oekraïens niet machtig is blijft het schimmig. Deelnemers lijken een vertegenwoordiger van de kerk, raadsleden van de Partij van de Regio’s en vertegenwoordigers van het museum. Het draait om de werken van Maria Primatchenko waarvan de eigendom betwist wordt door verschillende partijen. Wat leert het ons?

Jaime-lUkraine-Great-and-Grand-Arsenal-Kiev-9728

Kunst is bezit. Kunst is geld. Kunst is conflict. Kunst is raadsel. Kunst is een reden tot debat. Al gaat het over het bezit ervan. Aan Maria Primatchenko gaat het voorbij. Zij hoedt eeuwig de ganzen, zet borsjt op, knoopt haar hoofddoek en op en maakt haar werken. Vol kleur en aanschouwelijkheid. Ongewis van wat komen gaat.

80859649_09052003395755

Foto 1: Werk van Maria Primatchenko

Foto 2: Maria Primatchenko

Advertentie

2 gedachten over “Raadsels bij een filmpje met rol voor Maria Primatchenko

  1. Mooi werk en mooie foto, maar ik snap niets van het filmpje. Hoewel het wel een authentiek Oekraiens gevoel geeft: een vrouw die klaagt en protesteert en waarschijnlijk gelijk heeft en een man (of meer) die vanuit zn machtspositie wat weerwoord geeft maar gewoon doorgaat tot hij alles klaar heeft.
    We sturen Femen er op af !!

    Like

  2. @Milly
    Goed idee, Femen gooit de beuk erin. Door dat geklaag en gedoe gaat het er ook niet eens om waarover het precies gaat. Het maakt het universeel. Nou ja, de Russisch/ Oekraïense variant daarvan dan. Dat een gerenommeerd museum het op YouTube zet maakt voor mij nog raadselachtiger. Een financieel conflict met de kerk om het eigendom van werken? Strijd met de politiek over een vergunning? Het zit er allemaal in.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.