CEBR: Met gulden zou Nederland economisch beter presteren

neth

Hoe valt een uitspraak in een CEBR-rapport (Centre for Economics and Business Research) te rijmen met de uitspraken van Nederlandse politici van de afgelopen 20 jaar dat de eurozone goed voor Nederland was? Ruud Lubbers, Wim Kok, Gerrit Zalm, Wim Duisenberg en hoe alle partijpolitici ook mogen heten hielden niet op te beweren dat de euro onmisbaar was voor de Nederlandse economie. Het was alsof ze zonder alle feiten te doorgronden Nederland ongevraagd en ongewild een nieuw geloof oplegden: het eurodom. 

In de afgelopen jaren zwelde de kritiek op de afweging om in de euro te stappen van vele kanten aan. Niet in het minste vanuit de SP en de PVV die vreesden voor de uitverkoop aan respectievelijk het grootkapitaal en de eurocraten in Brussel. Het werd de welles-nietes discussie van het afgelopen decennium. Nederland zou de euro ingerommeld zijn zonder dat de noodzaak daartoe aangetoond was. Het was een al in de jaren ’50 bedisseld project dat in de Bilderberg Group was voorgekauwd. De invoering van de euro was een overwegend belang voor de VS en de multinationals. Niet noodzakelijkerwijze voor nationale staten, zoals Nederland.

De Europese interne markt werd door de voorstanders van de euro gelijkgesteld aan de invoering van de euro, maar was niet hetzelfde. In een vrijhandelsruimte had Nederland met behoud van de gulden even goed economisch gepresteerd. Naar nu blijkt uit het CEBR-rapport wordt de eurozone zelfs een blok aan het been.

Het CEBR schetst het beeld dat de Europese economieën aan gewicht verliezen. Nederland keldert van de 18de naar de 30ste plek in 2030. Deels is dat onvermijdelijk omdat landen uit andere continenten Nederland voorbijstreven omdat ze meer mogelijkheden hebben. Maar deels was de daling minder geweest als Nederland de gulden nog had gehad. Voor de nabije toekomst tot 2030 zou Nederland met de gulden beter presteren. Datzelfde geldt voor Duitsland dat volgens de prognoses door het Verenigd Koninkrijk voorbijgestreefd wordt vanwege de euro. Als Duitsland de mark nog had zou dat waarschijnlijk niet kunnen gebeuren.

Conclusie is dat Nederland niet alleen is voorgelogen door een politieke elite -die mogelijk zelf door andere belanghebbenden weer werd voorgelogen- maar er zelfs onnodig door beschadigd is. Bij een autonoom beleid van Nederland was dat niet zo gelopen en waren de economische vooruitzichten nu beter geweest.

Foto: Schermafbeelding uit CEBR-rapport met paragraaf over Nederland, 27 december 2013.

Advertentie

4 gedachten over “CEBR: Met gulden zou Nederland economisch beter presteren

 1. Voor het eerst waagt CERN zich aan een 15-jarige prognose in plaats van tien jaar. Eerst maar eens zien wat met het politieke euro project gebeurd. After all, de werkelijke reden dat het concept voor de euro ‘handen en voeten’ kreeg, was om te voorkomen dat de zuidelijke landen in Europa én Frankrijk binnen de EEG hun muntsoort alsmaar opnieuw moesten devalueren zonder dat de voormalige DDR deel van West-Duitsland uitmaakte. De Val van de Berlijnse Muur was de perfecte aanleiding.

  In 1920 kon de Wall Street crash niet voorspeld worden, in 1960 de oliecrisis in 1973 niet, in 1990 niet wat in 2008 gebeurde. Opvallend is dat Engeland Duitsland voorbij streeft in deze prognose. 62 miljoen vs 81 miljoen inwoners nu.

  Like

 2. @King Billy
  Velen zijn van mening dat ‘onder’ de reden om de zuidelijke Europese landen tegemoet te komen een andere reden ligt. Deels lopen de redenen gelijk op en daarom is het lastig om ze te onderscheiden. Maar het project ‘euro’ of ‘ecu’ of hoe in al die jaren ook heette werd al kort na de Tweede Wereldoorlog voorgekookt en in de steigers gezet om de VS en het grootkapitaal te dienen. Naderhand werden er op verschillende niveau’s, in verschillende perioden voor verschillende doelgroepen passende argumenten bijgezocht. Waarvan de genoemde er een is.

  Like

 3. @George
  Nogmaals een oproep. Ik link regelmatig naar je blog, maar waarom probeer je het niet eens met bijvoorbeeld dit op DVC?
  Het is sleuren aan een paard, maar ik blijf geloven in de mens.
  Op DVC zijn buiten een stel geweldige mensen die een enkele kwaad in de zin hebben veel filosofisch geaarden die me het vuur aan de schenen leggen. Love it, houd je scherp.
  Nogmaals mijn verzoek Knight, probeer het een keer.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.