Volgens Femen is God een vrouw. Hoe valt dat te bewijzen?

Acties van de feministes van Femen tegen de kerk roepen medelijden op met onmachtige vertegenwoordigers van een kerk die niet om weet te gaan met maatschappelijke veranderingen en directe tegenspraak niet is gewend. Afgelopen week nog in de Madeleine van Parijs en gisteren in de Dom van Keulen. Activiste Josephine sprong tijdens de mis op het altaar. In de gebruikelijke halfnaakte outfit. Ze werd met veel duwen en trekken door een menigte katholieke ordebewaarders weggevoerd. Eentje kon zich niet beheersen en sloeg Josephine keihard in het gezicht. Koren op de molen van Femen. Opvallend genoeg gaan de activistes met de kreet ‘God is een vrouw‘ niet voorbij aan de vraag wat het bestaan van een god uitmaakt. Een kwestie van perspectief?

14 gedachten over “Volgens Femen is God een vrouw. Hoe valt dat te bewijzen?

 1. Ik denk dat je met de titel boven je stukje het belang van Femen tekort doet George. Femen voert actie tegen het wereldwijd verspreidde patriarchaat in religie, geld en politiek. Femen provoceert deze dominantie. Femen representeert een activisme waar in Nederland een schrijnend tekort aan is.

  Like

 2. @Jan
  Kan zijn. Maar in de provocatie gaat Femen uit van waarden die anderen op hun beurt weer ter discussie kunnen stellen. En ik begrijp de missie om niet te ver voor de troepen uit te lopen en zo elke relevantie te verliezen.

  Zo ontstaat een debat dat er niet gaat over gaat om de door Femen aangevallenen te verdedigen, maar om Femen niet in oude valkuilen te laten lopen. Wie zegt me namelijk of de Oekraïense oprichters van Femen niet gaan voor een vrouwelijke God, en niet voor een ander wereldbeeld zonder welke God dan ook?

  Like

 3. @ Op de website van Femen staat te lezen ‘fuck religion’. Dat is klare taal. ‘God is een vrouw’ is een provocatie aan het adres van een religie waarin de dominantie van de man sterk aanwezig is. Femen is provocatie en in mijn ogen een vorm van kunst. Het morrelt aan heilige huisjes en maakt zichtbaar wat voor sommigen onzichtbaar dient te blijven.

  Like

 4. @Jan
  Klopt, Femen morrelt aan heilige huisjes. Prima. Maar kan daarbij toch middelen of taal kiezen die niet optimaal zijn. De opmerking ‘God is een vrouw’ komt op mij gedateerd over. Eerder passen bij een vorige generatie feministes dan bij de vrouwen van Femen die zich de nieuwe feministes achten. Anno nu. Wat is er nieuw aan de kreet ‘God is een vrouw’? Ik zie het niet. Is het gebruik ervan niet eerder een terug in de tijd?

  Like

 5. Volgens mij begrijp je het niet. Lees eens het manifest van Femen: http://femen.org/en/about Je zult daar o.a.lezen dat Femen staat voor atheisme. Maar staar je niet blind op de tekst ‘God is een vrouw’, let daarentegen op de gewelddadige reacties op deze geweldloze acties. Dat is voor mij de kracht van Femen.

  ‘In the beginning, there was the body, feeling of the woman’s body, feeling of joy because it is so light and free. Then there was injustice, so sharp that you feel it with your body, it immobilizes the body, hinders its movements, and then you find yourself your body’s hostage. And so you turn your body against this injustice, mobilizing every body’s cell to struggle against the patriarchy and humiliation. You tell the world: Our God is a Woman!’

  Like

 6. God bestaat niet. Rare conversatie. Iets dat niet bestaat, is dat man of vrouw. Krijgen we hierna? Of de hydra mannelijk of vrouwelijk is?
  Alleen vrouwen zijn vrouw, alleen mannen zijn man, punt.

  Like

 7. Oh, my God. Metafysisch neoliberalisme. De theorie van ‘zuivere concurrentie’ slaat ook werkelijk overal toe.

  Like

 8. @Jan
  Ik meen redelijk goed te begrijpen waarvoor Femen staat. Maar denk er anders over. Dat Femen tegen religie is is wat anders dan de methode en de slogans die ze kiezen. Bij dat eerste zet ik geen vraagtekens, bij dat laatste wel.

  @Toetssteen
  Als ‘God’ een constructie is die mensen gemaakt hebben, dan kunnen mensen in die constructie geloven. Zoals in romanfiguren. Of in andere mythische constructies als de ‘staat’, de ‘monarchie’ of de ‘wereldgemeenschap’. Pas door het geloven erin komt het tot leven. Niet andersom. Of die ‘God’ in de werkelijkheid bestaat wordt bijzaak.

  Like

 9. @Knight
  Ik heb een zuiver filosofische relatie met een man, zijdelings ook eentje met een wat oudere dame en mijn eigen vrouw. Je zult er maar mee getrouwd zijn…, hoewel, ik betreur inzake het laatste geen enkel moment. Lekker oubollig huh.

  Ik geloof niet in god, noch in goden. Wat ik niet kan ontkennen is dat mijn vrouw een enorme band heeft met onze kinderen. Het is niet te verklaren vanuit de rede.
  Ik mompelde toe ze vergeefs naar haar telefoon greep: Meisje, doe geen moeite, hij is gewoon vergeten zijn hap eten mee te nemen….
  Mja, halve minuut later: ma ik ben toch maar gestopt, sta bij de eerste boerderij, rij wel terug…….

  En zou dat het enige zijn, nee er is meer Knight en ik voel me dan een buitenstaander. Moeders en kinderen zijn uniek. Accepteer dat nou maar.

  Of ik daarin ga geloven? Dacht het van niet!

  De monarchie is ehh hoe zeg ik dat nou netjes, nou ja, het is niet meer van deze tijd dus laat ze lekker leven op een landgoed. President daarna? Waarom?

  Waar ik mezelf inschat, denk tussen Nietzsche en Schopenhauer.

  Ow, ik moet nog iets doen tav vrouwen. Als god een vrouw zou zijn was er nog meer reden om zich te schamen.
  Wat ik daarmee bedoel: ik ben regelmatig in landen waar vrouwen zich te pletter schamen voor die slappe hap hier en idem in Rusland, ze hebben geen behoefte aan die trutten zoals pussy Riot ze vinden die meiden weerzinwekkend!
  De vrouwen studeren in exacte vakken en laten zien dat ze de competitie aankunnen gaan. Ze haten dat domme gejank dat zo goed in de pul valt.

  Like

 10. De Geest Gods die over het water zweefde is vrouwelijk. Haar bestaan Ons is op wedergeboorte gericht; op die goddelijke moederschap. Wat voor de rustdag is geschapen én gemaakt, is vrouwelijk; wat daarvan na de rustdag de Mens naar Gods gelijkenis in opdracht is gegeven, is mannelijk. In relatie zijn zij Vrouwelijk Mannelijk naar Gods gelijkenis Ons! Zij zijn Geheugen en Denken; waarvan het Geheugen een maaksel is en wat is geschapen, het Denken.
  De zeven scheppingsdagen die worden aangenomen, zijn er niet. De eerste dag, de derde dag, de vijfde dag en de zevende dag, zijn dagen waarop geschapen; het zijn uitgaande van de eerste dag, drie ondeel-bare priemgetallen; de tweede dag, de vierde dag en de zesde dag, zijn dagen waarop is gemaakt van wat een geschapen voorbestaan moet hebben. Wat is naar Gods gelijkenis is in beeldtaal beschreven; zoals in mijn studie: VAN PREEKSTOEL TOT BIECHTSTOEL, is aangetoond.
  Voor de rustdag is de Mens een opdracht gegeven die Hij na de rustdag tot uitvoering moet brengen. Daarvan is na de rustdag niets is vermeld, toch moet Hij er zijn! De Mens is na de rustdag een Tijdperk; dat wordt bewezen doordat in zijn Tijdperk na de rustdag, de aarde en de hemel weer worden gemaakt, die voor de rustdag al waren geschapen. Na de rustdag moet ook het gewas en de dieren weer worden gemaakt, die na de rustdag waren geschapen.
  De consequentie is dat het oude en nieuwe testament – in Hem zijn opgetekend. In Hem is Jezus mens is geworden. In zijn virtueel tijdperk hebben de Joden een bestaan en is het beloofde land een deel van de in Hem gemaakte aarde.
  Het is aangetoond in mijn bovengenoemde studie!

  Like

 11. @C. Van Egmond
  Het kan zijn dat u gelijk hebt. Maar argumenten voert u niet aan, wel aannames. In religieus idioom ook wel dogma’s genoemd. Dat leidt niet tot een bewijsvoering, maar tot een wereld die naar zichzelf verwijst. Maar nogmaals, wie weet, mogelijk hebt u gelijk.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.