Bezinningsruimte op school moet er voor iedereen zijn

gewoon-1

Moslimstudenten verzoeken om een gebedsruimte binnen hun school. Ze vragen in de petitie Gebedsruimten in ROC’senkel een open plek of een leegstaand lokaal, waar de moslims in volledige rust gebruik van kunnen maken’. Het gaat dus feitelijk om leerlingen in het middelbaar beroepsonderwijs. Is hun verzoek redelijk?

Op de Facebook-pagina ‘From Athan to Salat‘ waarnaar petitionaris Shrouk Ibrahim verwijst wordt Artikel 6 van de Grondwet geciteerd in een versie eenvoudig Nederlands die uitlegt wat de Vrijheid van godsdienst en levensovertuiging inhoudt. Het artikel 6.1 luidt: ‘Ieder heeft het recht zijn godsdienst of levensovertuiging, individueel of in gemeenschap met anderen, vrij te belijden, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.’ Vraag van Ibrahim is ‘Welke reden houden zij dan nog aan om ons geen gebedsruimte te verlenen?

Onduidelijk is wat de petitionaris bedoelt met ‘open plekken’ binnen de school. Het creëren van wat ook een ‘bezinningsruimte‘ genoemd kan worden is een kwestie van redelijkheid. Leerlingen zijn echter geen werknemers die in een arbeidsrelatie tot de werkgever staan. Maar ze moeten in hun pauzes de religie of levensovertuiging van hun eigen keuze kunnen praktiseren. Dat kan van individu tot individu bekeken worden.

Als binnen scholen een geschikte ruimte ingericht kan worden als bezinningsruimte, dan is het verstandig als de schoolleiding een plek voor de uitoefening van religieuze of levensbeschouwelijke plichten aanwijst. Er zijn honderden religies en levensovertuigingen. Zo kent de islam vele stromingen en richtingen die soms haaks op elkaar staan. Alle varianten dienen in gelijke mate gebruik te kunnen maken van de bezinningsruimte.

Er moet door de school goed op gelet worden dat leerlingen in gelijke mate gebruik kunnen maken van de bezinnigsruimte en niet een groep de ruimte claimt. Dus zich de plek toe-eigent. Leerlingen zijn individuen met individuele rechten. Juist het individueel kunnen belijden zonder dwang van anderen is karakteristiek voor de vrijheid van godsdienst. Groepsvorming is daarmee in strijd. Da’s het zwakke punt van Ibrahims verzoek.

Shrouk Ibrahims initiatief is sympathiek en verdient ondersteuning. Maar het is jammer dat-ie niet samen optrekt met christenen, communisten, vrijdenkers, boeddhisten, hindoes, jehova’s getuigen, humanisten, atheïsten, antitheïsten, joden, pacifisten, nihilisten en allen die vanwege religieuze of levensbeschouwelijke plicht gebruik willen maken van een bezinningsruimte op school. Nu lijkt het alsof het Ibrahim niet zozeer te doen is om het uitoefenen van een religieuze plicht, maar om het promoten van de islam. Hij zou z’n pleidooi er een stuk sterker op maken als-ie dat vermoeden wegnam door actief met vertegenwoordigers van andere religies en levensovertuigingen te pleiten voor een gezamenlijke bezinningsruimte voor alle leerlingen.

Foto: Zen-boeddhisme. De petitie van Shrouk Ibrahim kan hier getekend worden. 

Advertentie

4 gedachten over “Bezinningsruimte op school moet er voor iedereen zijn

 1. Dit vraagstuk speelde ook op de Hogeschool van Amsterdam, een jaar geleden, zie de verklaring van de HvA die toen naar buiten is gebracht:

  De afgelopen dagen berichtten diverse media over het ontbreken van gebedsruimtes binnen de locaties van de Hogeschool van Amsterdam. Het College van Bestuur geeft in dit bericht graag een toelichting op dit onderwerp:
  ‘De Hogeschool van Amsterdam is een openbare instelling waar mensen met verschillende geloofsovertuigingen studeren en werken. Voor alle overtuigingen is gelijkelijk respect en voor geen enkele overtuiging worden speciale voorzieningen getroffen. Dit betekent dat er ook geen ruimtes zijn die door meerdere geloofsovertuigingen voor religieuze activiteiten gebruikt kunnen worden. In de omgeving van de hogeschool zijn diverse plekken, die specifiek bedoeld zijn als gebedsruimte en ook als zodanig ingericht zijn.
  Naast studenten die pleiten voor een stilteruimte ten behoeve van gebed zijn er op de Hogeschool van Amsterdam ook studenten, met name meisjes, die er bij het CvB op aandringen deze faciliteiten niet in te richten omdat zij dan door geloofsgenoten onder druk worden gezet om te bidden op een moment dat zij dat niet willen. Dit sterkt ons in de opvatting dat de Hogeschool van Amsterdam zich dient te richten op het aanbieden van uitstekend hoger onderwijs. Het faciliteren van geloofsuitingen maakt daarvan geen onderdeel uit.’

  Like

 2. @Wilm
  Ik kende dit niet. Bedankt voor deze interessante toevoeging. Ik begrijp de verklaring van de Hogeschool Amsterdam niet helemaal. Met name niet de zin die begint met ‘Dit betekent …. ‘. Opmerkelijk is dat de Hogeschool ook aangeeft dat groepsdwang (‘onder druk worden gezet’) bij het opeisen van een bezinningsruimte een probleem is. Dus door groeperingen die zich beroepen op de vrijheid van godsdienst, maar zich alleen richten op de rechten en niet op de plichten. En anderen binnen de eigen groep onaanvaardbaar onder druk zetten. Maar of die eis inhoudt dat de onderwijsinstelling zich dan ook dient terug te trekken betwijfel ik. Ik ben van mening dat juist initiatieven van de onderwijsinstelling de islamitische hardliners wind uit de zeilen kan nemen. Maak het maar breed.

  Like

 3. Dat je het recht hebt in goden te geloven betekent echt niet dat anderen de plicht hebben je daarin te faciliteren. (Dat je het recht hebt om auto te rijden betekent echt niet dat een ander jou een auto moet geven.)

  Daarnaast ‘argumenteert’ de petitie dat “De vijf gebeden zijn een plicht voor elke moslim.” Dat is natuurlijk onzin. We hebben het immers over geloof, niet over absolute waarheden. Je kan dus geloven dat je 5 keer pere dag moet bidden, maar dat is slechts iets dat je jezelf oplegt. Ik zie geen enkele reden waarom een ander je in je zelfopgelegde plicht zou moeten faciliteren.

  Dat het een plicht zou zijn voor *elke* moslim geeft bovendien aan dat het hier gaat over wat *anderen* zouden moeten. Kennelijk wil de opsteller dus dat *andere* moslims 5 keer per dag bidden. Dat is precies waar de door Wllm Kalb geciteerde verklaring van de HvA aan refereert: “studenten […] die er […] op aandringen deze faciliteiten niet in te richten omdat zij dan door geloofsgenoten onder druk worden gezet om te bidden”.

  Ik zie kortom dus weinig reden positief te zijn over deze petitie.

  Like

 4. Zeer eens met Wllm Kalb en Anne.
  Wij zaten overigens in die bibliotheek plafond te staren, tenen te staren of naast het boek gesteund op de onderarmen ons over te geven aan de overdenkingen, lees slapen.

  Weg met deze mogelijkheid tot pressie!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.