3 gedachten over “Snowden wil Brazilië helpen. NOS stelt het verkeerd voor

 1. Goed dat je hier aandacht aan besteedt. Ik heb ook een bericht gestuurd naar de NOS hierover, met ongeveer dezelfde opmerkingen (foute interpretatie, berichten overtypen van andere persbureaus zonder de bron te controleren), met een link naar Snowdens brief. Wat een gemakzucht!

  Like

 2. @Wilma
  Wat toevallig, of misschien helemaal niet zo toevallig? Ja, het woord gemakzucht vat het goed samen. En dan gaan we nog maar niet uit van kwade opzet om Snowden bewust negatief af te schilderen. Ik vermoed dat het hier gewoon om slecht werk gaat van iemand die het echt niet helemaal begrijpt.

  Appels met peren vergelijken heeft weinig zin, maar als dan blijkt dat de NOS tientallen miljoenen besteedt aan voetbalrechten dan fronsen bij kritische nieuwsconsumenten toch de voorhoofden. Je vraagt je af of een miniem deel daarvan niet besteed kan worden aan het opleiden en salariëren van ‘goede’ journalisten zodat de jongste bediendes en stagiaires niet te vroeg in het diepe gegooid moeten worden. Zoals waarschijnlijk in dit geval gebeurde.

  De tragiek is dat nieuwsconsumenten die breed georiënteerd zijn en hun talen spreken zich direct tot digitale bronnen richten waar de NOS ook voor een groot deel van de verslaggeving op leunt. Ofwel, die categorie nieuwsconsumenten heeft de NOS niet nodig voor de buitenlandse berichtgeving. Wat overblijft is een Jip-en-Janneke uitleg voor consumenten die het niet zo goed begrijpen. De praktijk leert dat professionals boven zichzelf uitstijgen als ze uitgedaagd worden, maar wegzakken en fouten maken als ze routineklusjes moeten doen.

  Like

 3. In een reactie op mijn suggestie het anders te formuleren schrijft de NOS me in een e-mail op 21 december:
  Dank voor uw bericht. Op basis van verscheidene bronnen heeft de redactie geschreven over de brief van Snowden aan het Braziliaanse volk. Wij erkennen uw kritiek dat het woord ‘eis’ te sterk geformuleerd is in onze berichtgeving, nu de brief van Snowden zorgvuldiger is bekeken. Wel legt Snowden een nadrukkelijk verband. Van moedwil is hier vanzelfsprekend geen sprake.

  Dank voor Uw betrokkenheid bij onze berichtgeving.’

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.