6 gedachten over “Rechter Leon vindt NSA-praktijken ongrondwettelijk. Wat nu?

 1. @Reggie
  Inderdaad is de ‘ruling’ van rechter Leon nog niet rond. Maar hij waarschuwt de regering-Obama nu al om serieus werk te maken van de bezwaren die in strijd met de grondwet zijn.

  De link naar het artikel van Steven Rosenfeld overtuigt me niet. Het is klinkklare partijpolitieke framing uit de hoek van Obama en de Democratische partij. Rosenfeld shopt selectief in de cv van Leon en zet ‘m neer als conservatief. Dat doet Leon tekort. Maar als-ie wel conservatief is: So What? Richard Leon staat bekend als een redelijk onafhankelijke opererende rechter die ook volop kritiek op president Bush had.

  Rosenfeld probeert Leon zwart te maken. Het is duidelijk aan welke kant Rosenfeld staat. Hij haalt alles uit de kast om kritiek op Obama te neutraliseren. Goedkoop en opzichtig.

  Like

 2. Europa komt nu ook een klein beetje in beweging: enkele dagen geleden heeft een rechter van het EHRM de manier waarop dataverkeer wordt bewaard onverenigbaar genoemd met bepaalde grondrechten.

  Like

 3. @Joke
  Dank. Ik geef voor de volledigheid de conclusie van de uitspraak:
  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:62012CC0293:NL:NOT

  159. In het licht van het voorgaande geef ik het Hof in overweging om de prejudiciële vragen van de High Court in zaak C‑293/12 en van het Verfassungsgerichtshof in zaak C‑594/12, te beantwoorden als volgt:

  „1) Richtlijn 2006/24/EG van het Europees Parlement en de Raad van 15 maart 2006 betreffende de bewaring van gegevens die zijn gegenereerd of verwerkt in verband met het aanbieden van openbaar beschikbare elektronische communicatiediensten of van openbare communicatienetwerken en tot wijziging van richtlijn 2002/58/EG, is in haar geheel onverenigbaar met artikel 52, lid 1, van het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie, daar de beperkingen van de uitoefening van de grondrechten die zij meebrengt in verband met de hierin opgelegde verplichting gegevens te bewaren, niet gepaard gaan met de onmisbare beginselen die de waarborgen moeten beheersen waarmee de toegang tot deze gegevens en de exploitatie ervan noodzakelijkerwijs moeten zijn omkleed.

  2) Artikel 6 van richtlijn 2006/24 is onverenigbaar met de artikelen 7 en 52, lid 1, van het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie, voor zover het de lidstaten verplicht ervoor te zorgen dat de in artikel 5 ervan bedoelde gegevens worden bewaard gedurende een termijn waarvan de maximumduur is vastgesteld op twee jaar.”

  Europa komt in beweging, ja. Maar kijk eens naar Glenn Greenwald die vandaag met een commissie van het Europarlement in gesprek ging. Het zijn de Britten met hun geheime dienst GCHQ die het hardst op de rem van de besluitvorming staan. Daar valt voorlopig absoluut geen verandering te verwachten. De enige hoop lijkt een burgerbeweging van onderop. Deze Europese politiek kent te veel loopgraven en verdedigingslinies voor de gevestigde macht. Daarom is het de vraag wat we van deze EU kunnen verwachten. Ondanks alle betrokken politici met het hart aan de goede kant die opkomen voor de burger en de burgerrechten. Maar hebben zij de wapens om de oorlog te winnen?
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2013/12/18/commissie-eu-parlement-hoort-greenwald-over-nsa-en-spionage/

  Like

 4. Pingback: Rand Paul ziet James Clapper als schadelijker dan Edward Snowden | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.