George Knight

Debat tussen links en rechts

Financieerde de Saoedische regering de aanslagen van 9/11?

with 4 comments

Al sinds 9/11 gaat het gerucht dat Saoedi-Arabië de aanslagen met de vliegtuigen financierde. Van de 19 terroristen waren er 15 Saoedisch. Aanwijzing voor een doofpot is dat 28 pagina’s van The 9/11 Commission Report niet in de publieksversie zijn opgenomen. President Bush hield ze er in 2004 buiten. Tussen de familie Bush en de koninklijke Saoedische familie bestonden hechte zakelijke en vriendschappelijke banden. Westerse landen als Zweden, Duitsland of Frankrijk doen regelmatig schimmige deals met de Saoedies waarmee ze niet alleen wapens, maar eerder politieke steun kopen. Dan smelt kritiek in de VN of andere internationale fora op die salafistische staat met een onverdraagzame versie van de islam weg als sneeuw voor de zon.

Die 28 geschrapte pagina’s kunnen te maken hebben met geheime diensten als de CIA of NSA die de signalen voor de aanslagen negeerden zodat dit achteraf toegedekt moet worden of met met de financiering door de Saoedische regering. Weliswaar staat er op p. 169: ‘The origine of the funds remains unknown, although we have a general idea of how al Qaeda financed itself during the period leading to 9/11‘, maar op p.171 staat: ‘Saudi Arabia has long been considered the primary source of al Qaeda funding, but we found no evidence that the Saudi government as an institution or senior officials within the Saudi government funded al Qaeda.

Op z’n minst kneep de Saoedische regering een oogje dicht zoals het rapport concludeert, maar al vanaf 9/11 bestaat het vermoeden bij onderzoeksjournalisten dat het land direct betrokken was bij de financiering van de aanslagen op onder meer de Twin Towers. Het onthullen hiervan is een moeizaam proces dat afhankelijk is van vele aspecten. Zoals de positie van de Amerikaanse inlichtingendiensten, fabrikanten die wapens slijten aan Saoedi-Arabië, de interne democratisering in dat land en het machtsevenwicht in het Midden-Oosten.

Advertenties

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Er is een paar jaar geleden een zeer interessant boek over de connecties van de schatrijke familie van Osama Bin Laden en Saudi Arabië en Amerika.(is vertaald)
  Ik ben vergeten wie het geschreven heeft.
  Maar de titel van het boek is
  De Bin Ladens.

  En zeer lezenswaardig geeft een interessante inkijk.

  Groet Paul

  Anoniem

  17 december 2013 at 19:58

 2. @Anoniem
  Ik vermoed dat u het boek van Carmen Bin Ladin bedoelt: Het gesloten koninkrijk. Oorspronkelijke titel: The Opaque Kingdom.

  toetssteen

  18 december 2013 at 02:53

 3. ik heb het even opgezocht:

  Titel van het boek is,

  De Bin Ladens
  Een arabische familie in het hart van de wereld.
  Schrijver: Steve Coll
  Uitgeverij; Mouria.

  met groet Paul Klemann

  Anoniem

  18 december 2013 at 21:02

 4. @Paul
  Dank voor de titel.

  George Knight

  18 december 2013 at 21:12


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: