Wat is het nationaal schandaal in de kwestie Demmink?

architectimage-extralargethumnail

Update 5 maart 2014: In de rechtszaak naar drie rechercheurs die bij de Rolodex-affaire waren betrokken werd vandaag voor het eerst in de rechtszaal de directe betrokkenheid van achtereenvolgende ministers aangetoond. Zoals minister Opstelten. Komt het nationaal schandaal dat al jaren in de coulissen wacht nu eindelijk in de volle openbaarheid? Of zien we voor ons ogen de zoveelste schijnbeweging?

Een raadselachtige zin in een stuk over Demmink in Trouw: ‘Achtereenvolgende ministers zouden, om een nationaal schandaal te voorkomen, de kwestie rond Demmink in de doofpot hebben gestopt‘. Spant deze zin niet het paard achter de wagen? Want volgens kritische Demmink-watchers is juist het in de doofpot stoppen van een aanklacht of het blokkeren van een diepgaand onderzoek naar Demmink het nationaal schandaal. Maar los daarvan, op welk ‘nationaal schandaal‘ doelt Trouw-journalist Adri Vermaat? Chantage van bewindslieden, roze balletten in politiek en rechterlijke macht of betrokkenheid tot in de hoogste kringen?

Komende dagen beleeft de langslepende kwestie Demmink een opleving. Maandag is er een besloten zitting bij het gerechtshof in Arnhem over het verzoek van advocaat Adèle van der Plas om tegen Demmink een strafrechtelijk onderzoek in te stellen. In deze inhoudelijke behandeling verzoeken de Turkse getuigen Mustafa en Osman om aanhouding van Demmink ‘voor verkrachting en seksueel misbruik in Turkije midden jaren negentig‘ door deze voormalige hoogste ambtenaar van Jusititie. Dinsdag bepleit de stichting De Roestige Spijker bij de rechtbank in Utrecht dat ‘drie rechercheurs over de zaak Demmink worden verhoord. Zij waren eind jaren 90 betrokken bij het Rolodex-onderzoek naar jongensprostitutie‘. Dat is toen ‘om duistere redenen afgebroken‘. Demminks verdediging kenmerkt zich door vertragen en intimidatie van media.

Vraag blijft hoe de huidige politieke leiding van ons land de schade inschat die de kwestie Demmink oplevert. Voorstelbaar is dat als de uitkomsten van het ‘nationaal schandaal‘ als kleiner worden ingeschat dan de voortdurende negatieve publiciteit het ‘nationaal schandaal‘ naar buiten zal komen. En Demmink eindelijk aangeklaagd kan worden. Nederland kent een onafhankelijke rechterlijke macht die tamelijk ontevreden is over de werkdruk, slechte wetgeving en de bemoeienis van politici, zo bleek uit een onderzoek van Vrij Nederland. Rechters moeten frank en vrij kunnen oordelen, los van politieke of ambtelijke druk, obstructie van de macht of veeleisende burgers. In de kwestie Demmink komen al deze aspecten samen en daarom geeft de behandeling van de zaak Demmink ook een signaal over de stand van de rechterlijke macht in ons land.

Foto: Rechtbank van de toekomst met sociale interactie, ontwerp Judith Schotanus. Platform voor Architectuur en Stedenbouw GRAS

Advertentie

2 gedachten over “Wat is het nationaal schandaal in de kwestie Demmink?

 1. Eerlijk gezegd, komt ook mij die Demmink zolangzamerhand ‘de neus uit’, mar is het veel interessanter om te ontdekken, de structuren, van wie en wat er nu verhinderd hebben dat hier daadwerkelijk zou worden ingegrepen. Was het niet zo dat van begin af aan, o.a. door zijn voorganger Borghouts,gewaarschuwd is m.b.t. de ‘chantabele’ levenswijze van Demmink!

  Iets dergelijks heb ik ervaren bij de benoeming van een voormalig Kamerlid tot hoofd personeelszaken bij het ministerie van Justitie, begin jaren 80 van de vorige eeuw. Ook van hem was bekend dat hij er een ‘pedo-hobby’ op na hield! We stonden er niet bij stil, het was de tijd van ‘moet kunnen’. Pas veel later, bij zijn benoeming tot algemeen directeur van de Raad voor de Kinderbescherming, ben ik daar anders over gaan denken en inmiddels tot de conclusie gekomen dat zowel de benoeming van Demmink als de benoeming van dit voormalige Kamerlid geen ‘toeval’ zijn geweest!

  Er zijn in onze ‘democratische rechtsstaat’ instanties, ‘Zekere Instanties’, volgens Eduard Veterman, die er belang bij hebben dat dergelijke, chantabele, figuren op deze posten terechtkomen!

  Like

 2. @Appie
  De kwestie-Demmink is juist niet los te zien van die andere kwestie waarop u doelt. Dus de structuren. Daarom is het meer dan alleen het vermeend seksueel misbruik van minderjarigen.

  Interessante voorbeelden die tot nadenken stemmen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.