KWF stopt campagne. Onbehouwen humor wordt niet begrepen

We hebben geconstateerd dat de campagne ‘Aandacht a.u.b.’  op dit moment meer verwarring dan duidelijkheid schept en daarom haar doel voorbij dreigt te schieten. Daarom hebben we besloten de campagne stop te zetten. De campagne is zorgvuldig getest en in samenspraak met patiënten en zorgverleners ontwikkeld. Wij staan achter de intentie van de campagne, maar de huidige reacties maken dat wij dit besluit nemen.’ Aldus een verklaring van KWF die publieksreacties als reden voor mislukking aanvoert.

KWF zegt dat de campagne ‘zorgvuldig getest‘ is en ‘in samenspraak met patiënten en zorgverleners’ werd ontwikkeld. Producent is het Amsterdamse bedrijfje Shut up and Shoot Film. Opzet was een hilarische over the top behandeling om de vaak botte behandeling van kankerpatiënten aan de orde te stellen. Als het ware een homeopatische benadering door het middel met het middel te bestrijden. Maar dat werkt dus niet, en daarom is de campagne stopgezet. En zijn alle filmpjes teruggetrokken. Ergens in de productie is een inschattingsfout gemaakt. Humor en ironie, het blijft een lastige zaak. Niet in het minst als het over ziekte en dood gaat.

Advertentie

6 gedachten over “KWF stopt campagne. Onbehouwen humor wordt niet begrepen

 1. Ze zijn leuker dan wat Carry Tefsen, Karin Bloemen, Tineke Schouten of Brigitte Kaandorp gemiddeld produceren. Ik begrijp het probleem niet helemaal.

  Like

 2. Ik heb eerst erg moeten lachen, maar ik haalde bij wijze van spreken het eind net niet helemaal. Het is toch 6x dezelfde grap. Dus het was helaas te lang en KWF had er naast Dennis Overeem bijv een echte cabaretier a la Theo Maassen bij moeten halen om 6 minuten lang de ‘Aandacht aub’ te blijven houden.

  Like

 3. Dit filmpje kan echt niet. Dit gaat te ver. Kijk Gordon, dat is wat anders maar dit…dit kan echt niet,,,

  Like

 4. @knutselsmurf
  Met het eerste ben ik het graag eens. Met de nuancering dat het minder onleuk is dan Carry, Karin, Tineke of al die zwaarwichtige Youpen. Toegegeven, iemand die niks met Nederlandse cabaretiers heeft vindt al snel alles wat geen Nederlands cabaret is beter. Het probleem is dat de doelgroep en de naasten die in een kwetsbare positie verkeren wel erg direct en plomp aangesproken worden. Hun situatie laat geen ruimte voor nuancering. Dat had naar mijn idee KWF vooraf moeten beseffen.

  @Milly
  Bovengenoemde compilatie doet de afzonderlijke filmpjes waarschijnlijk onrecht.

  @Reggie
  Mee eens. Het verschil is denk ik ook dat je van de professionals die namens een grote organisatie als KWF werken een betere antenne voor gevoeligheden verwacht. Immers de kernactiviteit. Niet dus.

  Ik vind de verklaring van KWF over de reden om met de campagne te stoppen door naar de reacties te verwijzen tamelijk halfslachtig. De kritiek van het publiek op met name sociale media staat niet op zichzelf en is wat het zegt te zijn: een reactie op de filmpjes. Daarom zie ik de verklaring als een tweede fout na de ontsporing van de filmpjes zelf. Geef als KWF gewoon ruimhartig toe dat je zelf een inschattingsfout hebt gemaakt met de productie. Kan altijd gebeuren. Fouten zijn menselijk. Geef ze toe en schuif ze niet af naar anderen. Leg de fout zeker niet bij het publiek ‘dat het niet begrijpt‘. Ik vermoed uit de verklaring te begrijpen dat KWF het nog steeds niet begrijpt. Maar onder publicitaire druk ziet het zich gedwongen met de campagne te stoppen zonder er echt van overtuigd te zijn. Dat wil en kan het niet toegeven. In de verklaring laat het precies dat dubbelzinnig uitkomen. En daarom schiet naar mijn idee de verklaring tekort omdat deze dubbelhartig en weinig grootmoedig is.

  Like

 5. @George, je hebt mijn sarcasme gemist. Het is soms ook moeilijk om tot uitdrukking te brengen in een reactie. Ik gaf Gordon als voorbeeld omdat ik juist niet begrijp dat een RTL zo’n fragment niet knipt en dat KWF dit filmpje wel terugtrekt. Na wat opschudding in de “social media”. Ik heb hier eerlijk gezegd geen moeite mee. Het is dan wel een interessante vraagstuk. Waar ligt de grens bij zulks humor?

  Like

 6. @Reggie
  Ok, gemist. Ja, waar ligt de grens? Het is wel het vergelijken van appels en peren. Licht amusement en voorlichting over zorg. KWF is afhankelijk van donaties en moet oppassen de gunst van het publiek niet te verliezen. Gordon speelt de nicht in een niche en mag daar van RTL lekker uithalen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.