Wijbenga: verwijten aan radicale moslimjongeren en AIVD

voor-het-eerst-vonnis-over-syriegangers-in-nederland-id4993825-620x400

Een gesprek tussen Volkskrant-redacteur Henk Müller en CDA-raadslid Ibrahim Wijbenga gaat over radicale, onwetende moslimjongeren. Wijbenga wordt er gek van: ‘Vroeger volgde je onderwijs voordat je imam kon worden en bouwde je gezag op. Deze jongeren hebben voor niemand ontzag en gewone moslims en imams zijn verbijsterd. Wat kunnen ze doen? Ik ken veel van die jongens. Het is ontluisterend hoe dom en onwetend ze zijn. Veel van hen hebben psychische problemen of zijn autistisch. Maar ze hebben boerenslimheid en ontspringen de dans als justitie en AIVD niet veel meer inzet tonen.’ Wijbenga geeft aan dat de Nederlandse moslimgemeenschap onvoldoende vat krijgt op deze domme en nihilistische moslimjongeren: ‘Ze volgen geen onderwijs, doen geen tentamens in islamitisch recht of theologie. Ik ben verbijsterd over hun lage niveau.

Wijbenga verwijt de AIVD laksheid in het aanpakken van de jihadistische jongeren. Naar zijn idee krijgen ze van de geheime diensten te veel ruimte. Hij meent dat de infiltratie van de AIVD op jihadistische internetfora mislukt. Zijn opvattingen staan in contrast met de uitspraken van minister Plasterk en de commissie-Dessens die het toekennen van meer bevoegdheden als voorwaarde zien om de gegevens van radicale groepen op internetfora ‘op te zuigen‘. Wijbenga meent dat de AIVD niks bereikt en er onvoldoende kennis voor heeft.

Er zijn volgens Wijbenga honderden ‘Syriëgangers en hun sympathisanten‘. Hij zegt dat er uit gemeenten als Zoetermeer en Arnhem ‘tientallen jihadisten zijn vertrokken‘ naar Syrië. Dat moet het totaal voor Nederland op honderden brengen. Hij meent dat de radicale moslimjongeren ‘de moslimgemeenschap splijten met verbaal en fysiek geweld. Ze willen de macht overnemen. Daarbij krijgen ze steun uit het buitenland.’ Welk buitenland is onduidelijk. Uit het gesprek blijven twee verwijten hangen. De AIVD reageert niet alert op de radicaliserende moslimjongeren en de Nederlandse moslimgemeenschap is zwak, passief en machteloos.

Een terugkerende aanname is dat de radicale moslimjongeren die naar Syrië gaan om te vechten dat niet zouden mogen doen. Maar ik begrijp de ophef niet waarom deze jongeren deze beslissing niet zouden mogen nemen. Aangenomen dat ze zelf tot dit besluit komen. Nederland kende in de jaren ’30 strijders die naar Spanje trokken om tegen Franco te strijden. Vooral links-radicalen en communisten. Als gevolg daarvan verloren deze Spanjestrijders hun Nederlanderschap ‘wegens krijgsdienst voor een vreemde mogendheid’. Dat werd later als onrecht gezien en hersteld. Hetzelfde recht hebben de moslimradicalen die naar Syrië trekken. Daar is niks mis mee. Het gaat om iets anders. Wat eraan schort is dat er geen krachtige en geloofwaardige Nederlandse moslimgemeenschap is die deze radicale jongeren bij terugkomst adequaat kan opvangen.

Foto: Syriëganger.

2 gedachten over “Wijbenga: verwijten aan radicale moslimjongeren en AIVD

 1. ”Veel van hen hebben psychische problemen of zijn autistisch” Leuk gaan we alle jihadistische jongeren gelijk schakelen met autisten en andere jongeren met een handicap. Dit is een grove belediging voor alle jonge mensen die opgroeien met autisme of een andere beperking. Wie denkt dat CDA-raadslid Ibrahim Wijbenga wel wie hij is. Radicale moslim jongeren worden jihadist omdat ze hier zich niet thuis voelen. Discriminatie op de arbeidsmarkt, groeide intolerantie van blanke Nederlanders tegen moslims en werkeloosheid, dat is wat speelt. Moslim jongeren vallen tussen wal en schip en zoeken naar een plek waar ze zich thuis voelen. De radicale IS speelt op hun verlangens in en misleidt ze. Maar dat komt niet omdat ze zogenaamd een beperking hebben of autistisch zijn.

  Like

 2. @Jorein
  Mooie reactie die tot nadenken stemt. Het is niet dat ik de behoefte voel om Ibrahim Wijbenga te verdedigen, maar het is zo niet dat hij alle jihadjongeren gelijkschakelt met jongeren met een psychische handicap of autisten. Hij heeft het over ‘veel van hen’ zoals je trouwens zelf al opmerkt.

  Wijbenga heeft geen hoge pet op van hun capaciteiten en aanpassingsvermogen. Ik vermoed dat de verklaring niet eenduidig bij de jihadjongeren ligt zoals Wijbenga zegt of eenduidig bij de rest van de samenleving zoals jij zegt. Maar waar het dan wel ligt is me een klein jaar na bovenstaande posting nog niet duidelijker geworden.

  Opmerkelijk is dus dat ons begrip van de oorzaak waarom deze jihadjongeren zo handelen, maar niet toeneemt. Zoals eerder gezegd, ik zie er minder ‘kwaad’ in dan uit de reactie van de Nederlandse regering blijkt. Die eenzijdig is gericht op veiligheid. Vergeet ook het ‘gewone’ generatieconflict en het volwassen worden niet. Daarom lijkt er niet veel bijzonders aan de hand. Toch is het juist deze groep jongeren die deze keuze maakt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.