Freek de Jonge schetst populisme als spookbeeld. Waarom?

Freek de Jonge komt bij Pauw & Witteman te laat tot inzicht dat-ie zich maar beter niet kan mengen in het politieke debat. Hij heeft het over ‘populistisch correct‘ tegenover ‘politiek correct‘. Met de voorbeelden dat ‘populistisch correct‘ betekent dat ‘alle Marokkanen zeer criminele tendensen hebben’ of  ‘de gevangenissen volzitten met kleurlingen die crimineler van inborst zijn dan blanken’ zet De Jonge eigen clichés tegenover bestaande clichés. De Jonge maakt niet duidelijk wat ‘populistisch correct‘ is. Laat staan dat-ie kan verklaren waarom het populisme in Europa zo’n opgang maakt. De Jonge praat in tegenstellingen. Hij denkt niet door.

Zijn opponent in het debat Yernaz Ramautarsing bakt er even weinig van. Ze trekken elkaar naar beneden en blijven hangen in hun posities. Met aplomb gooien ze waarheden over tafel die een vraag oproepen: Wat is de waarde van zo’n programma om zich te informeren? Ramautarsing en De Jonge gaan met hun simplificaties voor het onderwerp staan dat meer kennis, nuancering en ‘vrij denken’ vraagt om anderen inzicht te geven.

De Jonge staat niet alleen in zijn neerbuigende houding tegenover populisten. Krantencommentaren spreken hun bezorgdheid uit nu in het Europese Parlement de klassieke middenpartijen bij de komende verkiezingen in mei 2014 dreigen te verliezen. De winst gaat dan naar de rechter- en linkerflank. Zoals de PVV, de Britse UKIP van Nigel Farage, het Franse Front National, maar ook de Piratenpartijen, de Italiaanse Vijfsterren-beweging van Beppe Grillo of de Spaanse Partido X als vertegenwoordiger van de indignados. Al deze partijen dagen met een houding van anti-politiek de zittende macht uit. Zoals nieuwkomers altijd doen. Sommigen zullen zich schikken in de macht als ze op het pluche zitten, maar anderen willen het systeem veranderen. De Jonge en de commentatoren maken zich zorgen over die machtswisseling en weten er geen woorden voor te vinden. Behalve reflecties die ze uit de mottenballen halen, maar die bij oude politieke tegenstellingen passen.

Nogmaals citeer ik als antwoord aan Freek de Jonge wat ik eerder schreef over de grillist Paolo Becchi: Becchi ziet in het oproepen van angst voor het populisme een reactie uit eigenbelang van de zittende macht. De EU is volgens hem een project van de economisch-financiële oligarchie dat werkt als een politieke dictatuur. De ‘traditionele’ partijen die gebundeld zijn in onder meer een sociaal-democratische, christen-democratische en liberale fractie verdelen in dienst van die oligarchie met elkaar de macht en proberen buitenstaanders die dat systeem willen wijzigen te brandmerken als vertegenwoordigers van het populisme. De beweging M5S van Beppe Grillo wil binnen Europa een debat aanzwengelen dat Europa teruggeeft aan de burger. Da’s volgens Becchi waar de bestaande machten bang voor zijn. Met ‘populisme‘ heeft dat volgens hem niks te maken. Het is een gewoon standpunt dat afwijkt van het bestaande. Het spookbeeld van ‘populisme‘ wordt uitsluitend opgeroepen om die oligarchie van economische belangen van grootbedrijven en banken te beschermen.‘ 

26674

Foto: Loesje, 1 Europa, zodat je met 1 staatsgreep klaar bent! Debat rondom het Europees referendum. April 2005.

2 gedachten over “Freek de Jonge schetst populisme als spookbeeld. Waarom?

 1. Mooi liedje toch, die laatste 3 minuten. De rest van het ‘interview’ moeten we maar overslaan. Mijn vader overleed toen hij 69 was. Veel mensen kunnen op die leeftijd de snelheid van een gesprek niet meer aan, tenzij het zoals in het liedje goed voorbereid is. Freek moet maar eens aan Berlusconi vragen welke pilletjes die gebruikt. Helaas zegt Freek om weer in zn rol te komen vergelijkbare foute dingen zoals dat hij op de “top van zijn kunnen” is. ‘Zielig’ wordt gelukkig door het ‘mooie liedje’ daarna weer vergeten of is het vergeven.

  Z’n one-liner dat het ‘populistisch correct‘ het stokje van ‘politiek correct‘ heeft overgenomen, klopt echter wel degelijk !!! Het wordt door jezelf nog eens met het Loesje tegeltje bevestigd.

  Like

 2. @Milly
  Welnee, de kreten van Freek de Jonge kloppen niet. Hij maakt in mijn ogen in de verste verte niet duidelijk wat ‘populistisch correct’ betekent. En is daar in het gesprek niet alleen vaag maar ook wankelmoedig in.

  Of Loesje ‘populistisch correct’ of ‘politiek correct’ is weet ik niet. Het is een kreet uit 2005 die naar mijn idee weinig zegt over de diversiteit aan populisten die in Europa uit de grond schieten. Alleen al deze categorie van ‘populistisch correcten’ is zo uiteenlopend dat ze niet onder een noemer te vangen zijn.

  Een Europa? Nee, gelukkig niet. Het karakteristieke van Europa is juist dat het in cultuur, verschijningsvorm, taal en gedrag zo divers is. Juist dat is Europa. En maakt het zo lastig om er een politieke unie van te maken. Freek de Jonge maakt de fout dat te vergeten maar wel toe te willen passen op de Europese populisten. Die hij om -voor mij- onverklaarbare reden als tegenstanders ziet.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.