Crisis PvdA Amersfoort: beeld van sterkte of zwakte?

Het rommelt in de PvdA Amersfoort. Fractielid Ramón Smits Alvarez die op 21 oktober in Spanje zelfmoord pleegde door van een brug te springen blijkt afgelopen jaren 64.024 euro uit de kas van de lokale PvdA te hebben gestolen. Het doet denken aan het voormalige Utrechtse PvdA-raadslid Bert van der Roest die zo’n 40.000 euro uit de kas van de Utrechtse daklozenkrant ‘leende’. A Tale of Two Cities, noemde ik het toen.

Fractievoorzitter Edwin Hindeloopen rest weinig anders dan recht te praten wat krom is: ‘Maar we hebben zo’n sterke partij dat we binnen de kortste keren een nieuwe club ijzersterke mensen aan het bewind hebben die gewoon weer ons beleid voort kunnen zetten‘. Of voortzetting van het oude beleid echter een aanbeveling is om in Amersfoort op de PvdA te stemmen is de vraag. Kiezers zouden zich wel eens af kunnen vragen of het verstandig is om een partij die niet eens in staat is om toezicht te houden op de eigen kas het toezicht op de veel grotere gemeentekas toe te vertrouwen. Op 5 maart 2014 zijn er gemeenteraadsverkiezingen.

not

Foto: Albert Hahn, Ons parool. Prent in De Notenkraker, 1913.

3 gedachten over “Crisis PvdA Amersfoort: beeld van sterkte of zwakte?

 1. Mensen zijn nu eenmaal niet perfect. Ik vind het een droevige zaak en we hebben daar in Nederland een fatsoenlijke rechtstaat voor om eea te waarborgen. Je verwart de rol van toezicht houden met die van de recherche of politie. Ongepast in deze droevige zaak. Als je wilt dat dit soort diefstallen nooit gebeuren, heb je een maatschappij nodig die jij voor zover ik weet niet voorstaat!
  Ze weten precies wat ze kwijt zijn (64.024,-) en de top van de PvdA A’foort, schrijf je, heeft z’n verantwoordelijkheid genomen door op te stappen. Ik zou niet weten hoe ze het beter moeten doen.

  Like

 2. @Milly
  De uitspraak dat mensen niet perfect zijn praat in mijn ogen slecht beheer niet goed. Ik vraag me af of een partij die geen toezicht in eigen huis kan houden dat wel in de gemeente kan waar het opereert. De partijleden zijn onder druk van partijvoorzitter Hans Spekman opgestapt. Dat is passend, maar is er nog geen voorwaarde voor dat het in de toekomst beter gaat. En wie weet komen ze door een zijdeur weer terug als de publicitaire storm is gaan liggen. Zoals onlangs bij de PvdA-afdeling in Rotterdam Feijenoord gebeurde.

  Een partij die ontspoort past naar mijn idee enige terughoudendheid. De claim van Edwin Hindeloopen dat alles goed komt met nieuwe ‘ijzersterke mensen aan het bewind’ moet ik daarom eerst zien om te kunnen geloven. Ik vind het ongeloofwaardig en potsierlijk. En ongepast. Hij had beter kunnen doen door zulke ronkende taal achterwege te laten. Dan had ik deze posting niet gemaakt.

  Like

 3. Pingback: Gedachten bij diefstal in de politiek. Naar een nieuw evenwicht in de lokale democratie | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.