Wang houdt niet van ‘grappen’ Gordon. Maar heeft spreekverbod

rtl

Update: Xiao Wang heeft een verklaring gegeven. In vertaling: ‘Mijn naam is onlangs opgedoken in diverse wereldwijde media naar aanleiding van mijn deelname aan een talentenjacht op de Nederlandse televisie. Ik heb me er lang tegen verzet me in de discussie te mengen over de opmerkingen van de juryleden en een daarvan in het bijzonder, maar wil nu graag een laatste verklaring afleggen. Ik wil graag het volgende zeggen, en hoop dat de discussie hiermee eindigt. Nederlandse vrienden die ik hier heb ontmoet zijn warm, vriendelijk en zorgzaam. Ik ben dol op ze. Ik probeerde vriendelijk te zijn en mijn vrienden niet teleur te stellen, omdat ze zo enthousiast waren over mijn zang en ervan genoten. Op het podium besteedde ik aanvankelijk weinig aandacht aan de exacte woorden van de jury, maar voelde wel een soort onbeleefdheid. Na het bekijken van de beelden moet ik zeggen dat ik de ‘grappen’ hekel. Ik geloof dat in een multiculturele samenleving, waar mensen worden verondersteld fatsoenlijk en met respect te worden behandeld, men voorzichtig moet zijn de ander niet te beledigen. En mensen moeten twee keer nadenken voordat ze ‘grappen’ maken.’ 

De discriminerende praatjes van Gordon in de talentenshow ‘Holland Got Talent‘ (HGT) die RTL uitzendt krijgen een staartje. De entertainer liet zich kwetsend uit over de Chinese wetenschapper Xiao Wang en probeerde dat recht te praten door te stellen dat het een grapje was en hij het niet zo had bedoeld. Een onzinnig argument omdat het niet om Gordons goede bedoelingen gaat maar om het feit hoe dat uitpakt. Het maakt niet uit of dat ingegeven wordt door de wereldberoemde Amsterdamse humor of lompheid. Het staartje is dat Xiao Wang erg ongelukkig is met de ontstane verklaring en met een verklaring komt, aldus het AD.

Naast het verschil in opvatting wat humor is en het onderscheid tussen ‘hoge’ en ‘lage’ cultuur spelen er nog andere verschillen in deze kwestie. Xiao Wang is Chinees, bijna-gepromoveerd wetenschapper en kan niet vrijuit spreken vanwege het contract dat-ie voor deelname aan HGT moest ondertekenen. Hierop is de laatste jaren kritiek gekomen. Des te meer omdat de shows de contracten angstvallig geheim proberen te houden. Jurist M.R. Gerritsen spreekt over wurgcontracten voor deelnemers aan talentenshows en NRC verwijst naar een afspraak bij HGT: ‘Zonder schriftelijke toestemming van de producent  is het deelnemers niet toegestaan ‘op enig moment’ met de pers in contact te treden met betrekking tot deelname aan het programma.

RTL maakte afgelopen weken misbruik van de situatie dat Wang niet kon spreken en legde hem in de mond dat-ie de grappen van Gordon helemaal niet erg zou vinden. Niets is minder waar. Omdat Wang een contract tekende heeft-ie nog steeds een spreekverbod. RTL’s Kim Koppenol zegt tegen AD weliswaar dat Wang ‘vrij is zijn mening over het incident te geven‘, maar Wang en hoogleraar Wilfried Dolfsma die z’n promotie begeleidt geloven dat niet op voorhand. Dolfsma: ‘Die contracten rond zo’n programma gaan heel ver. Daarom winnen we nu eerst juridisch advies in. RTL kan wel zeggen dat alles mag, maar dat willen we zeker weten.’

Als er geen juridische belemmeringen meer zijn omdat RTL de contractvoorwaarden intrekt of Wang er niet aan gehouden kan worden, dan zal Wang laten weten dat-ie de ‘grappen’ van Gordon erg onprettig vond. Een fatsoenlijke manier om te zeggen dat Gordon een lompe vlerk is die Nederland met z’n uitingen beschadigd heeft. Maar terwijl Gordon nog nagegeven kan worden het niet slecht te bedoelen of berekenend te zijn kan dat van RTL niet worden beweerd. Om te kunnen scoren ontkent deze omroep uit economische motieven dat het ruimte biedt aan rascistische uitingen en weigert het toe te geven dat dat zo is. Over de rug van Wang en Gordon. Nu de publicitaire tegenwind toeneemt ontkent het zelfs lafjes dat Wang een spreekverbod heeft.

Foto: Xiao Wang met juryleden in talentenshow Holland Got Talent, 2013.

9 gedachten over “Wang houdt niet van ‘grappen’ Gordon. Maar heeft spreekverbod

 1. Het is fascinerend te zien hoe een non-item opgeblazen wordt. Ik snap de heisa niet. Zeg me aub wat de discriminerende en rascistische opmerking van Gordon was; ik heb het niet gehoord. Dit is Hollands op zijn smalst.

  Like

 2. @Jan
  Wat de een afdoet als een non-item vindt de ander belangrijk. Lees de verklaring van Xiao Wang en probeer je je te verplaatsen in hem. Stel je voor in een Chinese talentenshow een lied te zingen en een jurylid ‘grappen’ maakt over Nederlands racisme, drugsbeleid en andere verworvenheden van Nederland. Stel je voor of je dat een aardige en gastvrije benadering vindt. Of lomp en onbeleefd. Natuurlijk vergaat de wereld hiermee niet. Trouwens, aan de klimaatproblematiek besteden Nederlandse media nauwelijks aandacht.

  Like

 3. @George, kwalificaties als, beledigend, smakeloos of platvloers kunnen geldig zijn t.a.v. Gordon’s opmerkingen. Rascistisch of discriminerend in het geheel niet. De discussie is volledig uit de bocht gevlogen.

  Like

 4. @Jan
  Dan maken we een verschillende inschatting. Bij dit soort debatten is er altijd een deel van de voor- en de tegenstanders die uit de bocht vliegen. Het zij zo. Ik zie redelijke argumenten die tegen de uitspraken van Gordon pleiten. Zonder het echter te groot te maken en via hem heel Nederland aan te spreken. Dat vind ik even potsierlijk als de bewering dat Gordon slechts een grapje maakte.

  Dat Gordon anderen beledigt is geen halszaak. Discrimineren evenmin, dat doen leden van elke bevolkingsgroep. Maar iemand neerbuigend op z’n afkomst aanspreken vanwege z’n afkomst is in mijn ogen ontoelaatbaar.

  Like

 5. @Knight
  Wilt u de rechters opzadelen met deze zwets? Hou toch op.
  Neerbuigend over iemand afkomst, dat doen anderen helemaal nooooit. Schei uit, overal worden horken grappen gemaakt. Is het leuk, ach soms wel.
  Pff laten Gordon en Xiao Wang en duet zingen zoals Denver en Domingo deden. Parelvissers lijk me trouwens beter inzake de stem van Xiao wang.

  Like

 6. @Toetssteen
  Wat hebben rechters ermee te maken? Xiao Wang spreekt er in z’n verklaring niet over om RTL aan te klagen. De veronderstelling dat Gordon ‘grappen’ maakt staat juist ter discussie. Sommige ‘grappen’ kunnen en sommige niet. Ik verbied Gordon niks, maar mag me negatief over zijn ‘grappen’ uitspreken zoals Gordon zich negatief over Wang uitspreekt.

  Mijn dikste pijlen richten zich op RTL dat alles toelaat voor eigen gewin en deelnemers een spreekverbod oplegt. Alleen Wang was door alle publiciteit niet meer tegen te houden. En ook wat RTL doet verbied ik niet, maar ik zet er graag kanttekeningen bij.

  Like

 7. @Knight
  Ik hoop dat deze zeer getalenteerde jongeman ooit de Scala van Milaan mag verblijden.
  Ik zou het daarnaast leuk vinden om zoals Denver het aan dorst om met Domingo een duet te zingen Gordon dat doet. Wellicht het zelfde ‘perhaps love’.
  Daar bereikt men toch veel meer mee dan de hakken in het zand en je te laten misbruiken door mensen die er een dikke boterham aan verdienen!

  Mijn schoondochter zegt: hij heeft een stem!
  Over Gordon: hij heeft nog nooit Chinees gegeten.

  Overigens heeft ze voor ons da’s een nogal wijde kring liefhebbers van pittig eten iets gekookt dat mijn darmflora van de kook heeft gebracht. Als geste heb ik haar een kilo pepers geschonken.
  Zag mijn zoon op de laatste foto’s er nogal vermoeid uitzien. Ik mag hopen dat dat niet aan die pepers lag.

  Like

 8. Pingback: Christina Applegate over bizarre Nederlandse tradities | George Knight

 9. Pingback: Gordon vraagt Rutte weg te blijven uit Sochi. We schamen ons | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.