Aliaa: De vrouw is groter dan God. Belediging van een geloof?

1455981_10202359155007651_345790492_n

Aliaa Magda Elmahdy is niet populair bij de Egyptische islamitische geestelijken. Ze stelt zich onafhankelijk op. Eind 2012 ging ze met feministes van FEMEN voor de Egyptische ambassade in Stockholm uit de kleren. Nu zegt Aliaa in een gebed ‘De vrouw is groter‘ in plaats van ‘God (Allah) is groter‘. Dat bevalt de hardliners van het islamitisch bedrijf niks. Stel je voor dat burgers erachter komen dat ze zonder religie kunnen. Of dat ze ontdekken dat geestelijken daar niet meer echt bij nodig zijn. Stel je voor dat burgers zelf gaan denken. Stel je voor, straks worden geestelijken brodeloos omdat ze niet meer nodig zijn om de weg te wijzen.

Het gebed luidt in Engelse vertaling:
Woman is greater
Woman is greater
There is no God, ruler, or father
Human rights are above God
Long live sin
Long live rebellion
Freedom is better than kneeling
My vagina is greater
No God, ruler, or father

In Egypte is zo’n gebed opzienbarend omdat het varieert op het bestaande. Maar van een afstandje bekeken draait het perspectief en wordt dat bestaande opzienbarend. Wie is er gek, de feministe of de islamitische prediker? Afwijzing of acceptatie van islam of islamkritiek is een kwestie van invalshoek. Meer is het niet.

Ik blijf zitten met de vraag waarom ik me druk zou maken over de bedreigingen van Aliaa Elmahdy als het Nederlandse parlement niet bij machte is om zakelijk met geloof en gelovigen om te gaan. In Nederland worstelen de VVD en PvdA met het schrappen van de smalende godslastering. Het maakt een einde aan de onderdrukking door de confessionele politiek waarmee Nederland sinds 1932 kampt. Tragiek is dat een deel van de vrijzinnige politici niet vrij durft denken. Dat geeft confessionelen kans hun standpunten te realiseren. Wat ze knap doen. Nu bestaat het plan om het artikel 147 van het Wetboek van Strafrecht te schrappen, maar tegelijk artikel 137 op te tuigen. De Eerste Kamer meent dat burgers ‘genoegzaam beschermd‘ moeten blijven tegen ernstige belediging van hun geloof. Maar wat is dat ‘ernstige belediging van een geloof‘? Misschien kan de Senaat Aliaa Magda Elmahdy uitnodigen voor een hoorzitting om de consequenties daarvan te doordenken.

1460299_10202546160076552_1777510971_n

Foto: Aliaa Magda Elmahdy en haar gebed. Op haar Facebook-pagina.

6 gedachten over “Aliaa: De vrouw is groter dan God. Belediging van een geloof?

 1. Zuiver biologisch gezien is de man een gemankeerde vrouw. D’r is een poot onder de X weggehaald.
  Bewijs: Een stier is genoeg voor honderden kalveren. Andersom heeft u een enorm probleem.

  Dat deze vrouw niet populair is daar kan ik me iets bij voorstellen. Dat het Nederlandse parlement achterlijk wetten niet kan dumpen vind ik een schande. Weg met die handel en geen vervangende wetten.
  Vrijheid van spreken en vergaderen is vastgelegd, dat is genoeg.

  Like

 2. @Toetssteen
  Niet populair bij islamitische geestelijken. Dat lijkt me nogal een aanbeveling. We zijn het erover eens dat de Eerste Kamer een ‘chambre de réflexion’ is. Ofwel, het echoot door en door zonder dat het gehoord wordt.

  Like

 3. @George Knight
  Ik ben nogal boos inzake de waanzin tav religie. En nee ik wil iets verbieden! Maar wat doet religie in de kamer?? Scheiding der machten. Trias Politica .
  En dan toch fancy vriendjes gebruiken om iets te duiden…en vooral ik heb gelijk, want ik heb een fancy vriendje en ik weet dat moeder de Gans daar zeer strikt in was.
  Haalt schouders op.
  Rare lui die mensen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.